Ameide (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ameide (dorp))
Ga naar: navigatie, zoeken
Ameide
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Ameide
(Details)
Ameide (plaats)
Ameide (plaats)
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Zederik Zederik
Coördinaten 51° 57' NB, 4° 58' OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2013) 3485
Overig
Postcode 4233 en 4235
Netnummer 0183
Detailkaart
Locatie in de gemeente Zederik
Locatie in de gemeente Zederik
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De monumentale Voorstraat. Het tweede pand van links is de voormalige vestiging van het Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.
De Voorstraat in 1962
Het oude stadhuis
De Hervormde Kerk

Ameide (Alblasserwaards: Termei) is een stadje en voormalige gemeente in de gemeente Zederik, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het ligt in het noordoosten van de Alblasserwaard en heeft 3485 inwoners (2013) en 1359 woningen. Ameide wordt in het noorden door de rivier de Lek en in het oosten door de Oude Zederik begrensd. Aan de noordwestkant grenst Tienhoven aan Ameide. Ameide en Tienhoven vormen een eenheid binnen de gemeente Zederik.

Etymologie[bewerken]

De eerste boeren vestigden zich langs het veenriviertje de A, dat uitmondde in de Lek; in het Ingweoons sprak men dan van A-mude (vergelijk plaatsen als Muiden, Leimuiden en Arnemuiden). Door ontronding veranderde dit in Ameide.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste keer dat Ameide in de geschiedenis is vastgelegd is in 1021 in een oorkonde waar in Huis ter Amonde wordt beschreven. Rond 1200 was het gebied rond Ameide geheel ontgonnen. Er werd druk gehandeld in de plaats, die in 1277 stadsrechten kreeg van Floris V, omdat het op een strategische plaats lag. Vanwege die strategische positie werd er vaak strijd geleverd om de stad, en als gevolg van deze gevechten werden de stadsrechten verschillende keren ontnomen en weer teruggegeven. Ameide was verbonden met de heerlijkheid Vianen, maar maakte er geen deel van uit. Door de concurrentie van de stad Vianen heeft Ameide nooit groter kunnen worden.

De rivier de Lek heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Ameide. Op 24 december 1741 was er een grote dijkdoorbraak nabij Ameide, die ervoor zorgde dat het hele land rondom Ameide onder water kwam te staan. Rond 1744 gebeurde dit weer, echter met minder grote schade dan in 1741.

Tevens zorgde de Lek voor economische activiteit in Ameide, dat in de middeleeuwen en tijdens de Gouden Eeuw een belangrijke overslaghaven was. De welvaart die de stad in die tijd heeft gehad is nog terug te vinden in de vele monumentale panden die de plaats rijk is. Er is onder andere een Nederlands Hervormde Kerk uit 1361 (afgebrand in 1953 en heropgebouwd tot 1955) en een stadhuis uit 1644. Ook dateren de oudste huizen van het stadje uit de 17e eeuw.

Tot 1985 was het Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden in Ameide gevestigd, waarna het overgeplaatst werd naar Gorinchem. Het monumentale pand staat er nog en is aan de voorgevel voorzien van het wapenschild van het hoogheemraadschap.

Monumenten[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie ook de Lijst van rijksmonumenten in Ameide

Een deel van Ameide is een beschermd dorpsgezicht.

Paardenmarkt[bewerken]

De paardenmarkt in Ameide wordt al sinds 1657 op de 2e donderdag in oktober gehouden. Het recht om de paardenmarkt te organiseren werd gegeven door Hendrik van Brederode op 1 maart 1657. Buiten de paardenkeuringen en paardenshows is er nog een braderie en een kermis.

Vervoer en verkeer[bewerken]

Buslijn 90 van Arriva Personenvervoer Nederland verbindt Rotterdam Zuidplein en station Rotterdam Lombardijen via Ameide met Utrecht. Ook is er buurtbus lijn 703 naar Leerdam.

Met een klein voetveer genaamd de Overkant kan men naar Lopik varen.

Onderwijs[bewerken]

  • SmdB De Kandelaar
  • OBS Hendrik van Brederode

Geboren in Ameide[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Beluister

(info)