Wikipedia:Humor en onzin/Opmerkelijke pagina's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht beheerpagina's

Deze pagina is bedoeld voor artikelen die op welke manier dan ook enigszins ongebruikelijk zijn. Grofweg zijn er twee redenen om een artikel opmerkelijk te noemen: ten eerste als het een eigenaardig fenomeen beschrijft, ten tweede als je het artikel niet verwacht in een andere encyclopedie, zoals de Winkler Prins Encyclopedie, om er maar een te noemen.

Al deze artikelen voldoen echter aan één criterium: ze zijn encyclopedisch. Ze passen binnen het kader van Wikipedia, hoe lachwekkend sommige ervan ook zijn. Andere ongebruikelijke bijdragen aan Wikipedia zijn ook lachwekkend maar bepaald niet encyclopedisch; deze staan verzameld op Wikipedia:Humor en onzin.

Al zullen we nooit een totale overeenstemming bereiken over wat precies opmerkelijk is, toch is het nuttig als je wat je aan opmerkelijks op Wikipedia bent tegengekomen aan deze lijst toevoegt.

Personen[bewerken]

Wetenschap, techniek en logica[bewerken]

Het Vliegende Spaghettimonster en een piraat

Geschiedenis[bewerken]

Kunst[bewerken]

Namen en taal[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Lijst van opmerkelijke plaatsnamen

Geografie[bewerken]

Californië als eiland op een kaart uit 1650
 • Baldwin Street - de steilste straat ter wereld, met op het steilste punt een stijgingspercentage van 35%.
 • Bir Tawil - Laatste ongeclaimde gebied op Aarde buiten Antarctica.
 • Californië (eiland) - een van de hardnekkigste misverstanden uit de geschiedenis van de cartografie. Ondanks ontdekkingsreizigers die te voet naar Californië zijn gelopen werd het ruim 150 jaar op kaarten als eiland afgebeeld. Pas nadat de Spaanse koning officieel verklaarde dat Californië geen eiland is verdween deze fout.
 • Centralia (Pennsylvania) - stad die in brand staat sinds 1962.
 • Gropecunt Lane - Engelse middeleeuwse straatnaam voor een straat met veel prostitutie. Het woord is samengesteld uit de woorden "grope" (grijpen) en "cunt" (kut).
 • Maria Theresa en Ernest-Legouvé, twee eilanden in de Grote Oceaan. Ze zijn ontdekt in 1843 en 1902 maar sindsdien niet meer teruggevonden. Het is dus niet zeker of ze bestaan. Op sommige kaarten worden ze wel weergegeven, op andere niet.
 • Mill Ends Park - een park met een oppervlakte van 0,2916 vierkante meter.
 • Rochefourchat - Franse gemeente met één inwoner maar een gemeenteraad met negen verkozenen.
 • Sealand - zelfuitgeroepen micronatie, negen kilometer van de Engelse oostkust gelegen op een voormalig marineplatform. In 1968 deed de kustwacht een poging het te bezetten maar werd vanaf het platform met een achterlader beschoten.
 • Staverden - Met hooguit 50 inwoners de kleinste stad van Nederland.
 • Sint Anna ter Muiden - Met hooguit 50 inwoners óók de kleinste stad van Nederland.

Volkscultuur[bewerken]

Diversen[bewerken]

Lijsten[bewerken]

Zie ook[bewerken]