Tieke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tieke
De Tike
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Tieke Wapen van Tieke
Details Details
Tieke (Friesland (hoofdbetekenis))
Tieke
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Smallingerland Smallingerland
Coördinaten 53° 9′ NB, 6° 2′ OL
Algemeen
Inwoners (2017) 311
Overig
Postcode 9219
Netnummer 0512
Belangrijke verkeersaders N31, N356
Detailkaart
Locatie in de gemeente Smallingerland
Locatie in de gemeente Smallingerland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Tieke of De Tike (officieel, Fries: De Tike) is een dorp in de gemeente Smallingerland, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordwesten van Drachten, ten noorden van Nijega en ten noordoosten van Opeinde. Het ligt aan de westkant van het meer De Leijen en door het dorpsgebied loopt de Tiekvaart, en de wegen N31 en N356. In 2017 telde het dorp 311 inwoners.

De noordelijke bewoning aan de Susterwei van Tieke ligt feitelijk in het dorpsgebied van Suameer maar de bewoning heeft wel de (post)adressering van Tieke waardoor ze formeel toch onder die plaats vallen. Het dorp heeft een kleine dorpshaven.

Geschiedenis[bewerken]

Boerderij, gemeentelijke monument
Dorpshaven

De naam Tieke is vermoedelijk afgeleid van het woord Theeka. In een akte uit het jaar 1543 wordt melding gemaakt van "een stuck leggende opt Theeka." Rond 1700 stonden in de omgeving enkele boerderijen en meerdere plaggenhutten verspreid in het landschap. Het was een buurtschap die verdeeld lag tussen Opeinde en Nijega.

Op 23 oktober 1952 werd officieel de status van dorp verkregen en is op advies van de Fryske Akademy de naam gewijzigd in De Tike.

Tieke ligt van oudsher op de scheiding van twee gemeenten, namelijk Smallingerland en Tietjerksteradeel. De grens loopt langs de Susterwei en de Polderdyk. De Susterwei is vernoemd naar de zusters van het vroegere nonnenklooster in Siegerswoude. Deze nonnen liepen hier in de 16e eeuw langs als ze naar de andere kloosters gingen in de omgeving. Deze verbindingsweg liep toen nog dwars door het gebied waar nu de De Leijen ligt.

Bevolkingsontwikkeling[bewerken]

1999 2002 2003 2004 2010 2014 2019
360 359 356 352 328 316 334

Sport[bewerken]

Samen met de nabij gelegen plaatsen Opeinde en Nijega het de gezamenlijke gymnastiekvereniging Toneo, opgericht in 1966. Met die twee dorpen deelt het ook de voetbalvereniging ONT, dat vier jaar eerder was opgericht. Verder is er nog een biljartvereniging in het dorp zelf.

Cultuur[bewerken]

Het dorp heeft een eigen dorpshuis, Dorpshuis De Tike. Een keer in de drie jaar is er een groot dorpsfeest van enkele dagen. In 1938 werd er een fanfare opgericht maar in 1979 omgezet naar een brassband, Soli Deo Gloria geheten.

Het dorp kent ook een toneelvereniging. Verder heeft het dorp een eigen dorpskrant, De Heidehipper geheten en komt vier keer per jaar uit.

Onderwijs[bewerken]

Het dorp heeft een eigen basisschool, De Gielguorde geheten.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]