Jan Rot (zanger)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Rot
Jan Rot.JPG
Algemene informatie
Geboren 25 december 1957 te Makassar (Indonesië)
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1978 - heden
Beroep(en) zanger, componist, tekstdichter en hertaler
presentator bij Radio 4
Instrument(en) Gitaar, piano
Label(s) Stichting Okapi
Verwante artiesten Streetbeats en Ratata
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jan Rot (Makassar (Indonesië), 25 december 1957) is een Nederlands zanger, componist en tekstdichter. Ook presenteerde hij op Radio 4 het programma Componist van de week.

Levensloop[bewerken]

Jan Rot werd geboren op kerstnacht 1957 in Makassar, Indonesië. In 1978 begon hij zijn muzikale carrière als zanger, frontman en liedjesschrijver van zijn bands Streetbeats en Ratata, maar in 1982 besloot hij solo verder te gaan. Met op vroege popliedjes geënt 'novelty'-repertoire bracht hij het album Single uit. De titel sloeg, behalve op zijn nieuwe status als soloartiest, op Rots overtuiging dat elk nummer op de elpee in principe een hitsingle moest kunnen zijn. Met de van het album getrokken singles Counting Sheep en Bobby, Roger & Eileen kwam het inderdaad een eindje in die richting, maar latere singles als Koh-i-Noor en Ooh wee bleven steken in de Tipparade. Het geloof in eigen kunnen bleef onverminderd, met een knipoog verwerkt in de titel van het volledig zelf ingespeelde album 24 Jan Rot fans can't be wrong. Naast optreden schreef hij een roman en werd hij columnist bij Muziekkrant OOR.

In 1990 vond Jan Rot de liedjesschrijver in zichzelf opnieuw uit door van het Engels over te stappen op de Nederlandse taal. Hij profileerde zich, ingedekt door lichte ironie, als kruising tussen Pierre Kartner en Tröckener Kecks. Het album Hoop & Liefde was het eerste resultaat van deze ommezwaai. Al snel zouden levensliedartiesten Jacques Herb en Anneke Grönloh liedjes van Rot op hun repertoire zetten.

Zijn activiteiten werden vervolgens steeds veelzijdiger. Als columnist bij Avenue en Nieuwe Revu, als televisiepresentator maar vooral ook in diverse theaterprogramma's waarin hij liedjes, poëzie en bekentenis-cabaret in een eigen vorm goot. Zijn album "Schout bij Nacht" uit 1995 werd door Boudewijn de Groot uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige popalbum ooit. In 1995 presenteerde hij op televisie het homoprogramma Lieve Jongens Allemaal.

In 1999 deed zijn compositie "E-mail to Berlin" mee aan de Nederlandse voorronde voor het Eurovisiesongfestival. De tweeling die het lied zong, Double Date, eindigde als laatste. Desondanks werd "E-mail to Berlin", mede door de vele media-aandacht, een hit.

An + Jan op Lowlands 2008

Sinds 2000 noemt hij zich "zanger en vertaler van meesterwerken". Met ex-Berini Marjolein Meijers deed hij diverse tournees als "An + Jan", met telkens weer een nieuw feestpakket vertaalde wereldhits. Daarnaast maakte hij een verrassende entree in de klassieke wereld. Vertalingen van Franz Schubert en Robert Schumann, gezongen door gerespecteerde klassieke zangers als Maarten Koningsberger ("Winterreis") en Ernst Daniël Smid ("Dichtersliefde"), gingen met tienduizenden over de toonbank van een in klassiek grossierende winkelketen. In 2006 beleefde Rot zijn finest hour met de 'hertaling' van de Matthäus-Passion van Bach. De cd-uitvoering op het deftige Deutsche Grammophon stond in de paasweek fier op 1 in de albumlijsten en leverde hem zijn eerste gouden plaat.

Na Boudewijn de Groot en Herman van Veen gebruikt ook Henny Vrienten een tekst van Rot en hij vroeg hem voor zijn project Nacht.

In 2007 maakte Jan Rot zijn acteerdebuut als "Pa" in de hitmusical Doe Maar!. Ook verzorgde hij de liedteksten voor de vertaling van de musical Hair. Voorjaar 2008 ging het volgende "An + Jan"-project van start, ditmaal met vertaalde countrymuziekklassiekers, onder de noemer An + Jan gaan landelijk. Er verschenen vertalingen op cd's van Astrid Nijgh, Jan Keizer en Anneke Grönloh en van de Franse klassiekers op het Rob de Nijs-album "Chansons" waren er zeven van zijn hand, waaronder de single "Wieringerwaard" (Les lacs du Connemara). Ook Karin Bloemen en Het Groot Niet Te Vermijden hadden vertalingen van Rot in het programma. Eind 2008 werd de rockopera Tommy van The Who door Di-rect uitgebracht op cd en uitgevoerd tijdens een theatertournee met Nederlandse teksten van Jan Rot in een regie van Jos Thie. Rot deed solo een theatertour onder de titel "Hallelujah" met vertaalde singer-songwriters. Zijn vertaling van 'Nothing Rhymed' van Gilbert O'Sullivan tot 'Ongerijmd' werd op het repertoire genomen door Bløf.

De eerste helft van 2009 volgde een nieuwe krachtproef: "An + Jan doen de Top 100 aller tijden", met vertalingen van onder andere Bohemian Rhapsody, Hotel California, en Riders on the Storm. Het najaar van 2009 wachtte "De Palingvissers", waarin de grootste operakrakers waren bewerkt tot een oer-Hollandse musical die zich afspeelt in Volendam. Bill van Dijk en Jan Rot speelden de gezworen vrienden Zoer en Naatje, Astrid Nijgh was de tragische Leila en Marjolein Meijers speelde Mimi, het nieuwe meisje op de trap.

Vanaf 2010[bewerken]

Jan Rot tijdens zijn show "Nummerrr 1!!!"

Seizoen 2010-2011 deed Rot met Marjolein Meijers en Jan van der Meij de theatershow "Beatles vs Stones" met hertalingen van de grote Beatles- en Stoneshits. Vanaf februari 2011 volgde solo "Eenzaam aan de top" met hertaalde songs van Randy Newman en "Mahler Leeft". Seizoen 2011-2012 bracht hij solo "Ik hou van jou!" met piano en gitaar, 'fijne verhalen en de mooiste liefdesliederen ter wereld'.

Op 31 augustus 2012 stond Rot in de finale van de quiz De Slimste Mens die werd gewonnen door Arjen Lubach. Voor de laatste vraag stonden zij precies gelijk (elk op 42 seconden), maar hield Lubach (ondanks dat hij had moeten passen) toch de beurt. De finale werd bekeken door 1.106.000 mensen.

Seizoen 2012-2013 bracht "De grote Jan Rot show" met een overzicht van hoogtepunten uit de dertig jaar sinds debuut Counting Sheep. De aftrap vond plaats op 13 mei 2012, opnieuw in Carré. Onder andere Lenette van Dongen, Henkjan Smits, Henk Westbroek, Marco Bakker, Di-rect en Rob de Nijs zouden zijn vertalingen zingen, plus een kersverse Ramona-vertaling in duet met Riem de Wolff van de Blue Diamonds en Elly en Rikkert Zuiderveld als Sonny en Cher.

Seizoen 2013-2014 levert hij de vertaling voor de Van den Ende musicals Jersey Boys en Love Story, en is zelf op tournee met "Nummerrr 1!!!" , een eenmansshow vol vertaalde nummer 1 hits. Voorjaar 2014 zingt hij onder andere de rol van Jezus in een vrije bewerking van de Mattheuspassie van Bach, uiteraard in zijn eigen hertaling.

Klassieke muziek[bewerken]

Eerder genoemd en veelgeroemd zijn zijn hertalingen van liederen van Franz Schubert en van Bachs Mattheuspassie. De cd-uitvoering door het Residentie Bachkoor, begeleid door het Residentie Orkest onder leiding van Jos Vermunt, stond in het paasweekeind van 2006 op de eerste plaats van de Mega-albumcharts, uniek voor een klassiek album. Zijn hertaling van Heinrich Heines teksten voor Robert Schumanns Dichterliebe ging, gezongen door Ernst Daniël Smid, met tienduizenden tegelijk over de toonbank. Het veelvuldig te horen enthousiasme onder recensenten werd overigens niet door iedereen in de wereld van de klassieke muziek gedeeld. Voor tenor Marcel Beekman werkte hij Die schöne Müllerin om tot Zomerreis. In december 2007 ging Rots hertaling van Ein deutsches Requiem van Brahms in première, met de titel Een Hollands requiem. In december 2008 drong Rots woordkunst door in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw in een programma met vertaalde Stravinsky-liederen. In Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht klonk Schubert in oranje. In 2009 volgde naast reguliere uitvoeringen van Rots Mattheüspassie ook een uitvoering in het Fries, nauwgezet vertaald door de Friese dichter Eppie Dam. De vertaler vertaald. In 2010 verzorgde Jan Rot de Charpentier-teksten voor De ingebeelde zieke van Molière op de Utrechtse Spelen, onder regie van Jos Thie. Half maart 2011 verscheen Meesterwerk, zijn gebundelde klassieke vertalingen. In mei 2011 waren er diverse uitvoeringen van zijn vertalingen van het liedwerk van Gustav Mahler, onder andere 'De Kinderdodenzang' Kindertotenlieder door het Matangi Quartet en 'Lied van de aarde' das Lied von der Erde door het Residentie Orkest. In 2012 vertaalde hij voor het Apollo Ensemble de Boerencantate van Bach van de dorpjes rond Leipzig naar een denkbeeldig Lelystad in de 18e eeuw.

Stichting[bewerken]

Sinds 2005 is Jan Rot directeur, tevens jongste bediende, van zijn eigen Stichting Okapi/ Stichting Jan Rot opgericht "ter verrijking van het Nederlandse lied". In die functie heeft hij, als eenmansjury, de Okapi Liedprijs ingesteld voor "een jaloersmakend lied". Winnaars:

Onderscheidingen[bewerken]

Privéleven[bewerken]

Jan Rot was volgens eigen zeggen een "hotero" en een "biseksueel met een voorkeur voor jongens". In 2001 trouwde hij met zijn vriendin Daan en verhuisde hij van Amsterdam naar het Brabantse Ossendrecht. Tussen 2002 en 2011 werd Rot vader van vier kinderen. Op 31 maart 2013 zongen zij samen als 'Jan Rot en de Rotjes' twee nummers van Elly en Rikkert mee tijdens het jubileumconcert van dat duo in Carré.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

 • 2013 Nummerrr 1 (nummer 1 hits in vertaling)
 • 2012 Weg naar Walhalla (met onder andere Stairway to Heaven in Nl)
 • 2012 De grote Jan Rot plaat
 • 2011 Ik hou van jou (ode aan het liefdeslied)
 • 2010 Jan Rot hertaalt Beatles + Stones (An + Jan)
 • 2010 Het beste van Jan Rot (25 Rotklassiekers)
 • 2009 De Palingvissers
 • 2009 An + Jan doen de Top 100 aller tijden
 • 2008 Hallelujah (Jan Rot hertaalt singer-songwriters)
 • 2008 An + Jan gaan Landelijk
 • 2007 An + Jan Vrolijk Kerstfeest
 • 2006 An + Jan Nieuw op 1
 • 2005 Nachtlied
 • 2005 An + Jan Grootste Hits II
 • 2004 Dichtersliefde (naar Robert Schumanns Dichterliebe) [piano: Roger Braun; bariton: Ernst Daniël Smid]
 • 2003 Winterreis (naar Franz Schuberts Winterreise) [piano: Roger Braun, bariton: Maarten Koningsberger]
 • 2003 Alle 13 Schubert
 • 2003 An + Jan Grootste hits I
 • 2001 "Ja, ik wil!"
 • 2000 Van Rot Los
 • 1999 Meisjes
 • 1997 Piano en gitaar
 • 1996 Rot voor jou
 • 1995 Schout bij Nacht
 • 1993 Koning Jan
 • 1992 Een Zee van Tranen
 • 1990 Hoop en Liefde
 • 1988 Rot, Warm & Tender
 • 1994 Rot & Roll
 • 1982 Single
 • 1979 Boys + Girls (Streetbeats).

Het Engelse werk staat verzameld op de cd's:

 • Counting Sheep (singles 1982-1988)
 • For LP fans only (LP tracks 1982-1988)

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Counting sheep 29-5-1982 tip
Bobby, Roger & Eileen 7-8-1982 tip
Koh-I-Noor 4-12-1982 tip
Ooh wee (My baby's gone) 31-3-1984 tip
Op een mooie pinksterdag 9-1-1991 tip met Rick de Leeuw
Naast jou 10-1997 tip met Boudewijn de Groot

Bibliografie[bewerken]

 • Verkeerde nachten (roman; 1984)
 • En wie is nou het vrouwtje? (strips; 1985)
 • Rot & Roll (columns en verhalen; 1993)
 • Rot is Liefde (roman; 1998)
 • Rot on the road (verhalen; 1999)
 • Meisjes (proza; 2003)
 • An + Jan; 40 grootste hits; tekst en akkoorden (bladmuziek; okapiboek 4; omstreeks 2003)
 • Huisje aan zee - 29 verliefde versjes (gedichten; 2003)
 • Dagboek Mattheus - (verhaal van een vertaling 2006)
 • Rot voor u - 170 liedvertalingen (2008)
 • Meesterwerk - gebundelde klassieke vertalingen (Nijgh & van Ditmar, 2011)

Externe link[bewerken]