Portaal:In het nieuws/Sport/2008/juli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

27 juli[brontekst bewerken]

23 juli[brontekst bewerken]

  • Wielersport - John Fahey, de baas van het Wereldantidopingagentschap WADA, maakt bekend dat de ontmaskering van Riccardo Riccò mogelijk was doordat de fabrikant een geheim molecuul aan de epo had toegevoegd. De fabrikant Roche verklaard overigens dat dit niet correct is, maar dat het middelen ter beschikking heeft gesteld dat epo achteraf kan aantonen. Het gaat hierbij om de zogenaamde "derde generatie EPO", die CARA wordt genoemd. Dit is een langdurig werkende vorm van epo die slechts eens in de drie, vier weken toegediend hoeft te worden en waarvan wordt aangenomen dat de sporen ervan nauwelijks in de urine zijn te detecteren.

17 juli[brontekst bewerken]

  • Wielersport - Ricco Bello kopten de kranten een paar dagen geleden toen Riccardo Riccò voor de tweede keer in een paar dagen tijd een etappe in de Ronde van Frankrijk won. Vandaag werd bekend dat hij dit waarschijnlijk deed (de contra-expertise volgt nog) met behulp van epo. De Italiaanse kopman van Saunier Duval werd uit de Tour gezet. Vervolgens trok zijn hele ploeg zich terug en keerde huiswaarts.

16 juli[brontekst bewerken]

  • Wielersport - De Spanjaard Moisés Dueñas is de tweede renner die uit de Ronde van Frankrijk wordt gezet. Na de tijdrit van vorige week dinsdag testte de renner van Barloworld positief op het gebruikt van EPO. Ditzelfde overkwam eerder al zijn landgenoot Manuel Beltrán (Liquigas) die na de eerste rit een positieve EPO-plas afleverde. Van beide renners is het resultaat van de contra-expertise nog niet bekend.

15 juli[brontekst bewerken]

  • Kanovaren – Kanoër György Kolonics komt plotseling te overlijden. De 36-jarige Hongaar is, vermoedelijk vanwege hartproblemen, bezweken tijdens een training. Pogingen om hem te reanimeren slagen niet. Kolonics zou bij de Spelen in Peking in de C2-klasse met György Kozmann meedoen aan de 500 en de 1.000 meter. Kolonics pakte in zijn loopbaan twee gouden Olympische plakken (1996, 2000) en greep tweemaal Olympisch brons (1996, 2004). Daarnaast veroverde hij onder meer vijftien wereldtitels.

13 juli[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Bij de IAAF Grand Prix wedstrijden in Athene vertonen op de 800 m Yvonne Hak en Robert Lathouwers beiden progressie, maar blijven ook allebei enkele honderdsten van een seconde verwijderd van de Olympische limiet. Hak wordt in een sterk deelnemersveld vierde in een pr-tijd van 1.59,98 (limiet: 1.59,95) terwijl Lathouwers, net hersteld van een vervelende enkelblessure, tussen alle snelle mannen zesde wordt in 1.45,30 (limiet: 1.45,25). Beiden klimmen naar de vijfde plaats op de Nederlandse 'Top 10 ranglijst aller tijden'.
    De beste prestatie van de avond levert Usain Bolt op de 200 m. De Jamaicaan komt tot 19,67 s, de beste wereldjaarprestatie. Olympisch kampioen Stefan Holm imponeert met een beste hoogtesprong van 2,37 m, terwijl wereldkampioen Brad Walker met de polsstok over 5,90 m wipt.
  • PaardensportJeroen Dubbeldam ziet af van deelname aan de Olympische Spelen in China. De springruiter maakt zijn besluit op het CSI in Geesteren bekend, zo meldt het ANP. Dubbeldam is pas hersteld van een beenbreuk en mist nog wedstrijdritme. Deze week zou hij in Geesteren springen, maar zijn paard Up and Down is licht geblesseerd. Dubbeldam veroverde in 2000 op de Spelen in Sydney goud. In 2006 won hij met de Nederlandse ploeg goud op de Wereldruiterspelen en in 2007 pakte hij met de Nederlandse springruiters de Europese titel.
  • Triatlon - De Nederlandse Yvonne van Vlerken verbetert in het Duitse Roth bei Nürnberg het wereldkampioen op de triatlon. Ze legt het parcours, dat bestaat uit 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en de marathon, af in 8 uur 45 minten en 48 seconden. Van Vlerken neemt het record over van de Zimbabwaanse Paula Newby-Fraser die er in 1994 vijf minuten langer over deed.

11 juli[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Bij de derde wedstrijd in de Golden League serie in Rome verbetert Jelena Isinbajeva haar eigen wereldrecord polsstokhoogspringen tot 5,03 m. De Russische overschrijdt voor het eerst de magische grens van vijf meter, sinds zij in 2005 met 5,01 m in Helsinki wereldkampioene was geworden. In één klap maakt ze hiermee duidelijk, dat zij straks op de Olympische Spelen opnieuw de grote favoriete is.
    Marcel van der Westen toont aan zich tegenwoordig goed thuis te voelen tussen de snelle mannen over 110 m horden. In zijn race, gewonnen door wereldrecordhouder Dayron Robles in 13,08, wordt Van der Westen vierde in 13,50. Bram Som slaagt er op de 800 m opnieuw niet in om in de buurt van de limiet voor Peking (1.45,25) te komen. Hij mist de macht om op het laatste rechte eind te versnellen en finisht teleurstellend als negende in 1.46,83. De Marokkaan Amine Laalou wint in 1.44,27. Bij de vrouwen is het op dit nummer andermaal de jonge Pamela Jelimo, die ongenaakbaar vooruit snelt naar 1.55,69. Samen met hoogspringster Blanka Vlašić (winnares met een sprong over 2,00 meter) is zij nog in de running voor de Jackpot van de Golden League.
  • Atletiek – Bij een dopingcontrole in juni zijn bij Simon Vroemen in de urine sporen van het verboden middel metandiënon (merknaam dianabol) aangetroffen. Die dopingcontrole is overigens door de 39-jarige steeplechaser zelf aangevraagd, nadat hij zich op 11 juni in Cottbus voor de Olympische Spelen had gekwalificeerd. De Atletiekunie onthoudt zich van commentaar totdat de uitslag van de contra-expertise bekend is, maar Vroemen heeft al gezegd niet naar Peking te zullen gaan. 'Onder deze omstandigheden heb ik daar helemaal geen zin in', aldus de Nederlander, die twee jaar geleden met topsport stopte, maar onlangs zijn rentree maakte, toen hij onverwacht goede tijden realiseerde op het nummer, waarop hij sinds 2005 Europees recordhouder is, de 3.000 m steeple chase.

10 juli[brontekst bewerken]

  • AtletiekLiliana Popescu, momenteel ranglijstaanvoerster op de 1.500 m, doet niet mee aan de Olympische Spelen. De Roemeense is geschorst na een positieve dopingtest. Na de Grand Prix in Algiers testte de atlete positief op een vooralsnog onbekende stof. De contra-expertise moet nog worden uitgevoerd, maar de Roemeense bond neemt het zekere voor het onzekere. Popescu liep dit jaar al 4.00,35 en 1.59,34 op de 1.500 en 800 m.

9 juli[brontekst bewerken]

  • PaardensportAlbert Zoer heeft de hoop op deelname aan de Olympische Spelen nog niet opgegeven. De springruiter liep dinsdagochtend op de training een dubbele beenbreuk op en ging 's avonds onder het mes. "Dit is flink balen, maar ik ga er alles aan doen om Hongkong te halen", laat hij weten in een persbericht van de hippische bond KNHS. "Mijn linkerbeen is gebroken, maar je treft in het Hoogeveense ziekenhuis Bethesda geen gebroken mens aan", blijft Zoer optimistisch.
  • Atletiek – De nummers één en twee op de 400 m horden tijdens de wereldkampioenschappen 2007 in Osaka, Jana Rawlinson en Joelia Petsjonkina, laten vrijwel tegelijkertijd weten dat zij de komende Olympische Spelen zullen moeten laten schieten. De Australische heeft nog te veel last van een teenblessure, waar ze al geruime tijd mee tobde. Een dag eerder had de Russische Petsjonkina reeds aangekondigd verstek te moeten laten gaan in Peking wegens hartproblemen. De kans is zelfs aanwezig dat zij helemaal met atletiek moet stoppen.

6 juli[brontekst bewerken]

  • Paardensport - De Nederlandse springruiter Albert Zoer wint op het CHIO in Aken, de Grote Prijs van Aken, de meest prestigieuze prijs in de paardensport.
  • Tennis - De Spanjaard Rafael Nadal wint voor het eerst het toernooi van Wimbledon. In een spannende en kwalitatief hoogstaande finale verslaat de nummer twee van de wereld in vijf sets de Zwitser Roger Federer. De wedstrijd duurde effectief 4 uur en 48 minuten, een record voor een Wimbledonfinale bij de mannen. Beide heren stonden ook in de vorige twee finales van het toernooi tegenover elkaar, maar toen was het telkens Federer die aan het langste eind trok. Door de nederlaag komt er een eind aan diens vijf Wimbledonzeges op rij. Bovendien verliest Federer na 65 opeenvolgende zeges voor het eerst sinds 2002 weer een wedstrijd op gras. Nadal won een maand geleden ook al Roland Garros en hij treedt hiermee in de voetsporen van Björn Borg die als laatste in 1980 hetzelfde presteerde.

5 juli[brontekst bewerken]

  • Atletiek - De zevende dag van de Amerikaanse Olympische selectiewedstrijden in Eugene worden overschaduwd door het uitvallen van Tyson Gay op de 200 m. De Amerikaanse sprinter, die zichzelf vorige week tot snelste man op aarde had gekroond met een 100 metersprint in 9,68 s (+ 4,1 m/sec.), valt ongeveer 30 meter na de start uit met krampverschijnselen in zijn linker hamstring. Later onderzoek toont een lichte verrekking aan. Hij zal zich 12 tot 14 dagen moeten inhouden, alvorens weer voluit te kunnen sprinten. Zijn deelname aan de Olympische Spelen komt niet in gevaar, maar de 200 m gaat in Peking aan zijn neus voorbij.
  • Zwemmen – Het blijft records regenen bij de Olympische selectiewedstrijden in het Amerikaanse Omaha. Nu is het weer Margaret Hoelzer die voor een nieuwe wereldbesttijd zorgt op de 200 m rugslag. Ze zwemt die afstand in 2.06,09 en haalt hiermee 0,30 seconden af van het vorige record van Kirsty Coventry. Michael Phelps plaatst zich nu ook op de 100 m vlinderslag voor Peking. Hij kan daar dus een poging gaan doen om het record van zeven titels in één Olympisch toernooi van zijn illustere landgenoot Mark Spitz te verbeteren.
  • Wielrennen - De Spanjaard Alejandro Valverde wint de eerste etappe in de Ronde van Frankrijk die vandaag van start ging in het Bretonse Brest. Voor het eerst in 41 jaar werd niet geopend met een proloog maar met een rit-in-lijn. Die voerde 195 km lang over geaccidenteerd terrein naar Plumelec. Omdat er voor het eerst sinds lange tijd onderweg en aan de finish geen bonificatieseconden verdiend kunnen worden, verovert Valverde meteen ook de eerste gele trui.
  • Tennis - Venus Williams wint voor de vijfde keer Wimbledon. In de finale verslaat ze haar jongere zus Serena met 7-5 , 6-4. Het was de derde keer dat de zussen tegenover elkaar stonden in de finale van het Britse toernooi en beide keren sloot Serena die ontmoeting winnend af. De dames staan later vandaag ook nog eens zij-aan-zij in de finale van het dubbeltoernooi.

4 juli[brontekst bewerken]

3 juli[brontekst bewerken]

  • Atletiek - De Duitse discuswerper Lars Riedel maakt bekend, dat hij een punt zet achter zijn lange atletiekloopbaan. De 41-jarige Duitser heeft teveel last van zijn rug om te proberen zijn vijfde Olympiade te halen. Riedel werd in 1996 Olympisch kampioen en behaalde zilver in 2000. Daarnaast veroverde hij niet minder dan vijfmaal de wereldtitel, won eenmaal brons en behaalde tweemaal de WK-finale.

2 juli[brontekst bewerken]

  • Wielrennen – De kantonrechter in Utrecht oordeelt dat Michael Rasmussen vorig jaar weliswaar terecht is ontslagen door de Rabobank-ploeg, maar dat dit niet op staande voet had gemogen. Men had een opzegtermijn van twee maanden in acht moeten nemen. Nu dit niet is gebeurd, moet Rabobank alsnog twee maandsalarissen aan Rasmussen betalen plus de bonus van 400.000 euro waarop de Deen contractueel recht had, indien hij de Tour had gewonnen.
  • Zwemmen – Tijdens de Amerikaanse trials in Omaha sneuvelen opnieuw twee wereldrecords en alweer op hetzelfde nummer bij de mannen en de vrouwen. Op de 100 m rugslag laat Natalie Coughlin voor het eerst in de geschiedenis de klokken stilstaan op een tijd onder de 59 seconden: 58,97. Een dag eerder was zij al tot 59,03 gekomen, wat op dat moment de snelste tijd ooit was. Bij de mannen realiseert Aaron Peirsol op dit nummer 52,89, 0,09 seconde beter dan zijn oude toptijd van vorig jaar maart in Melbourne.

1 juli[brontekst bewerken]