Johan Adolf Pengel International Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johan Adolf Pengel International Airport
IATA: PBM ICAO: SMJP
Algemene informatie
Type publiek
Plaats Paramaribo
Hoogte 18 m
Coördinaten 5° 27′ NB, 55° 11′ WL
Locatie in Suriname
Johan Adolf Pengel International Airport
Johan Adolf Pengel International Airport
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
11-29 3480 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Johan Adolf Pengel International Airport is de nationale luchthaven van Suriname. De luchthaven ligt bij het dorp Zanderij, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Paramaribo.

Het vliegveld werd gedurende de Tweede Wereldoorlog door de Verenigde Staten aangelegd en uitgebreid. Het Amerikaanse leger gebruikte het vliegveld voor tussenlandingen in vluchten naar Noord-Afrika. Ook waren er toen vliegtuigen voor U-bootbestrijding gestationeerd.

Deze luchthaven is officieel genoemd naar de populaire Surinaamse staatsman Johan Adolf Pengel (1916 - 1970), maar wordt in de volksmond altijd 'Zanderij' genoemd. De herkomst van deze naam laat zich makkelijk raden bij het aanschouwen van de savanne die de luchthaven van boven af gezien is, midden in het schijnbaar oneindige groen van het oerwoud eromheen.

De luchthaven beschikt over één landingsbaan van 3,5 kilometer en verwerkt circa 100.000 passagiers per jaar, voornamelijk van trans-Atlantische vluchten van de KLM en de SLM (Surinam Airways) en van regionale vluchten van enkele maatschappijen uit het Caraïbisch gebied.

KLM en SLM vliegen vanuit Amsterdam naar Paramaribo met de Boeing 747-400 en de Airbus A340. KLM vliegt in het laagseizoen drie tot vier keer, in het hoogseizoen vijf tot zes keer per week. SLM vliegt het hele jaar door drie keer per week. Martinair vloog vanaf 29 oktober 2006 tot 1 september 2008 elke zondag, en op dinsdag met een tussenlanding in Trinidad en Tobago. Martinair heeft geprobeerd de concurrentie aan te gaan met KLM en SLM, maar de route bleek na een kleine twee jaar nog steeds niet lucratief genoeg voor het bedrijf. Per 1 september 2008 werd de lijndienst naar Paramaribo opgeheven.

Luchtvaartmaatschappijen en bestemmingen[bewerken]

Vanop Johan Adolf Pengel International Airport opereren de volgende maatschappijen (situatie november 2012):

Charter[bewerken]

Vroeger[bewerken]

Ongelukken/Incidenten[bewerken]