Naar inhoud springen

Col d'Aubisque

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Col d'Aubisque
Col d'Aubisque
Top 1709 m
Coördinaten 42° 59′ NB, 0° 20′ WL
Locatie Pyreneeën, Frankrijk
Westzijde Oostzijde
Startplaats Laruns Cirque de Litor
Hoogteverschil 1179 m 349 m
Lengte 19.000 m 7.000 m
Stijgings-% 6,2% 5%
Steilste km 10% 7%
Col d'Aubisque (Pyreneeën)
Col d'Aubisque
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

De Col d'Aubisque is een bergpas in de Franse Pyreneeën. De bergpas is vooral bekend van wielrenetappes in bijvoorbeeld de Ronde van Frankrijk. De Col d'Aubisque is voor het eerst opgenomen in de Ronde van Frankrijk tijdens de eerste Ronde door de Pyreneeën in 1910.

In 1965 werd de Fransman Lucien Aimar gedwongen op te geven nadat hij bewusteloos was geraakt door een gebrek aan zuurstof.

Het meest legendarische verhaal uit de wielergeschiedenis van d'Aubisque is de val van Wim van Est.[bron?] In de twaalfde etappe op 17 juli van de Ronde van Frankrijk van 1951 nam Van Est te veel risico's bij de afdaling van de Aubisque en stortte 70 meter naar beneden. Hij was vrijwel ongedeerd, maar moest met aan elkaar geknoopte banden uit het ravijn worden getakeld. De uitspraak "Zeventig meter viel ik diep, m'n hart stond stil, maar m'n Pontiac liep!" is bedacht door een medewerkster van de sponsor Pontiac.[1] Ter herinnering aan deze val is in 2003 een plaquette aangebracht op de plek waar Wim van Est uit de bocht schoot.[2]

In 1977 won Hennie Kuiper op de Col d'Aubisque. In de Ronde van Spanje van 2016 won Robert Gesink de 14e etappe met finish op de Col d'Aubisque. De bergpas werd twaalf keer als eerste bedwongen door een Belg, onder wie Eddy Merckx en Lucien Van Impe.

Vanwege de ligging van de bergpas, is een beklimming langs de oostzijde niet mogelijk zonder eerst de Col du Soulor te bedwingen.

Op de top van de Col d'Aubisque kwamen in de Ronde van Frankrijk als eerste door:

Sinds 7 juni 2010 staat er een borstbeeld van Lucien Buysse op de top van de Col d'Aubisque in Béost (Frankrijk) geschonken door Marnix Tijtgat.[3]

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Aubisque van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.