Ockenburg (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ockenburg
Wijk van Den Haag
Ockenburg
Ockenburg
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Loosduinen
Oppervlakte 327 ha.  
Inwoners 900

Ockenburg is een buitenwijk van Den Haag, die deel uitmaakt van het stadsdeel Loosduinen. Ockenburg ligt op de plaats van het voormalige Landgoed Ockenburgh dat rond 1650 werd aangelegd door de dichter en medicus Jacob Westerbaen. Het landgoed is in classicistische landschapsstijl ontworpen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren 1500 Belgische militairen geïnterneerd op het landgoed. In 1919 legde men er het Vliegveld Ockenburg aan. Het landgoed werd op 9 augustus 1931 door de gemeente Den Haag aangekocht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is in de meidagen van 1940 gevochten om het vliegveld. Vanaf 1944 werden V2-raketten vanaf het Landgoed Ockenburgh afgeschoten op Londen.

Sinds 1954 heeft Ockenburg een camping. In de jaren negentig is op een deel van de camping een bungalowpark gebouwd. Het landhuis Ockenburgh, dat tot 1998 als jeugdherberg in gebruik was, zal mogelijk de komende jaren omgevormd tot een luxe congreshotel ontwikkeld worden.

De meeste inwoners van Ockenburg wonen in het nieuwbouwproject Ockenrode dat vanaf 1998 is opgeleverd. In 2011 werd het beheer van het landgoed overgedragen aan de stichting Zuid-Hollands Landschap.

Romeins Fort[bewerken]

In de 2e na Chr. lag er in de duinen bij Ockenburg (op de plaats waar nu de camping en het bungalowpark liggen) een klein Romeins fort met een bijbehorende nederzetting, de zgn. Vicus van Ockenburgh. Het gaat om de grootste vindplaats van Romeinse resten in Den Haag.

Herontwikkeling[bewerken]

In 2012 werd een overeenkomst gesloten tussen de gemeente Den Haag en een projectontwikkelaar om van het landhuis Ockenburgh een luxehotel te maken. Het chalet zal ook worden herontwikkeld en het landschapspark zal worden gerenoveerd.[1]

Zie ook[bewerken]