Paarse trui (Ronde van Italië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jersey violet.svg

De paarse trui of cyclamen trui (maglia ciclamino) was een trui die in de Ronde van Italië in 1966 werd ingevoerd en gedragen door de leider in het puntenklassement. De kleur cyclaam, beter bekend als magenta, lijkt erg op paars. De leider in het puntenklassement draagt sinds 2010 een rode trui. Net als tussen 1967 en 1969.

In veel andere rondes draagt de leider in het puntenklassement een groene trui, bijvoorbeeld in de Ronde van Frankrijk. In de Ronde van Italië was er tot 2011 ook een groene trui, maar deze werd gedragen door de leider in het bergklassement.

De trui is gewoon een paarse wielertrui, met naast de sponsor(s) van de ploeg van de renner ook de speciale sponsors van dit klassement. Men is verplicht de trui te dragen, tenzij men ook de leider is in een belangrijker klassement. Dan wordt de paarse trui gedragen door de nummer twee in het betreffende klassement.

Giuseppe Saronni en Francesco Moser hebben de trui allebei vier keer gewonnen en zijn daarmee recordhouder. De enige Nederlandse winnaar van deze trui is Johan van der Velde (1985, 1987 en 1988).