Naar inhoud springen

Resolutie 1168 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1168
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 21 mei 1998
Nr. vergadering 3883
Code S/RES/1168
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Bosnische Burgeroorlog
Beslissing Autoriseerde een versterking van de IPTF-politiemacht in Bosnië en Herzegovina.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1998
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Slovenië Slovenië · Vlag van Zweden Zweden
Het Jablaničko-meer, Bosnië en Herzegovina.
Het Jablaničko-meer, Bosnië en Herzegovina.

Resolutie 1168 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 21 mei 1998.

Zie Bosnische Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarden verschillende deelstaten zich onafhankelijk. Zo ook Bosnië en Herzegovina, waar in 1992 een burgeroorlog ontstond tussen de Bosniakken, Kroaten en Serviërs. Deze oorlog, waarbij etnische zuiveringen plaatsvonden, ging door tot in 1995 vrede werd gesloten. Hierop werd de NAVO-operatie IFOR gestuurd die de uitvoering ervan moest afdwingen. Die werd in 1996 vervangen door SFOR, die op zijn beurt in 2004 werd vervangen door de Europese operatie EUFOR Althea.

Er was nood aan meer opleiding voor de lokale politie in Bosnië en Herzegovina, vooral op vlak van incidentbeheer, corruptie, georganiseerde misdaad en drugscontrole. Gelinkt aan een succesvolle politiehervorming was een hervorming van justitie.

De Veiligheidsraad autoriseerde een versterking van de IPTF-politiemacht, een onderdeel van de UNMIBH-vredesmacht, met dertig man tot in totaal 2057 manschappen. De lidstaten werden gevraagd om meer opleiding, uitrusting en verwante steun bij te dragen.

Verwante resoluties

[bewerken | brontekst bewerken]