Gebruiker:Spoorjan/zandbak Arriva FLIRT

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arriva FLIRT
Een FLIRT-treinstel in Polen
Type Flirt
Aantal 36
Fabrikant Stadler Rail
Exploitant Arriva
Inzetgebied Maaslijn, Heuvellandlijn
Bouwjaar 2016
Indienststelling 2016, 2020
Spoorwijdte 1435 mm
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Verkeer & Vervoer

De Arriva FLIRT is een serie van 36 elektrische treinstellen voor inzet op onder meer de Maaslijn en de Heuvellandlijn voor Arriva. De vervoerder gaat pas vanaf december 2016 in de Provincie Limburg rijden.

Consessie[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf december 2016 zal de hele provincie Limburg één concessiegebied worden. Dit concessiegebied bevat de huidige concessies Noord- en Midden-Limburg, Zuid-Limburg de stoptreinverbindingen: Maaslijn: Nijmegen – Venlo – Roermond, Roermond – Sittard – Maastricht Randwyck, Sittard – Heerlen en Heuvellandlijn: Kerkrade Centrum – Heerlen – Maastricht – Maastricht Randwyck.

Inzet[bewerken | brontekst bewerken]

Deze treinstellen vervangen per 11 december 2016 de dieselelektrische GTW treinstellen van Veolia op de Maaslijn: Nijmegen – Venlo – Roermond. De elektrische GTW treinstellen van Veolia op de Heuvellandlijn: Kerkrade Centrum – Heerlen – Maastricht – Maastricht Randwyck worden in 2020 vervangen door treinstellen van dit type.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De treinen hebben drie of vier rijtuigen, welke rusten op Jacobsdraaistellen. Hierdoor hebben de treinen brede bakovergangen, zoals ook veel voorkomt bij metro's en trams. Dit zorgt voor een betere verdeling van de passagiers in de trein, en een groter gevoel van veiligheid bij de reizigers, door het verbeterde overzicht over de trein. De vloerhoogte is 780 mm, zoals gemeten boven de rail. Hierdoor zijn de rijtuigen gemakkelijk toegankelijk vanaf perrons van 780 mm, de standaard perronhoogte binnen Nederland. De rijtuigen zijn uitgerust met uitschuifbare treedplanken, waardoor rolstoelgebruikers zonder moeite naar binnen kunnen. Ook zijn de treinstellen voorzien van rolstoelvriendelijke toiletten.

De treinen zullen worden voorzien van ATB-EG, het traditionele beveiligingssysteem op het Hoofdrailnet, en zullen worden voorbereid voor de inbouw van het Europese beveiligingssysteem ERTMS, waardoor de trein ook in de toekomst kan blijven rijden op het Nederlandse spoor. In de periode 2014-2028 zullen veel belangrijke spoorlijnen in Nederland voorzien worden van dit nieuwe systeem.