Universiteit Pierre en Marie Curie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Universiteit Pierre en Marie Curie
Parijs 6
Université Pierre et Marie Curie
Paris 6
Afkorting UPMC
Locatie Parijs, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Opgericht 1971
Type Openbaar
Rector Jean-Charles Pomerol
Studenten ongeveer 32000
Personeel 5600 (Academisch)
4400 (Niet-academisch)
Lid van Sorbonne Universiteiten
LERU
UNICA
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit Parijs VI[1] (Parijs 6), of Universiteit Pierre en Marie Curie[2] (UPMC) was tot 31 december 2017 een universiteit in de Franse hoofdstad Parijs die zich beperkte tot de domeinen van de wetenschappen en de geneeskunde.

De campus bevond zich op de Campus de Jussieu in de wijk Quartier Latin en stond met rond de 32.000 studenten als eerste Franse universiteit gerangschikt in het universitair klassement van de Shanghai Jiao Tong Universiteit. De universiteit beschikte namelijk over het grootste wetenschappelijke en medische complex van Frankrijk[3] en was een van de erfgenamen van de Faculteit Wetenschappen van de Sorbonne, de voormalige Universiteit van Parijs. De betrokken instellingen verenigden zich in een samenwerkingsverband Sorbonne Universiteiten wat op 21 april 2017 leidde tot een decreet voor de heroprichting van de Sorbonne Université op 1 januari 2018.

UPMC[bewerken | brontekst bewerken]

De Universiteit Pierre en Marie Curie (UPMC) was de grootste Franse universiteit die zich richt tot de wetenschappen en de geneeskunde. De ongeveer 30000 studenten (waarvan 8000 studenten geneeskunde) werden begeleid door 5600 docent-onderzoekers en onderzoekers, en 4400 omkaderende personeelsleden. De universiteit beschikte verder ook over 122 onderzoekslaboratoria. Volgens het wereldklassement van 2009 van de Shanghai Jiao Tong Universiteit stond UPMC op de 40e plaats gerangschikt. Hierin werd UPMC wel als de best scorende Franse universiteit aangeschreven en neemt het de zevende plaats in in Europa. Als een van de erfgenamen van de Faculteit Wetenschappen van de Sorbonne, bevond UPMC zich in de wijk Quartier Latin op de Campus de Jussieu op de linkeroever van de Seine. Officieel is UPMC sinds 22 juni 2010 het derde stichtende lid van de PRES-instelling Sorbonne Universiteiten samen met de Universiteit Pantheon-Assas (Parijs II) en de Universiteit Parijs-Sorbonne (Parijs IV). Deze PRES-instelling ging in 2018 na de fusie over in Sorbonne Université.