Nelson Mandelapark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bijlmerpark)
Ga naar: navigatie, zoeken
Uitzicht op een deel van het Nelson Mandelapark vanuit de uitzichttoren aldaar.

Het Nelson Mandelapark (tot 23 oktober 2014 het Bijlmerpark) is een stadspark midden in de Bijlmermeer in Amsterdam-Zuidoost. Het park is aangelegd rond 1970 en is ongeveer 43 hectare groot. Sinds 1975 wordt hier jaarlijks het Kwakoe Zomerfestival georganiseerd.

Stadsdeel Zuidoost heeft het park opnieuw aangelegd. In het Nelson Mandelapark zijn onder andere sportvelden en een sport- en speelplek, mede ontworpen door jongeren en kinderen uit het stadsdeel. Verder zijn er een vlinderheuvel, een magnoliavallei en waterpartijen. Langs de randen van het park komen in de toekomst woningen. In de bomentuin zijn de nationale bomen van de landen waar de inwoners van Zuidoost oorspronkelijk vandaan komen.

Het project is controversieel, omdat voor dit project 8.500 bomen moesten wijken en in het vernieuwde park veel minder groen terugkeerde omdat het park ook andere functies kreeg. Het stadsdeel stelt echter dat het wegens verzakking noodzakelijk was om de grond op te hogen en dat de kap daarom onvermijdelijk was. Een klein deel van de bomen kon wel behouden blijven en werd teruggeplant. In vergelijking met het oude park kwam er meer diversiteit in de beplanting en er kwam er meer water, wat kansen bood en biedt voor andere plant- en diersoorten.

Voor de Bomenstichting en het radioprogramma Vroege Vogels was de heraanleg van het Nelson Mandelapark aanleiding tot het openen van een meldpunt voor bomenkap.

Op 21 november 2009 startte de aanplant van bomen. Er werden onder meer ceders, zwarte elzen, coniferen, krentenstruiken en de moerascyprus geplant. Ook kwamen er grote heesters, zoals witte, rode en roze magnolia's, die het voorjaar in het park aankondigen. De aanplant is al volwassen. Het park is inmiddels al enkele jaren klaar (in 2013).

De zeven kunstwerken, waarvan de oudste uit 1969 is (tevens het oudste kunstwerk van de Bijlmer) zijn behouden en sommigen verplaatst. Ook is er een uitzichttoren met weids uitzicht over het park.

Het op 21 augustus 2014 door het college van burgemeester en wethouders ingediende voorstel aan de gemeenteraad om de naam van het Bijlmerpark te veranderen in het "Nelson Mandelapark" als eerbetoon aan de in 2013 overleden Nelson Mandela is aangenomen en per 24 oktober 2014 uitgevoerd.[1]

Panoramafoto van het Nelson Mandelapark.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties