Beatrix der Nederlanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Känsterle (overleg | bijdragen) op 25 apr 2005 om 20:07. (Wijzigingen door 62.166.236.144 hersteld tot de versie na de laatste wijziging door Ellywa.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Dynastie

Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje-Nassau (Baarn 31 januari 1938), Prinses van Oranje-Nassau en Prinses van Lippe-Biesterfeld, is sinds 1980 Koningin der Nederlanden.

Geboorte en jeugdjaren

Beatrix werd geboren als oudste dochter van koningin Juliana en prins Bernhard. Zij vluchtte in 1940 samen met de andere leden van de Koninklijke Familie naar Groot-Brittannië. Later ging ze samen met haar moeder en zus Irene naar Canada. In 1945 keerden de Oranjes uit ballingschap terug. Beatrix volgde middelbaar onderwijs op het Baarns Lyceum. Daarna studeerde ze rechten in Leiden. Ze voltooide haar studie in 1961.

Verloving en huwelijk

Op 1 mei 1965 werd ze heimelijk gefotografeerd met een tot dan onbekende man die Claus van Amsberg bleek te zijn. De zaak kwam in een stroomversnelling en op 28 juni 1965 werd de verloving bekendgemaakt. Het huwelijk vond plaats op 10 maart 1966 in Amsterdam. De commotie om het feit dat Claus een Duitser was kwam tot uiting in de rookbom die tot ontploffing kwam.

Op 27 april 1967 bracht Beatrix een zoon ter wereld, prins Willem-Alexander, de eerste mannelijke troonopvolger in 116 jaar. In 1968 en 1969 werden Johan Friso en Constantijn geboren. Tijdens hun huwelijk ondernamen Beatrix en Claus vele reizen, waaronder een controversiële reis naar de Sovjetunie.

Bestand:BeaClaus.jpg
Claus en Beatrix te Parijs op 5 maart 1991

Koningschap

Op 30 april 1980 deed Koningin Juliana afstand van de troon en Beatrix werd als koningin ingehuldigd. Beatrix ontpopte zich snel als een vorstin die het uiterste uit de mogelijkheden van haar ambt wil halen. Dit ligt in het verlengde van haar wilskrachtige persoonlijkheid die wel eens vergeleken word met die van haar grootmoeder Wilhelmina. Ze is bekend om haar grote dossierkennis want ze probeert altijd zoveel mogelijk te weten te komen over alle zaken die haar bureau passeren. Hiermee heeft ze verschillende keren bezoekende hoge ambtenaren in verlegenheid gebracht omdat zij vaak dingen wist over een bepaalde kwestie die dezen ook behoorden te weten maar waarop zij het antwoord schuldig moesten blijven. Zo heeft ze bij kabinetsformaties een grotere invloed dan Juliana uitoefende en ook tracht ze dat te doen tijdens het wekelijkse gesprek met de minister-president. Ondanks deze invloed is ze een graag geziene vorstin in politiek en niet-politiek Nederland.

Op 6 oktober 2002 overleed haar echtgenoot prins Claus.

Op 8 februari 2005 werd aan Koningin Beatrix door de Universiteit Leiden een eredoctoraat uitgereikt; volgens de universiteit vanwege de wijze waarop zij het belang van de vrijheid telkens weer aan de orde heeft gesteld. Tijdens de toespraak gaf zij aan sinds 1980 steeds meer eigen vrijheid te hebben gekregen van de premiers, buiten de ministeriële verantwoordelijkheid.

Bestand:BeatrixWA.jpg
V.l.n.r. Prinses Margriet, Bernadette Chodron de Courcel, Jacques Chirac, koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander op 28 februari 2000

Persoonlijke titels

Beatrix voert, naast bovengenoemde, de volgende titels: