De Dries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Dries
De Dries
Locatie Heerlen
Algemeen
Bouwmateriaal kunrader steen
Gebouwd in onbekend
Gesloopt in onbekend
Herbouwd in 1733
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 21263
Het deels nog omgrachte complex De Dries in 1822

De Dries of Ten Driesch is een hoeve en voormalig kasteel ten westen van de Nederlandse stad Heerlen, provincie Limburg. Het gebouw is een rijksmonument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De ‘hoff zu Driesch’ was een leengoed van het aartsbisdom Keulen. In de 15e eeuw was het in handen van Thys van den Driesch, maar via het huwelijk van zijn dochter kwam het terecht bij de familie Van Hillensberg.

In 1535 kreeg Johan van Strijthagen De Dries in eigendom. Johan had ook kasteel Eyckholt in bezit. Zijn opvolgers op kasteel Eyckholt – zoals de families Van Eynatten, Von Beulart tot Beulartstein en Von Holthausen – bleven tot 1730 ook eigenaar van de Dries. In dat jaar verkocht weduwe Maria Nijpels tweederde van De Dries aan Frederik Willem van Wylre, kanunnik in Aken. Vincent Philip Anton baron van der Heyden genaamd van Belderbusch kocht in 1738 De Dries van hem over en wist ook het ontbrekende derde deel in bezit te krijgen. Vanaf dat moment was De Dries een onderdeel van landgoed Terworm.

In 1917 werd landgoed Terworm verkocht aan de Oranje-Nassau Mijnen. Onder de verkoop viel ook het huis De Dries.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het huidige huis De Dries dateert uit de 18e eeuw. Het is onbekend hoe de voorganger er uit heeft gezien. Begin 19e eeuw was er nog een omgracht voorplein met een bouwhoeve. Ook was het voormalige kasteeleiland waarop het huidige huis De Dries is gebouwd, nog aanwezig. Aan de noordzijde bevonden zich visvijvers.

Het huis De Dries bestaat uit twee haakse vleugels van kunrader steen. De grote, lange vleugel is noord-zuidgericht, terwijl de haakse zijvleugel in westelijke richting is gebouwd. Beide vleugels hebben een zadeldak. De ingang bevindt zich in de binnenhoek van de twee vleugels. De sluitsteen in de boog van de ingangspartij toont het bouwjaar 1733. Tegen het huis is een moderne schuur aangebouwd.

De bijgebouwen die in de 19e eeuw nog op het voorplein stonden, zijn afgebroken.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hoeve Op Den Dries van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.