Naar inhoud springen

Gebruiker:Benedict Wydooghe/Wikipediaklas/Sociaal Cultureel Werk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 164: Regel 164:


;6. Presentaties
;6. Presentaties
;;6.1 Met dia's
* Google drive (samenwerken + controle)
* Keynote (Apple)
* [http://www.powtoon.com PowToon]
* [https://www.haikudeck.com Haikudeck]
* [http://www.canva.com Canva]
* [http://www.emaze.com Emaze]

;;6.2 Zonder dia's
* [http://www.picozone.nl Picozone]
* [http://www.thinglink.com Thinglink]
* [http://edu.glogster.com Glogster]
* [https://www.moovly.com Moovly]
* [http://www.movenote.com Movenote]
* [http://tools.e2bn.org/pictureteller Pictureteller]
* [http://projeqt.com Projeqt]

;;6.3 Voor I-Pad
* [http://itunes.apple.com/be/app/imovie/id377298193?mt=8 iMovie]
* [http://tellagami.com Tellagami]
* [http://explaineverything.com Explain Everything]
* [http://itunes.apple.com/us/app/chatterpix-kids-by-duck-duck/id734046126?mt=8 Chatterpix]
* [http://labs.mppark.jp/apps/photospeak.html Photospeak]
* [http://www.redjumper.net/bookcreator Bookcreator]

;;6.4 Diverse
* [http://blogs.tijd.be/tzine/2015/03/maak-moeiteloos-mooie-en-heldere-infogrammen.html?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=TZINE&utm_content=&utm_term= Infogrammen maken]
* [http://blogs.tijd.be/tzine/2015/03/maak-moeiteloos-mooie-en-heldere-infogrammen.html?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=TZINE&utm_content=&utm_term= Infogrammen maken]
* [http://prezi.com Prezi]
* [http://prezi.com Prezi]

Versie van 18 jan 2016 15:15

23 dingen is een cursus die courante web 2.0 toepassingen verkent.[1] Aan de hand van 23 oefeningen maakt een cursist kennis met Twitter, Netvibes, Delicious, foto-, video- en audiosites, leert hij bloggen en een wiki maken. Het oorspronkelijke “23 Things” komt uit de bibliotheeksector in de VS en werd in Vlaanderen en in Nederland overgenomen en voor verschillende sectoren vertaald, herdacht en herwerkt. Het concept heeft een Creative Commons-licentie. De bibliothecaresse Helene Blowers van de Public Library of Charlotte and Mecklenburg County ontwikkelde dit Learning 2.0 programma.[2] Boektweepuntnul is iets gelijkaardigs. In oktober 2011 verscheen het boektweepuntnul waarin een spontaan auteurscollectief van 125 experts evenveel applicaties en webtools belichten. Naast de papieren uitgave komen digitale versies.[3]

Werken als profesioneel SCW'er

De student verdiept zich in drie teksten en een handboek.

  • Tom De Mette. In de mix: het sociaal-cultureel volwassenenwerk draait door. In: Frank Cockx, Hugo De Blende & Gunter Gehre (Ea.) (Eds.). Wissels. Handboek sociaal-cultureel werken met volwassenen. Academia Press & Socius, Gent & Brussel, 2011, p. 335 ev.
  • Hugo Callens. Sociaal-cultureel werk, nieuwe media en digitale competenties. In: Frank Cockx, Hugo De Blende & Gunter Gehre (Ea.) (Eds.). Wissels. Handboek sociaal-cultureel werken met volwassenen. Academia Press & Socius, Gent & Brussel, 2011, p. 376 ev.
  • Benedict Wydooghe. Flaneren in cyberspace. De metaforische weg naar digitale cultuurparticipatie. In: Frank Cockx, Hugo De Blende & Gunter Gehre (Ea.) (Eds.). Wissels. Handboek sociaal-cultureel werken met volwassenen. Academia Press & Socius, Gent & Brussel, 2011, p. 384 ev.
  • Het handboek 'Sociaal cultureel werk in de digitale samenleving' van Hugo Callens kan je hier downloaden.

Inleiding

Internet en nieuwe media zijn belangrijk in het werkveld van de sociaal cultureel werker. Het theoretische deel verduidelijkt hoe technologie het denken en doen van mensen verandert. In het praktische luik wordt ingegaan op Web 2.0. en 3.0. ICT grijpt diep in het dagelijkse leven in. De digitalisering wijzigt het denken, dwingt tot anders leren en werken, creëert nieuwe ontspanning… Dit nieuw paradigma kreeg de naam E‐cultuur. Onder invloed van de informatie en communicatietechnologie verandert de manier waarop we cultuur maken, verspreiden, bewaren en eraan participeren. Het is een verandering waarvan de impact wel eens vergeleken wordt met de uitvinding van de boekdrukkunst. Die was niet alleen van beslissende betekenis voor de verspreiding en toegankelijkheid van kennis en cultuur, maar ook voor de ontwikkeling ervan schrijven Debbie Esmans en Dirk De Wit hun boek E‐cultuur (2007). De paradigmawissel is sociaal‐economisch, politiek institutioneel en mentaal‐cultureel van aard. De cursus informeert richt zich op het Sociaal Agogisch Werk. De verbinding tussen ICT en SAW was lange tijd onbestaande. Bovendien heeft ook het sociaal werk een rol te spelen in het digitaliseringsverhaal, namelijk daar waar de digitalisering zorgt voor sociale uitsluiting of de levenskwaliteit bedreigt (Jan Steyaert in Alert 2008, nr 4).

Sociaal Cultureel Werk in een digitale maatschappij

Flaneren in Cyberspace

  • Discussiemoment over de inleidende tekst.

Digitale kloof

Macht

Gamification

Augmented reality

Praktijkvoorbeelden

Praktijkvoorbeeld 2.0

Praktijkvoorbeeld 3.0

Bibliografie

  • Een digitale bibliografie op http://www.delicious.com/benedictwydooghe. De bibliografie bevat verwijzingen en syntheses van internetteksten. Ze is op verschillende wijzen te organiseren. Verder lees je één werk naar keuze uit deze lijst en presenteer je dit voor de groep.
  • Anngegreet van Bergen Gouden jaren. Hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd, Contact, Antwerpen, 2014.
  • Clo Willaerts Altijd naakt, manage je identiteit online, 2013.
  • Evelien De Pauw, Stefaan Pleysier, Jan Van Looy, Ronald Soetaert (Ed.) Jongeren en Gaming. Over de effecten van games, nieuwe sociale netwerken en educatieve kansen, 2008.
  • Gert Nulens ICT als instrument voor cultuurparticipatie. viWTA Dossier 18, Brussel, 2008.
  • Hélène De Keyser, Kevin De Ridder en Jacques Verleijen Sociale media op school, 2013.
  • Jo Caudron. Media Morgen. De media op hun kop, overleven onze klassieke media de radicale impact van internet, social media en mobile?, 2011.
  • John Brockman (Ed.) Hoe verandert internet je manier van denken?, 2011.
  • Liesbeth Hop & Bamber Delver De wifi-generatie, 2009.
  • Luc Blyaert. De Appotheek van wacht. & Mobiele apps, 100 Apps om te hebben. In: Knack Extra, jg. 3 nr. 16, 16 november 2011.
  • Marcel Spierts De stille krachten van de verzorgingsstaat. Geschiedenis en toekomst van sociaal-culturele professionals, 2014.
  • Mayke Calis & Herm Kisjes Socialbesitas, 2013.
  • P. Bocklandt ‘’Niet alle smileys lachen. Onlinehulp in eerstelijnswelzijnswerk, 2011.
  • Patty Valkenburg Schermgaande jeugd. Over jeugd en media, 2014.
  • Paulus Van Bortel Wij en de Media: Kritische reflecties over media, waarheid & vertrouwen, 2013.
  • Pedro De Bruyckere & Bert Smits De jeugd is tegenwoordig, 2011.
  • Phaedra Werkhoven & Jan dijkgraaf. Sociale Media Bijbel. Van vijand tot vriend, BBNC, Amersfoort, 2013.
  • R. Legrand Bell Labs laat je koekjestrommel verhalen vertellen en zet je in je eigen regiekamer, In: T-ZINE, 19 oktober 2011.
  • Rob Heyman, Annet Daems, Dorien Baelden, Jo Pierson (red.) Hier vloekt men niet, Facebook ziet alles. Sociale netwerken ontrafeld., 2013.
  • S. Wagenaar & J. Hulsebosch En nu online… Sociale media voor professionals, organisaties en facilitatoren, 2011.
  • X Hoose. APPBIBLE. 466 apps & games voor iPhone, iPad, iPadtouch, 2011.
Blogs
Videografie

Presentatie boek

Oefening

De opdracht bij dit vak: Schrijf voor een organisatie werkzaam in het sociaal culturele veld, een sociale media strategie (SMS). De SMS is een plan. Het plan voer je niet uit, het blijft hypothetisch! Je mag wel testen.

  1. Welke vereniging kies je? Waarom? Wat is het doel van de vereniging, welke activiteiten zijn er en het doelpubliek? Onderzoek doel en doelpubliek: wie zijn ze, wat doen ze en welk mediagebruik heeft het doelpubliek en welke media gebruikt de organisatie nu al?
  2. Inleiding: waarom is sociale media belangrijk in het SCW? De inleiding telt 1 tot 2 pagina's en overtuigt de lezer van het belang van sociale media in het werkveld. In bovenstaande literatuur vindt de student voldoende argumenten. Kneed die tot een nieuwe tekst.
  3. Integratie: Zie Callens, p. 91 en zie ook 23 dingen.
  4. Cultuurverandering: Zie Callens, p. 92.
  5. Capaciteit: Zie Callens, p. 93 én maak ook een berekening van de kostprijs.
  6. Tools en tactieken: Zie Callens, p. 94. Dit is het meest praktische van je onderzoek. Welke sociale media kunnen een aanvulling zijn op de werking van de vereniging? Gebruik hiervoor de cursus 23 dingen. Beschrijf en teken de structuur uit van de 'basiswebsite' en hoe de toepassingen hierop aansluiten? Zorg voor 6-10 toepassingen die je effectief uittest en inschakelt. Dit is de basis. Beschrijf ook welke uitbreidingen eventueel kunnen volgen in de toekomst en waarom. Beschrijf tenslotte welke toepassingen je hebt uitgeprobeerd die je niet zal gebruiken. Maak screenshots van je testjes.
  7. Meten: Zie Callens, p. 95.
  8. Besluit: Kort en krachtig.
  9. Bibliografie: Eindig je ppt met een bronnenlijst en een item verder lezen. De bronnenlijst toont waar je inspiratie vond, verder lezen toont waar we nog interesse in hebben.

Examen

Studenten stellen hun opdracht voor bij de docent. Ze maken hiervoor een afspraak op voorhand. In 15 minuten presenteer je de motiverende, inleidende tekst (max. 2 p.) en een Powerpont met je SMS.

(...)

Bijlages

Antwerpen

Een stadsverkenning, virtueel.

Google maps

Google laat toe om de online kaarten te verrijken met extra info: wandelingen, pubs, winkels kunnen hiervan profiteren en de toepassing lijkt op Wikipedia: www.maps.google.be. Zie ook: http://www.faronet.be/blogs/bram-wiercx/historypin.

23 dingen voor Web 2.0

1. Je website
2. Sociale netwerken
3. Beeldmateriaal
4. Bloggen en RSS
5. On-line favorieten
6. Presentaties
6.1 Met dia's
6.2 Zonder dia's
6.3 Voor I-Pad
6.4 Diverse
7. Geografische toepassingen
8. Het lichaam
9. Samenwerken met wikitools
10. Bibliotheek en bookmarks
11. Games
12. Muziek
13. Adresgidsen
14. Nieuws
15. Media-integratie

Mediaproducten groeien naar elkaar toe. Dat is zo in

16. Browsers
17. Gewoon praktisch
18. Schrijven op internet
19. Test jezelf
20. Terug in de tijd
21. Communicatie
22. Google is god
23.Chat-, discussie en teleconferentie
Joseph-Marie Jacquard (1752-1834) vond het programmeerbare weefgetouw uit en toonde in 1801 hij zijn uitvinding op een beurs in Parijs. Zijn weefgetouw werkte met ponskaarten en werd later door wevers verwoest.
Charles Babbage (17911871) ontwierp de eerste geautomatiseerde, programmeerbare, mechanische rekenmachine.
Colossus of de eerste elektronische computer uit 1943 was niet Turingvolledig (ENIAC wel) en gebruikten de Britten tijdens de Tweede Wereldoorlog om Duitse berichten te ontcijferen. Het systeem las 5000 karakters per seconde.
De ENIAC was een computer van het Amerikaanse leger uit 1946. Deze Electronic Numerical Integrator And Computer kostte 500.000 dollar, bestond uit 19.000 radiobuizen en woog 30 ton.
ENIAC berekende trajecten van granaten en raketten tot in 1955 een blikseminslag de computer verwoeste.

Tips voor personeelswerkers in hun 'War for talent'

Zoeken en vinden

  1. Wie de PowerPointpresentatie wil bekijken kan dat zo. Om ze te downloaden heb je een Slideshare-account nodig.
  2. KGB-zoekmachine voor personen
  3. Solliciteren per mail? Een pdf als cv? Bij Accent solliciteren 4 op 10 via Twitter. Zoek via #vacature #vdab #job of volg een hersenoperatie via #MHbrain. Ook in de ziekenhuizen neemt het Twittergebruik toe.
  4. Is LinkedIn een cv zoals hier beweerd wordt? Maak je cv mooierof maak er een infographic van.

Dagelijkse werking

  1. Over het belang van bedrijfstransparantie. Maak je zichtbaar op Wikipedia en vul dit in! en gebruik de Categorie:Ziekenhuis in België
  2. Van Marcke zet in op Social Media: Twitter en Facebook zijn communicatiemiddelen naast telefoon en fax en integreert SM waar het relevant is. Make people talk is hun leuze! Ga enkel offline als de klant dat ook doet. Mensen lezen geen sites!
  3. Vertrouw je medewerkers, anders heb je ofwel een rekruteringsprobleem of een opleidingsprobleem. Bekijk hen als ambassadeurs, ook de freelancers. Maak een beleidsdocument over het SM-gebruik met deze tool. Vertel je personeel welke SM je gebruikt en leer ze er mee omgaan, verder maakt je richtlijnen over het confidentiële, de taal, respect en check je bronnen.
  4. Samenwerken kan via Google Plus: samenwerken aan documenten, chatten, een presentatie geven kan via slideshare, een hangout is een videogesprek,... Lees ook dit.

Diverse

  1. Alle presentaties van Steven Vanbelleghem of deze in het bijzonder.
  2. http://www.skipr.nl
  3. Reclame maken? Probeer #focuswtv (of zoek gelijkaardige #)
  4. Een doordachte inzet van ICT-toepassingen voor ouderen kan in het kader van de (gezondheids)zorg en deelname aan het sociale, economische, culturele, spirituele, en politieke leven. Het project ICT in Wel en Wee verkent mogelijke ICT-toepassingen—en van voorwaarden voor een maatschappelijk zinvolle inbedding. Het rapport en het dossier zijn hier te vinden.

Mediawijsheid

I-respect

Gezonde dingen

  1. Bordspelen zijn opnieuw in! Ontwikkel er zelf één voor de iPad.
  2. The visiblebody
  3. Howsmallreally of Howbigreally
  4. De kooksite combineert ‘compatibele’ ingrediënten, linkt Wikipedia, voedings- en energiewaarden.
  5. Een test over kritisch inzicht en geneesmiddelen
  6. Wikipedia
  7. Hoe groen is je lifestyle?
  8. Speloverzicht
  9. Serieuze spellen
  10. Ziekenhuis spelen
  11. Verken je gezondheid
  12. Medisch erfgoed
  13. Fitness programma

22 dingen voor orthopedagogen[5]

  1. Voor 'the lost generation'
  2. App, noot, muis
  3. ICT-zonder beperkingen
  4. Veilig online
  5. Zo werkt het
  6. Willie Webwijs
  7. Zoenen en zo
  8. Netikette
  9. Modem
  10. Cybersnoezelen
  11. Wai-Not
  12. Gratis pictogrammen
  13. Do2learn
  14. Ook jij
  15. Het hondje
  16. Link in de kabel
  17. Anysurfer
  18. Onlineklas
  19. Leuke filmpjes
  20. Mybee-kinderbrowser
  21. Tekst naar spraak
  22. Stickman, een aardigheidje
  23. New kids on the web
  24. Ouderlijk toezicht[6]

18 Gezonde Smartphonesapplicaties

De Smartphone wordt het nieuwe platform voor internet. Op het moment dat de orde der geneesheren het facebookgebruik aan banden wil leggen (eind februari 2015), verschijnt dit.

  1. Wanneer het te luid wordt in je klas
  2. Je website in een tablet-jasje
  3. Eerste hulp app van het Nederlandse Rode kruis, gratis
  4. Binkie, advies bij eerste hulp
  5. Groente- en fruitkalenders seizoensgroenten en -fruit eten en wanneer wat kopen
  6. The Human Body
  7. Fitness for IPad
  8. How Stuff Works
  9. Vibrating Massage
  10. Verbeter de buurt
  11. Doktertje spelen
  12. SOA-Software
  13. Gezondheidsadvies
  14. EHBO voor kinderen
  15. Bloeddrukmeter
  16. HOOSE X. APPBIBLE. 466 apps & games voor iPhone, iPad, iPadtouch, HUB, Haarlem, 2011.
  17. BLYAERT LUC. De Appotheek van wacht. & Mobiele apps, 100 Apps om te hebben. In: Knack Extra, jg. 3 nr. 16, 16 november 2011.
  18. CAUDRON JO. Media Morgen. De media op hun kop, overleven onze klassieke media de radicale impact van internet, social media en mobile? Lannoo Campus, Leuven, 2011.
  19. Je eigen QR-Code maken
  20. Je medisch dossier via QR

23 dingen Ad Random

  1. Tuinontwerp: http://www.marlux.com/be-nl/tuincreator
  2. Basecamp: http://www.basecamphq.com
  3. Bubblejoy: http://www.bubblejoy.com
  4. CPsquare: http://cpsquare.com
  5. Digg: http://digg.com
  6. Diigo: http://www.diigo.com
  7. Edublogs: http://edublogs.org
  8. Hashtags: http://hashtags.org
  9. Mobypicture: http://mobypicture.com
  10. Monitter: http://www.monitter.com
  11. Moodle: http://moodle.org
  12. Partos Plaza: http://www.partosplaza.nl
  13. Picnic op slideshare: http://www.slideshare.net/tag/picnic09
  14. Picnic: http://www.picnicnetwork.org
  15. Sharetronix: http://sharetronix.com/opensource
  16. Twapperkeeper: http://twapperkeeper.com
  17. Twitterfall: http://twitterfall.com
  18. Twubs: http://www.twubs.com
  19. Unyte: http://www.unyte.net
  20. Vyew: http://www.vyew.com
  21. Wereldklok: http://www.timeanddate.com
  22. Maak een petitie: http://www.petities24.com
  23. Documenten uitwisselen, tot 5 gig: http://www.box.com
  24. Wikipedia-arbeid-volgen in RT: http://rcmap.hatnote.com/#en
  25. PDF samenvoegen: http://www.pdfsamenvoegen.be/index.html

23 games

Hoe didactisch gebruiken?

Games zijn als cultuurproduct op verschillende manieren in lescontexten in te zetten. Ze zijn bovendien vakoverschrijdend (Engels, ethetica, informatica, psychologie, geschiedenis...).

  1. Een gamebespreking vergelijkbaar met een boekbespreking of filmrecensie. En waarom zou men die niet gewoon op Wikipedia plaatsen?
  2. Bestudeer de esthetica van een game. Zo heeft Destroy All Humans! Big Willy Unleashed een sixties look, terwijl Canis Canem Edit zich in een victoriaans decor afspeelt. De vormgeving van Ratchet & Clank is gebaseerd op Metropolis van Fritz Lang.
  3. Een spreekbeurt
  4. Gebruik screenshots (kunstgeschiedenis, kaartmateriaal...)
  5. Verwijs naar een game, zoals je naar een boek of een film zou verwijzen.
  6. Laat ze vergelijkingen maken tussen het boek, de film en de game.
  7. Laat studenten onderzoeken hoe realistisch een game is en waar het afwijkt van de historische werkelijkheid.
  8. De gamegeschiedenis is ondertussen ook een halve eeuw oud. Wie schrijft ze?
  9. Een quiz
  10. Bestudeer de dialogen
  11. Gebruik muziekfragmenten
  12. Ruimtelijke oriëntatie
  13. Speel een spel als huiswerk
  14. Vertel over games en propaganda
  15. Gebruik games voor colleges over historische kritiek
  16. Laat studenten in hun eindwerk nagaan hoe ze één of diverse games kunnen inzetten in de les...
  17. Enzovoort...

Verken

  1. Assassin's Creed
  2. America's Army
  3. Total War
  4. Civilization
  5. Imperial Glory
  6. 1869 (videospel)
  7. Age of Mythology
  8. Anno 1404
  9. Anno 1503: The New World
  10. Anno 1503: Treasures, Monsters and Pirates
  11. Anno 1602: By Royal Command
  12. Anno 1602: Creation of a New World
  13. Anno 1602: New Islands, New Adventures
  14. Anno 1701
  15. Civilization: Civilization II, Civilization III, Civilization IV
  16. Spacewar
  17. Call of Duty (serie)
  18. Uncharted
  19. The Godfather: The Game

Overzichten

  1. Lijst van games
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_World_War_I_video_games
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_World_War_II_video_games

Interessant

  1. http://www.3d-academy.be
  2. http://www.digitalartsandentertainment.be
  3. http://www.playstationpure.be/blog/item/5629/De-beste-speeches-uit-de-gamegeschiedenis
  4. http://www.playstationpure.be/blog/item/8826/Gameverfilmingen-om-naar-uit-te-kijken
  5. http://www.kijkwijzer.nl/upload/download_pc/2.pdf Computerspellen in het gezin
  6. http://initio.wikidot.com/facebook: een toepassinspagina voor sociaal werkers
  7. http://internetvaardig.be
  8. http://support.google.com/websearch/bin/answer.py?hl=nl&answer=510
  9. http://www1.k9webprotection.com (blaft)
  10. http://www.gamesforchange.org/

En als (voorlopig) laatste http://www.youtube.com/watch?v=Fsj2wdFDmLk.

Toegevoegde realiteit

Apps

Noten en links

Voetnoten

  1. Bij de cursus 23 dingen hoort de presentatie Flaneren in cyberspace en deze digitale tekst.
  2. Met dank aan Eva Simons voor de inleiding op de studiedag Van digitale flirt tot cyberstalking? op 17 maart 2009 in Katho-Ipsoc, Kortrijk. Zie hiervoor ook de website van de bibliotheekschool.
  3. Met dank aan Davy Nijs voor de tip.
  4. Als je in Google een adres of postcode intikt en op Maps klikt, wordt die locatie op een kaart ‘geplot’. BatchGeo doet dat voor veel plaatsen tegelijk uit een Excel-file bijvoorbeeld.
  5. Deze lijst is gebaseerd op de presentatie van ERIC BEKE, Digitale zorg op maat, Landegem, Medisch-Pedagogisch_Instituut Ten Dries, 21 oktober 2011. Waarvoor dank.
  6. Doorgaans is filteren niet de beste oplossing. Personen met een matig verstandelijke handicap hebben moeite met weerbaarheid, privacy en het weinig gevarieerd gebruik van het internet. Personen met een licht mentale handicap vertonen vooral risiciogedrag op gok- en pornosites, worstelen met gsm-kosten, met pesten en toepassingsverslavingen.

Links

Intern
Extern
Gewenst