Loge De Gooische Broederschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Gooische Broederschap
Algemeen nut beogende instelling
Zegel van de loge
Obediëntie Grootoosten der Nederlanden
Logenummer 86
Kleur(en)  (donkerblauw en oranje)
Geschiedenis
Constitutie
  • 21-06-1896 (beperkte werkkring)
  • 18-06-1905 (volledige bevoegdheid)
Structuur
Zetel Vlag van Nederland Hilversum
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Loge De Gooische Broederschap is een vrijmetselaarsloge in Hilversum opgericht in 1896, vallende onder het Grootoosten der Nederlanden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1891 voegden de Maçonnieke Verenigingen ‘Excelsior’ te Hilversum en ‘Erica’ te Bussum, zich samen tot de Maçonnieke Vereniging ‘De Gooische Broederschap’ te Hilversum. Als bestuursleden hiervan worden genoemd: J.W. Tuinenburg en G.J. van Gils. Op 13 maart 1896 werd het verzoek gedaan tot stichting van een ‘loge met beperkte werkkring’, door J.W. Kempff (jr.), W. Smeets, A. Waszink, H.H.Th. Walter, G. de Kruyff van Dorssen, L. Jutte, Ed. Donkersloot en W.J.H. Bake. De verleende constitutiebrief is gedateerd 21 juni 1896.

Over de periode van 1898 tot 1905 is niet veel bekend, behalve dat regelmatig bijeen werd gekomen. Door het Grootoosten 1905 werd een verzoek om volledige bevoegdheid te verkrijgen goedgekeurd. Daarop werd op 18 juni 1905 een nieuwe constitutiebrief verleend vermeldende de volgende namen: W.J.H. Bake, E. Brandsma, J. Reddingius, A. Waszink, A. Oltmann Helm, C. van Booven, Frits Olie, G. de Kruijff van Dorssen, E.H. Welsink, E. Donkersloot, Aug. le Gras en K. Westerling. De loge werd geïnstalleerd op 15 december 1905.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam men bijeen, eerst als ‘kegelclub’ en later als ‘biljardclub’. Op 3 oktober 1960 werd aan de loge medegedeeld, dat zij gerekend wordt te bestaan sinds de datum van haar eerste constitutiebrief.