Overleg gebruiker:F.zeilemaker/zandbak

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is mijn persoonlijke zandbak waar alleen F.zeilemaker en Grifo wijzigingen aan mogen brengen.

AZ in Europa
AZ speelde voor het eerst Europees voetbal in 1977/78. Anno 2012 heeft AZ bijna honderd Europese wedstrijden gespeeld en is zij daarmee na Ajax, PSV, Feyenoord en FC Twente de Nederlandse club met de meeste Europese ervaring. Ook is AZ één van de vijf Nederlandse clubs die ooit een Europa Cup finale heeft gespeeld (tegen Ipswich Town FC in de UEFA Cup 1980/81). Inmiddels heeft AZ zich twaalf keer geplaatst voor Europees voetbal. Vele gerenommeerde clubs heeft AZ tijdens deze twaalf campagnes ontmoet. Zo speelde AZ onder andere wedstrijden tegen (oud-)Champions League winnaars FC Barcelona, Liverpool FC, Internazionale en oud-Champions League finalisten Arsenal FC en Valencia CF. Tevens heeft AZ met 32 ongeslagen thuiswedstrijden in Europees verband een record in handen gehad. Dat is sinds het verlies tegen Everton FC (in 2007) opnieuw in handen van AZ's grootste Europese rivaal: Ipswich Town (met 31 ongeslagen duels).

De Europese campagnes in vogelvlucht[brontekst bewerken]

In totaal speelde AZ twaalf seizoenen Europees voetbal. Daarbij werd er in 1975 en 1988 ook nog gestreden om de Intertoto Cup, maar dit betroffen geen officiële wedstrijden. Dit was bovendien een toernooi waarvoor men zich tot 1995 kon inschrijven en niet voor kon kwalificeren, al moest er wel aan enkele voorwaarden voldaan worden. Het onderstaande overzicht geeft een korte beschrijving van hoe de Europese campagnes voor AZ verliepen.

UEFA Cup 1977/78[brontekst bewerken]

Willem van Hanegem scoorde het eerste Europese doelpunt voor AZ.

Door een derde plaats in de Eredivisie van seizoen 1976/77 plaatste AZ zich voor het eerst in haar bestaan voor Europees voetbal. In de eerste ronde van de UEFA Cup boekte AZ meteen twee historische zeges op Red Boys Differdange uit Luxemburg. Thuis werd met 11-1 de grootste overwinning van AZ in Europees verband geboekt (tevens de grootste zege van AZ in een officiële wedstrijd) en ook de 5-0 uitoverwinning is door AZ nimmer overtroffen in Europees verband. De tweede ronde tegen het FC Barcelona van Johan Cruijff en Johan Neeskens was het eindstation van deze Europese campagne. Na twee keer een 1-1 gelijkspel werden de strafschoppen in Camp Nou beter genomen door de Catalanen.

Europacup II 1978/79[brontekst bewerken]

Door het winnen van de KNVB beker in 1978 plaatste AZ zich voor de Europacup II. Dit was het kortste Europese avontuur van AZ tot op heden. Ipswich Town was over twee wedstrijden te sterk (0-0 en 2-0).

UEFA Cup 1980/81[brontekst bewerken]

Door een tweede plaats in de Eredivisie van 1979/80 mocht AZ na een jaar afwezigheid weer meedoen met een Europees toernooi. Dit werd het meest succesvolle jaar in de clubhistorie. Naast het landskampioenschap en de KNVB beker haalde AZ ook de finale van de UEFA Cup. Na in de eerste ronde af te rekenen met opnieuw Red Boys Differdange, werden achtereenvolgens Levski-Spartak, FK Radnički Niš, SC Lokeren en FC Sochaux aan de zegekar gebonden. Uiteindelijk vond AZ opnieuw haar meerdere in Ipswich Town. In deze tweedelige finale werd het 5-4. Drie dagen na het behalen van het eerste landskampioenschap werd de eerste wedstrijd in Ipswich verloren met 3-0, waardoor de 4-2 overwinning van AZ thuis (in het Olympisch Stadion) niet genoeg was.

Europacup I 1981/82[brontekst bewerken]

Voor het eerst plaatst AZ zich in 1981 voor het hoogste Europees toernooi, de Europacup I voor landskampioenen. Hierin trof zij in de eerste ronde IK Start. De Noorse kampioen bleek niet sterk genoeg om de Alkmaarders te verrassen. Vervolgens trof AZ titelverdediger Liverpool FC, waartegen AZ net tekort kwam om de kwartfinale te halen (2-2 en 2-3). Zo kwam er voor de derde keer op rij door een Engelse club een einde aan het Europees seizoen van de club uit Alkmaar.

Europacup II 1982/83[brontekst bewerken]

Door de bekerwinst in 1982 kon AZ voor de tweede keer meedoen aan de Europacup II. In de eerste ronde werd de bekerwinnaar van Ierland, Limerick United, nipt verslagen. In de tweede ronde wist AZ thuis Internazionale nog wel met 1-0 te verslaan, maar verloor zij de return met 2-0 en kwam er een einde aan het laatste Europacup II avontuur van AZ.

UEFA Cup 2004/05[brontekst bewerken]

Alkmaar heeft er 22 jaar op moeten wachten voordat AZ weer eens Europees actief mocht zijn. Na een vijfde plaats in de eredivisie van 2004/05 was het zover. AZ begon dit Europees avontuur in de heksenketel van PAOK Saloniki, waar AZ goed op de been bleef en en met 3-2 wist te winnen. Dit tot onvrede van de supporters van PAOK, die tijdens de wedstrijd een deel van hun eigen stadion in brand zetten. In de terugwedstrijd kwam PAOK nog wel snel op 0-1 maar, was AZ uiteindelijk met 2-1 toch te sterk voor de Grieken. AZ wist dit seizoen vele teams te verrassen met het aanvallende spel onder trainer/coach Co Adriaanse. Onder andere AJ Auxerre, Rangers FC en Villarreal CF werden door AZ verslagen. Uiteindelijk wist AZ door te dringen tot de halve finale, waarin Sporting Lissabon uit Portugal over twee wedstrijden in extremis te sterk bleek. In de blessuretijd van de verlenging maakte Sporting de beslissende tweede treffer, nadat AZ eerst op 3-1 was gekomen.

UEFA Cup 2005/06[brontekst bewerken]

Ook in het laatste seizoen onder Co Adriaanse wist AZ zich middels een derde plek te plaatsen voor het UEFA Cup toernooi. De nieuwe coach van AZ, Louis van Gaal, speelde eveneens aanvallend voetbal en bereikte hiermee de laatste 32. In deze ronde was Champions League afvaller Betis Sevilla te sterk. In Spanje werd het 2-0 voor Real Betis en in Alkmaar bleef AZ steken op 2-0, waarna Betis in de verlenging de beslissing bracht: 2-1. Deze wedstrijd betekende de laatste wedstrijd in de Alkmaarderhout, waar AZ in Europees verband nimmer heeft verloren.

UEFA Cup 2006/07[brontekst bewerken]

Werder schakelde AZ uit in 2007.

In 2006 wist AZ zich voor de derde maal op rij te plaatsen voor de UEFA Cup. De vierde plek na de play-offs (na een tweede plaats in de Eredivisie) zorgde voor een achtste Europees avontuur. In de groepsfase werd eerst vakkundig Sevilla CF (2-1) opzij gezet, waardoor deze club voor het eerst een thuiswedstrijd in Europees verband verloor, waarna in de knock-out fase afgerekend werd met achtereenvolgens Fenerbahçe SK en Newcastle United. In beide tweeluiken leverde AZ in de terugwedstrijd een heroïsche strijd om terug te komen van een achterstand: uit bij Fenerbahçe werd het 3-3, maar thuis stond AZ met de rust al 2-0 achter en leken de kansen op de volgende ronde verkeken. In de tweede helft wist AZ de achterstand echter om te buigen naar een 2-2 gelijkspel, terwijl tegen Newcastle eerst met 4-2 werd verloren en AZ thuis met 2-0 won. In de kwartfinale bleek Werder Bremen een maatje te groot. Thuis werd het nog 0-0 maar uit werd het, mede door een onterecht afgekeurd doelpunt (op de 2-2), 4-1 voor Werder.

UEFA Cup 2007/08[brontekst bewerken]

Na het mislopen van het kampioenschap in 2007 en het verlies in de finale van de play-offs om een voorronde plaats voor de Champions League, was plaatsing voor de UEFA Cup alles wat AZ restte. Wat uiteindelijk een teleurstellend seizoen bleek in de Eredivisie, tekende zich in deze UEFA Cup campagne al af. AZ kwalificeerde zich nog wel voor de groepsfase, door het Portugese Paços Ferreira met minimale cijfers te verslaan (1-0 en 0-0), maar in de groepsfase kon AZ geen potten breken. De club verloor zelfs voor het eerst een thuiswedstrijd in Europees verband (2-3 tegen Everton FC), waardoor er een einde kwam aan een recordreeks van 32 ongeslagen thuiswedstrijden. AZ wist mede hierdoor niet Europees te overwinteren.

UEFA Champions League 2009/10[brontekst bewerken]

Door het landskampioenschap in 2009 kon AZ zich opmaken voor haar debuut in de UEFA Champions League. De directe plaatsing voor de groepsfase leverde AZ wedstrijden tegen Arsenal FC, Olympiakos Piraeus en Standard Luik op. Waar Arsenal in deze groep duidelijk een maatje te groot bleek, moest AZ eveneens haar meerdere erkennen in Olympiakos en Standard en ging AZ na zes wedstrijden zonder overwinning weer naar huis. Vooral de twee wedstrijden tegen Standard leverden een zure bijsmaak op. In de thuiswedstrijd was Moussa Traoré nog in de blessuretijd trefzeker voor Standard (1-1), maar in de uitwedstrijd kon daar nog eens schepje bovenop gedaan worden. De in de vijfde minuut van de blessuretijd bij een vrije trap meegekomen keeper Sinan Bolat scoorde de belangrijke 1-1 gelijkmaker. Mede hierdoor wist AZ uiteindelijk geen beslag te leggen op de derde plek in de groep, dat recht zou geven op een plaats in de knock-out fase van de Europa League.

Line-up voorafgaand aan AZ-Malmö FF.

UEFA Europa League 2010/11[brontekst bewerken]

Door een vijfde plaats in de Eredivisie van 2009/10 wist AZ zich andermaal te kwalificeren voor Europees voetbal. AZ zou door deze klassering instromen in de derde voorronde van het jaar eerder opgerichte Europa League toernooi, wat als voortzetting van de UEFA Cup beschouwd kan worden. Na de kwalificatierondes doorgekomen te zijn, trof AZ in de groepsfase weinig aansprekende tegenstanders uit Oost-Europa. Uiteindelijk werd AZ hierin derde en werd zij voor de winterstop uitgeschakeld in Europa. Dynamo Kiev bezorgde AZ deze jaargang en passant een tweede Europese thuisnederlaag ooit.

UEFA Europa League 2011/12[brontekst bewerken]

Na de vierde plek in de Eredivisie kon AZ zich opmaken voor eenzelfde route richting de groepsfase van de Europa League. Via een moeizame kwalificatie, kwam AZ terecht in een groep met Metalist Charkov, Austria Wien en Malmö FF. Hierin wist zij door vijf gelijke spelen en een overwinning ongeslagen beslag te leggen op de tweede plaats dat recht gaf op overwintering in het toernooi. Na de 1-0 op Anderlecht werden achtereenvolgens ook Udinese en Valencia CF thuis verslagen. Waar in Brussel eveneens met 1-0 gewonnen werd, wat de eerste Europese uitoverwinning sinds 2007 betekende voor AZ, waren zowel Udinese als Valencia in eigen huis AZ de baas. De 2-0 overwinning op Udinese thuis bleek evenwel goed genoeg om door te mogen, maar AZ's grootste Europese nederlaag ooit in de kwartfinale tegen Valencia betekende het einde van de Europese aspiraties: 4-0.

De wedstrijden[brontekst bewerken]

Seizoen Competitie Ronde Land Club Eerste
wedstrijd
Thuis Uit Totaal PUC
1977/78 UEFA Cup 1R Vlag van Luxemburg Red Boys Differdange Thuis 11-1 5-0 16-1 6.0
2R Vlag van Spanje FC Barcelona Thuis 1-1 1-1 2-2 (4-5 ns)
1978/79 Europacup II 1R Vlag van Engeland Ipswich Town FC Thuis 0-0 0-2 0-2 1.0
1980/81 UEFA Cup 1R Vlag van Luxemburg Red Boys Differdange Thuis 6-0 4-0 10-0 20.0
2R Vlag van Bulgarije Levski-Spartak Uit 5-0 1-1 6-1
1/8F Vlag van Joegoslavië FK Radnički Niš Uit 5-0 2-2 7-2
1/4F Vlag van België SC Lokeren Thuis 2-0 0-1 2-1
1/2F Vlag van Frankrijk FC Sochaux Uit 3-2 1-1 4-3
F Vlag van Engeland Ipswich Town FC Uit 4-2 0-3 4-5
1981/82 Europacup I 1R Vlag van Noorwegen IK Start Uit 1-0 3-1 4-1 5.0
1/8F Vlag van Engeland Liverpool FC Thuis 2-2 2-3 4-5
1982/83 Europacup II 1R Vlag van Ierland Limerick United Uit 1-0 1-1 2-1 5.0
1/8F Vlag van Italië Internazionale Thuis 1-0 0-2 1-2
2004/05 UEFA Cup 1R Vlag van Griekenland PAOK Saloniki Uit 2-1 3-2 5-3 24.0
Groep Vlag van Frankrijk AJ Auxerre Thuis 2-0 2-0
Groep Vlag van Polen Amica Wronki Uit 3-1 3-1
Groep Vlag van Schotland Rangers FC Thuis 1-0 1-0
Groep Vlag van Oostenrijk Grazer AK Uit 0-2 0-2
3R Vlag van Duitsland Alemannia Aachen Uit 2-1 0-0 2-1
1/8F Vlag van Oekraïne FC Sjachtar Donetsk Uit 2-1 3-1 5-2
1/4F Vlag van Spanje Villarreal CF Uit 1-1 2-1 3-2
1/2F Vlag van Portugal Sporting Lissabon Uit 3-2 (nv) 1-2 4-4
2005/06 UEFA Cup 1R Vlag van Rusland Krylja Sovetov Samara Uit 3-1 3-5 6-6 11.0
Groep Vlag van Oekraïne Dnipro Dnipropetrovsk Uit 2-1 2-1
Groep Vlag van Engeland Middlesbrough FC Thuis 0-0 0-0
Groep Vlag van Bulgarije Litex Lovetsj Uit 2-0 2-0
Groep Vlag van Zwitserland Grasshopper-Club Zürich Thuis 1-0 1-0
3R Vlag van Spanje Real Betis Uit 2-1 (nv) 0-2 2-3
2006/07 UEFA Cup 1R Vlag van Turkije Kayserispor Thuis 3-2 1-1 4-3 16.0
Groep Vlag van Portugal SC Braga Thuis 3-0 3-0
Groep Vlag van Zwitserland Grasshopper Club Zürich Uit 5-2 5-2
Groep Vlag van Tsjechië FC Slovan Liberec Thuis 2-2 2-2
Groep Vlag van Spanje Sevilla FC Uit 2-1 2-1
3R Vlag van Turkije Fenerbahçe SK Uit 2-2 3-3 5-5
1/8F Vlag van Engeland Newcastle United FC Uit 2-0 2-4 4-4
1/4F Vlag van Duitsland SV Werder Bremen Thuis 0-0 1-4 1-4
2007/08 UEFA Cup 1R Vlag van Portugal Paços Ferreira Uit 0-0 1-0 1-0 6.0
Groep Vlag van Rusland FK Zenit Sint-Petersburg Uit 1-1 1-1
Groep Vlag van Griekenland AE Larissa 1964 Thuis 1-0 1-0
Groep Vlag van Duitsland 1. FC Nürnberg Uit 1-2 1-2
Groep Vlag van Engeland Everton FC Thuis 2-3 2-3
2009/10 Champions League Groep Vlag van Griekenland Olympiakos Piraeus Uit 0-0 0-1 0-1 8.0
Groep Vlag van België Standard Luik Thuis 1-1 1-1 2-2
Groep Vlag van Engeland Arsenal FC Thuis 1-1 1-4 2-5
2010/11 Europa League 3Q Vlag van Zweden IFK Göteborg Thuis 2-0 0-1 2-1 7.0
PO Vlag van Kazachstan FC Aktobe Thuis 2-0 1-2 3-2
Groep Vlag van Oekraïne FC Dynamo Kiev Thuis 1-2 0-2 1-4
Groep Vlag van Wit-Rusland FK BATE Borisov Uit 3-0 1-4 4-4
Groep Vlag van Moldavië FC Sheriff Tiraspol Thuis 2-1 1-1 3-2
2011/12 Europa League 3Q Vlag van Tsjechië FK Baumit Jablonec Thuis 2-0 1-1 3-1 18.5
PO Vlag van Noorwegen Aalesunds FK Uit 6-0 1-2 7-2
Groep Vlag van Zweden Malmö FF Thuis 4-1 0-0 4-1
Groep Vlag van Oekraïne Metalist Charkov Uit 1-1 1-1 2-2
Groep Vlag van Oostenrijk FK Austria Wien Thuis 2-2 2-2 4-4
2R Vlag van België RSC Anderlecht Thuis 1-0 1-0 2-0
1/8F Vlag van Italië Udinese Calcio Thuis 2-0 1-2 3-2
1/4F Vlag van Spanje Valencia CF Thuis 2-1 0-4 2-5

Totaal aantal punten voor UEFA-coëfficiënten: 127.5

Intertoto Cup[brontekst bewerken]

in 1975 en 1988 speelde AZ nog enkele wedstrijden in de Intertoto Cup. Omdat dit geen officiële wedstrijden betroffen staan deze niet in bovenstaand schema vermeld.

Seizoen Ronde Land Club Score
1975 Groep Vlag van Polen ROW Rybnik 2-2, 0-0
Groep Vlag van Zwitserland Grasshopper-Club Zürich 2-3, 3-1
Groep Vlag van Zweden Östers IF 0-2, 1-0
1988 Groep Vlag van Duitsland Bayer 05 Uerdingen 1-3, 1-2
Groep Vlag van Denemarken Odense BK 2-4, 5-1
Groep Vlag van Duitse Democratische Republiek 1. FC Magdeburg 1-2, 4-1

Lijst van tegenstanders[brontekst bewerken]

Tegenstander Land Gesp. Seizoen Winst Gelijk Verlies
Engeland Vlag van Engeland 12 2 4 6
Ipswich Town 4 1978/79, 1980/81 1 1 2
Liverpool 2 1981/82 1 1
Newcastle United 2 2006/07 1 1
Arsenal 2 2009/10 1 1
Middlesbrough 1 2005/06 1
Everton 1 2007/08 1
Spanje Vlag van Spanje 9 4 3 2
Barcelona 2 1977/78 2
Villarreal 2 2004/05 1 1
Betis Sevilla 2 2005/06 1 1
Valencia 2 2011/12 1 1
Sevilla FC 1 2006/07 1
Oekraïne Vlag van Oekraïne 7 3 2 2
Sjachtar Donetsk 2 2004/05 2
Dynamo Kiev 2 2010/11 2
Metalist Charkov 2 2011/12 2
Dnipro Dnipropetrovsk 1 2005/06 1
België Vlag van België 6 3 2 1
SC Lokeren 2 1980/81 1 1
Standard Luik 2 2009/10 2
RSC Anderlecht 2 2011/12 2
Portugal Vlag van Portugal 5 3 1 1
Sporting Lissabon 2 2004/05 1 1
Paços Ferreira 2 2007/08 1 1
SC Braga 1 2006/07 1
Duitsland Vlag van Duitsland 5 1 2 2
Alemannia Aachen 2 2004/05 1 1
Werder Bremen 2 2006/07 1 1
1. FC Nürnberg 1 2007/08 1
Griekenland Vlag van Griekenland 5 3 1 1
PAOK Saloniki 2 2004/05 2
Olympiakos Piraeus 2 2009/10 1 1
AE Larissa 1 2007/08 1
Luxemburg Vlag van Luxemburg 4 4
Red Boys Differdange 4 1977/78, 1980/81 4
Turkije Vlag van Turkije 4 1 3
Kayserispor 2 2006/07 1 1
Fenerbahçe 2 2006/07 2
Noorwegen Vlag van Noorwegen 4 3 1
IK Start 2 1981/82 2
Aalesunds FK 2 2011/12 1 1
Zweden Vlag van Zweden 4 2 1 1
IFK Göteborg 2 2010/11 1 1
Malmö FF 2 2011/12 1 1
Italië Vlag van Italië 4 2 2
Internazionale 2 1982/83 1 1
Udinese 2 2011/12 1 1
Frankrijk Vlag van Frankrijk 3 2 1
FC Sochaux 2 1980/81 1 1
AJ Auxerre 1 2004/05 1
Bulgarije Vlag van Bulgarije 3 2 1
Levski-Spartak 2 1980/81 1 1
Litex Lovetsj 1 2005/06 1
Rusland Vlag van Rusland 3 1 1 1
Krylja Sovetov 2 2005/06 1 1
FK Zenit 1 2007/08 1
Tsjechië Vlag van Tsjechië 3 1 2
FK Baumit Jablonec 2 2011/12 1 1
FC Slovan Liberec 1 2006/07 1
Oostenrijk Vlag van Oostenrijk 3 2 1
Austria Wien 2 2011/12 2
Grazer AK 1 2004/05 1
Servië/Joegoslavië Vlag van Servië 2 1 1
FK Radnički Niš 2 1980/81 1 1
Ierland Vlag van Ierland 2 1 1
Limerick United 2 1982/83 1 1
Zwitserland Vlag van Zwitserland 2 2
Grasshoppers 2 2005/06, 2006/07 2
Kazachstan Vlag van Kazachstan 2 1 1
FK Aktobe 2 2010/11 1 1
Wit-Rusland Vlag van Wit-Rusland 2 1 1
BATE Borisov 2 2010/11 1 1
Moldavië Vlag van Moldavië 2 1 1
FC Sheriff 2 2010/11 1 1
Polen Vlag van Polen 1 1
Amica Wronki 1 2004/05 1
Schotland Vlag van Schotland 1 1
Rangers FC 1 2004/05 1
Totaal 98 46 29 23

UEFA ranking sinds 1968[brontekst bewerken]

-----*
117
93
97
52
28
32
44
40
71
138
-----*
56
39
21
20
22
39
47
49
68-77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88-04 05 06 07 08 09 10 11 12

* Geen ranking

Statistieken[brontekst bewerken]

Per competitie[brontekst bewerken]

Noot vooraf: dit overzicht is exclusief wedstrijden in de Intertoto Cup. Deze competitie werd tot 1995 niet georganiseerd door de UEFA en wordt niet meegerekend in UEFA's officiële Europese statistieken. Derhalve zijn deze wedstrijden ook niet in dit overzicht opgenomen.
Niet meer bestaande competities zijn cursief.

G = gespeeld; W = gewonnen; GL = gelijkspel; V = verloren; DPV = doelpunten voor; DPT = doelpunten tegen; DS = doelsaldo

Competitie G W GL V DPV DPT Deelname laatste seizoen
Europacup I / Champions League 10 2 5 3 12 14 2009/10
UEFA Cup / Europa League 82 42 22 18 161 97 2011/12
Europacup II 6 2 2 2 3 5 1982/83
Totaal 98 46 29 23 176 116

Per resultaat[brontekst bewerken]

G W GL V DPV DPT DS
Thuis1 49 33 14 2 108 35 +73
Uit 49 13 15 21 68 81 –13
Totaal 98 46 29 23 176 116 +60

1 Inclusief twee thuiswedstrijden op vreemde bodem: De UEFA Cupfinale tegen Ipswich Town FC en de wedstrijd in de Europacup I tegen Liverpool FC werden afgewerkt in het Olympisch Stadion te Amsterdam.

Per deelname[brontekst bewerken]

Competitie Aantal Seizoen
Europacup I / Champions League 2x 1981/82, 2009/10
UEFA Cup / Europa League 8x 1977/78, 1980/81, 2004/05, 2005/06, 2006/07, 2007/08, 2010/11, 2011/12
Europacup II 2x 1978/79, 1982/83

Individuele statistieken[brontekst bewerken]

Kaw Jaliens speelde de meeste Europese duels voor AZ.
De huidige coach van AZ, Gert-Jan Verbeek, heeft net als Louis van Gaal 26 keer voor AZ op de bank gezeten tijdens een Europacup wedstrijd.
Doelpunten
Naam speler Aantal
Kees Kist 18
Jan Peters 10
Shota Arveladze 9
Pier Tol 8
Kristen Nygaard 7
Barry van Galen 7
Maarten Martens 7
Danny Koevermans 6
Pontus Wernbloom 6
Brett Holman 5
Denny Landzaat 5
Kurt Welzl 5
7 spelers 4
Wedstrijden
Naam speler Aantal
Kew Jaliens 45
Maarten Martens 37
Barry Opdam 33
Tim de Cler 31
Brett Holman 28
Stijn Schaars 27
Niklas Moisander 27
Hugo Hovenkamp 25
Peter Arntz 24
Moussa Dembélé 24
Grétar Steinsson 23
Pontus Wernbloom 23
5 spelers 22
Coaches*
Naam coach Aantal
Gert-Jan Verbeek 26
Louis Van Gaal 26
Georg Kessler 18
Co Adriaanse 14
Ronald Koeman 5
Hans Eijkenbroek 4
Hans Kraay sr. 4
Martin Haar 1

* Het betreft hier het aantal Europese wedstrijden als hoofdcoach bij AZ op de bank.

Externe links[brontekst bewerken]


Eredivisie 2010/11 de wedstrijden AZ[brontekst bewerken]

Eredivisie[brontekst bewerken]


8 augustus 2010, 16:30 NAC Breda 1 - 1 AZ Aanvoerder: Jaliens
Rat Verlegh Stadion, Breda
18.000 toeschouwers
Scheidsrechter:
Van Sichem Vlag van Nederland

Speelronde 1
Eredivisie
Luijckx 52'
Amoah 79'
'43 Moreno
'58 Falkenburg
'71 Wernbloom
'78 Ortíz
Opstelling AZ:
Joey Didulica; Dirk Marcellis, Niklas Moisander, Héctor Moreno, Simon Poulsen; Pontus Wernbloom, Celso Ortiz, Maarten Martens; Brett Holman (72. Nick van der Velden), Erik Falkenburg (72. Kolbeinn Sigthórsson), Johann Berg Gudmundsson (89. Nick Viergever)

Bijzonderheden:

  • Falkenburg maakte zijn eerste doelpunt in dienst van AZ.

14 augustus 2010, 19:45 AZ 1 - 1 FC Groningen Aanvoerder: -
AFAS Stadion, Alkmaar
16.004 toeschouwers
Scheidsrechter:
Blom Vlag van Nederland

Speelronde 2
Eredivisie
Moisander 30'
Martens 87'
'65 Tadic
'76 Sparv
Opstelling AZ:
Joey Didulica; Dirk Marcellis, Niklas Moisander, Héctor Moreno, Ragnar Klavan; Pontus Wernbloom, Celso Ortiz (78. Nick van der Velden), Maarten Martens; Brett Holman, Erik Falkenburg (85. Kolbeinn Sigthórsson), Johann Berg Gudmundsson (68. Nick Viergever)

Bijzonderheden:

  • Voorafgaand aan deze wedstrijd werd bekend dat AFAS de nieuwe hoofd- en stadionsponsor van AZ zou zijn. Derhalve speelde AZ deze wedstrijd voor het eerst met AFAS Software op de borst.

15 mei 2011, 14:30 FC Utrecht 5 - 1 AZ Aanvoerder: Schaars
Nieuw Galgenwaard, Utrecht
22.500 toeschouwers
Scheidsrechter:
Kuipers Vlag van Nederland

Speelronde 34
Eredivisie
Luijckx 52'
Amoah 79'
'43 Moreno
'58 Falkenburg
'71 Wernbloom
'78 Ortíz
Opstelling AZ:
Joey Didulica; Dirk Marcellis, Niklas Moisander, Héctor Moreno, Simon Poulsen; Pontus Wernbloom, Celso Ortiz, Maarten Martens; Brett Holman (72. Nick van der Velden), Erik Falkenburg (72. Kolbeinn Sigthórsson), Johann Berg Gudmundsson (89. Nick Viergever)

Bijzonderheden:

Fernando Lewis[brontekst bewerken]

Fernando Lewis
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 31 januari 1993
Geboorteplaats Den Haag, Nederland
Positie Aanvaller
Clubinformatie
Huidige club Vlag van Nederland AZ
Rugnummer 40
Contract tot 2013
Jeugd
?-2008
2008-2009
2009-2011
Vlag van Nederland Ajax
Vlag van Nederland Haarlem
Vlag van Nederland AZ Alkmaar
Senioren
Seizoen Club W (G)
2011– Vlag van Nederland AZ 0 (0)
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Fernando Lewis (Den Haag, 31 januari 1993) in een Nederlands voetballer die speelt als aanvaller voor AZ.

Hij maakte op 20 oktober 2011 zijn debuut voor AZ tegen Austria Wien in de Europa League als invaller voor Roy Beerens. Zijn competitiedebuut maakte hij op 18 december 2011 in het uitduel met NAC Breda. Op de laatste speeldag van het seizoen 2011/12 mocht hij weer invallen, maar deze invalbeurt verliep dramatische op 6 mei 2012 viel hij in voor Brett Holman, waarna hij na enkele minuten al moest uitvallen met een zware knie blessure.


[[Categorie:Nederlands voetballer]]