Connexxion FLIRT

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie het artikel Stadler FLIRT voor algemene informatie over het treintype FLIRT
Connexxion FLIRT
Connexxion FLIRT 5039 op Station Barneveld Zuid
Product Elektrisch treinstel
Type Flirt 3
Aantal 2
Aantal delen 3
Aanschafkosten 6,3 miljoen Euro per stuk[1]
Nummering 5038, 5039
Fabrikant Stadler Rail
Exploitant Connexxion
Huisstijl Valleilijn
Inzetgebied Amersfoort - Ede-Wageningen
Spoorwegnet Nederland
Lijn(en) RS34: Amersfoort - Ede-Wageningen
Bouwjaar 2017
Indienststelling 2 februari 2018
Samenstelling van de bakken

mABk + B1 + mBk

Aantal delen III: 3
Asindeling Bo' 2' 2' Bo'
Assen 8
Spoorwijdte 1435 mm
Massa 110,3 t
Lengte over buffers 63,20 m
Breedte 2.820 mm
Hoogte 4.120 mm
Omgrenzingsprofiel Bovenste deel: G2
Onderste deel: GI2
Maximumsnelheid 160 km/h
Dienstsnelheid 130 km/h
Wieldoorsnee 920mm (kopbak)
760mm (jacobsdraaistel)
Minimale boogstraal 150 m
Vloerhoogte 780 mm (laag)
808 mm (bakovergang)
1.180 mm (hoog)
Deuren Elektrische zwenk-schuifdeuren
3 per zijde
Deurbreedte 1300 mm
Aantal zitplaatsen Totaal:

180

Zitplaatsen 1e klas 16
Zitplaatsen 2e klas 155
Aantal klapzittingen 9
Aantal staanplaatsen 179
Techniek
Stroomsysteem = 1.500 V
Voedingsspanning = 1,5 kV
Aandrijving elektrisch
Vermogen 3.000 kW
Continuvermogen 2.000 kW
Trekkracht 200 kN
Treinbeïnvloeding ATB-NG
Treinradio GSM-R
Remsysteem Dako
Koppeling Scharfenbergkoppeling
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Verkeer & Vervoer

De Connexxion FLIRT was een serie van twee elektrisch aangedreven treinstellen van het Nederlandse vervoersbedrijf Connexxion. De treinstellen waren gebouwd door de Zwitserse treinbouwer Stadler Rail en gebaseerd op het Flirt 3-platform van dit bedrijf. Ze werden sinds 2018 ingezet om de capaciteitsvraag op de Valleilijn, met name in de spits, op te vangen. Samen met vijf 2-delige Protos-treinstellen verzorgden ze de treindienst op de Valleilijn. Voordat de FLIRT-treinstellen op deze lijn in dienst kwamen, werd gebruik gemaakt van twee gekoppelde GTW-diesel driewagenstellen van dochteronderneming Hermes. Per 10 december 2023 nam Keolis Nederland het vervoer op de Valleilijn over, inclusief al het materieel op die lijn.

De FLIRT (acroniem voor Flinker Leichter Innovativer Regionaltriebzug) is afgeleid van de Stadler GTW, met als belangrijkste verschil dat de aandrijfeenheden zich bij de FLIRT achter de cabines bevinden (i.p.v. in een aparte motorwagen). Dit treintype wordt gekenmerkt door licht en ruimte in het interieur door het gebruik van jacobsdraaistellen gecombineerd met brede open bakovergangen en een lage vloer. De lage vloer in combinatie met een uitschuifbare treeplank maakt het treinstel gemakkelijker toegankelijk voor personen met een fysieke beperking. Door het lage gewicht van het treinstel in combinatie met een hoog aanzetkoppel is het uitermate geschikt voor treindiensten met veel stops en korte haltetijden.

Ontwerp en bouw[bewerken | brontekst bewerken]

De Flirt-treinstellen bestaan uit drie rijtuigen die bij de bakovergangen opgelegd zijn op jacobsdraaistellen. Door het gebruik van een jacobsdraaistel is de bakovergang kort en breed, wat zorgt voor een grote mate van transparantie. Hierdoor hebben deze treinstellen brede bakovergangen en een lage vloer, zoals ook gebruikelijk is bij metro's en trams. Het ruime zicht door het gehele treinstel in combinatie met de aanwezige camera's heeft de bedoeling een gevoel van veiligheid op te leveren. De vloerhoogte is met 780 mm precies gelijk aan de hoogte van de meeste perrons.

Van binnen ontbreken dwars-/kopwanden en tussendeuren, alleen de eerste en tweede klas worden door glazen deuren en tussenwanden van elkaar gescheiden. De treinstellen zijn onder andere voorzien van airconditioning, een reizigersinformatiesysteem met TFT-displays en automatische omroep, (beveiligings)camera's en een noodoproepsysteem waarmee na bediening van de reizigersnoodrem akoestisch contact met de machinist mogelijk is. Verder is de Connexxion FLIRT ook voorzien van cabinedeuren aan de rechterzijde van de bak, net als de Keolis Nederland FLIRT.

De treinstellen zijn voorzien van ATB-NG. Dit beveiligingssysteem kan ook overweg met ATB-EG. Op de Valleilijn is geen ATB-NG aangebracht, waardoor deze treinstellen enkel op ATB-EG rijden.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Reizigers hebben onder meer toegang tot usb-oplaadpunten voor het opladen van mobiele apparaten, stopcontacten, en een gratis toegankelijk wifi-netwerk. Verder zijn de treinstellen voorzien van een lage vloer, uitschuiftreden en een rolstoeltoegankelijk toilet om het reizen voor mensen met een fysieke beperking makkelijker te maken. Dit toilet is voorzien van een opklapbare plank om luiers te verschonen. In de treinstellen bevinden zich eerste en tweede klas afdelingen, een lounge en een ruimte voor het opstellen van fietsen. De bekleding van het meubilair is uitgevoerd in donkerblauw in de 1e klas en beige met blauwe strepen en donkerblauwe hoofdsteunen in de 2e klas. Verder is een groot deel van de ramen uitgerust met zonneschermen, net als bij de Keolis Nederland FLIRT. De zonneschermen zijn niet lang na de indienststelling vastgezet en later verwijderd, om vandalisme te voorkomen.

Gegevens[bewerken | brontekst bewerken]

Concessie Type Aandrijving Toilet Aantal Series In dienst
Valleilijn Flirt 3 Elektrisch ja 2 5038, 5039 5 februari 2018

Inzet[bewerken | brontekst bewerken]

De treinstellen werden sinds 5 februari 2018 ingezet op de Valleilijn en bleven daar ook nadat Keolis het materieel heeft overgenomen.

Namen[bewerken | brontekst bewerken]

Stel 5038 werd vernoemd naar Conny Bieze, gedeputeerde van de provincie Gelderland. Deze naam stond aan de buitenkant van het treinstel onderaan de zijruiten van de kopbakken vermeld. De 5039 had geen naam gekregen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Stadler FLIRT of Connexxion van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.