Drongen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Drongen-Centrum)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drongen
Deelgemeente in België Vlag van België
Drongen (België)
Drongen
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Gent Gent
Fusie 1977
Coördinaten 51° 3′ 1″ NB, 3° 39′ 46″ OL
Algemeen
Oppervlakte 25,63 km²
Inwoners (2016) 12.956
(470,5 inw./km²)
Mannen 49,2%
Vrouwen 50,80%
Overig
Postcode 9031
NIS-code 44021(K)
Oude NIS-code 44017
Detailkaart
Kaart van Drongen
Locatie in Gent
Foto's
Drongen, met Oude Abdij, Sint-Gerolfkerk en Pontbrug
Drongen, met Oude Abdij, Sint-Gerolfkerk en Pontbrug
Portaal  Portaalicoon   België

Drongen (Frans, niet meer gebruikelijk: Tronchiennes) is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van provinciehoofdstad Gent. Drongen ligt aan de Leie, ten westen van het stadscentrum, en is qua oppervlakte de grootste deelgemeente van Gent. Qua inwoneraantal is het de vierde deelgemeente, na Sint-Amandsberg, Gentbrugge en Wondelgem.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Gerolfkerk, Drongen-centrum

Prehistorische vondsten in Baarlevelde en Halewijn wijzen op oude bewoning in het gebied. In de Bourgoyen werden Gallo-Romeinse vondsten gedaan. Drongendorp ontwikkelde zich rond de abdij, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 7de eeuw. Drongens oudste vermelding stamt uit 820, toen was er sprake van het Latijnse Truncinas. De abdij werd in de 12de eeuw een norbertijnenabdij door toedoen van Iwein van Aalst.

Drongen was een oude heerlijkheid, en behoorde oorspronkelijk toe aan de graaf van Vlaanderen. Vanaf de 11de eeuw viel het onder het huis van Aalst, later onder de heren van Kortrijk. Graaf Jean-Baptiste d'Hane de Steenhuyse werd in 1786 de laatste bezitter van de heerlijkheid.

Ook het nabijgelegen Baarle heeft een geschiedenis die tot de middeleeuwen teruggaat. Op 22 januari 1805 werd bij keizerlijk decreet Baarle afgeschaft als zelfstandige gemeente. Het stuk op de linkeroever van de Leie werd bij Drongen aangehecht, het stuk op de rechteroever bij Sint-Martens-Latem. De parochie bleef echter zelfstandig.

Het gebied bleef lang relatief geïsoleerd. In 1823 werd de Drongensesteenweg aangelegd, die de eerste en enige rechtstreekse verbinding van het dorp met het stadscentrum van Gent vormde. De weg werd tolvrij in 1889. In 1838 werd in oost-westelijke richting de spoorlijn Gent-Brugge aangelegd, en die vormde een belangrijke nieuwe verkeersader. Enkele bedrijven vestigden zich in Drongen. In 1950 werd de autosnelweg E5, de latere A10/E40, aangelegd. De autosnelweg ontsloot Drongen definitief en bevorderde verdere bevolkingsgroei. Nabij Baarle werd naast de snelweg een industrieterrein aangelegd. De Gentse Ringvaart kwam er in 1969, net ten noorden van Drongen.

Op 1 januari 1977 verloor Drongen zijn zelfstandigheid, en fusioneerde het met Gent.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Drongen bestaat uit drie parochies: naast Drongen-centrum liggen in de deelgemeente nog het landelijke Luchteren en het drukkere Baarle. Binnen de parochies zijn hier en daar nog gehuchten of wijken te onderscheiden, zoals Halewijn, dat vroeger een eigen station had en doorgaans tot Luchteren wordt gerekend, en Slindonk.

Met de klok mee grenst Drongen aan de eveneens Gentse deelgemeenten Mariakerke, Gent, Sint-Denijs-Westrem en Afsnee, het centrum van Sint-Martens-Latem, Sint-Martens-Leerne, Vosselare, Landegem en Merendree, die tot Deinze behoren, en Vinderhoute (Lievegem).

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van onroerend erfgoed in Drongen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Abdij van Drongen op de Carte de Ferraris
De Piereput, een poel van de 'Oude Leie' in het natuurreservaat de Assels
Het Baarleveer, dat Baarle over de Leie met Sint-Martens-Latem verbindt

In Drongen woonden in 2007 1,3% allochtonen, er was een werkloosheid van 3% en 2% van de geboortes vonden plaats in kansarme gezinnen.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen: NIS en Stad Gent - Opmerking: De cijfers voor de jaren 1806 tot en met 1970 zijn het resultaat van volkstellingen; voor de gegevens van de jaren 1976, 1990, 2000 en 2007 geldt het inwonertal op 31 december.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In Drongen-centrum ligt het station Drongen langs de spoorlijn 50A, dat elk uur wordt aangedaan door de stoptrein tussen Gent-Sint-Pieters en Brugge. Het stationsgebouw, dat al vele jaren niet meer werd gebruikt, werd in 2011 afgebroken ten behoeve van de verbreding van de spoorlijn. Tot 1984 beschikte ook Halewijn over een eigen station.

De fietsostrade werd in 2014 gelegd. Dit is een 2,5 kilometer lang fietspad langs de sporen tussen Drongen en het Sint-Pietersstation Gent.

Drongen wordt aangedaan door de stadsbussen 14, 15, 16, 17 en 18 van De Lijn, waarvan lijn 18 ook Luchteren aandoet.

In Baarle ligt een afrit van de E40, wat er de aanwezigheid van het Drongense industriepark en het enige hotel van de deelgemeente, het Van der Valk Hotel Drongen, verklaart. Ten oosten van de afrit ligt de snelwegparking Drongen.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Drongen heeft een voetbalclub die is aangesloten bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond, namelijk KVE Drongen, hetgeen staat voor Koninklijke Voetbalvereniging Eendracht Drongen. Recent kreeg de club een nieuw complex aan de Keiskant in de Sint-Gerolfstraat in Drongen-centrum.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Drongen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.