Gebruiker:GerardusS/Archief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Archiefoverzicht

Recent gearchiveerd


Huh?[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwaar dit besluit, Gerard? Heb ik iets gemist? Gr. RONN (overleg) 8 mei 2011 09:44 (CEST)

Sinds mijn 1000ste artikel vraag ik me af wie mijn/ons werk eigenlijk volgt. Die 3 of 4 die mij ermee feliciteerden? De belangstelling vanuit de.wiki is aanzienlijk, de laatste maanden zijn meer dan honderd van mijn artikelen door de.wiki overgenomen en vertaald. Alle research die ik doe voor een artikel is zo niet helemaal "umsonst". Ik lees informatie in het spaans, zweeds, portugees et wat al niet om de basis te verbreden naar de internationale beeldhouwkunst. Waarom? Omdat ik dat nodig vind voor een goeie encyclopedie. Jij kreeg zojuist een schrijverster (je van harte gegund overigens), maar niet omdat het om beeldhouwkunst gaat en ook niet omdat je de 1000 artikelen ook nadert (volgende week wellicht?), nee omdat "ze" je toevallig ontdekken. Ook nu zul je merken, dat jij de enige bent met een reactie op mijn besluit naar de achtergrond te verhuizen. Waarvoor mijn dank. Groetend, Gerard.
Nee hoor, hier nog iemand die het leest... Jij was toch niet zo van de sterren Gerard? Maar wat bedoel je nu precies met de achtergrond? Alleen nog een beetje bijschaven? Meer richten op de Duitse wiki? "slechts" één artikel per maand ipv per week? Heb je ergens behoefte aan om de draad weer op te pakken? Foto verzoeken? Mee zoeken in de archieven? De grote vertaalslag maken naar het Engelstalige gebied? Of is het gewoon klaar en blijft er alleen nog maar grut over? Groetjes --brbbl (overleg) 8 mei 2011 10:28 (CEST) (zal overigens drie weken niet "aanwezig" zijn)
De ster, welnee. Ronn had een mooie groene bol verzonnen en dat vond ik echt wel mooi. Het feit dat er geen belangstelling is, dat doet pijn. Ik sluit alleen een periode (van toch 4 jaar) af. Zoals je weet volg ik de binnenkomende foto's (ook vandaag weer) op de voet en ik blijf gewoon doen wat ik al jaren doe, maar ik ga me inderdaad meer richten op "groot onderhoud" en verbetering. Ik hoopte dat door het aantal artikelen de belangstelling ervoor vanzelf ook groeit. Wat een misverstand. Wat dan de achtergrond inhoudt? Tja, niet meer op de voorgrond. Ik heb genoeg gekletst. Prettige vakantie B. Groetend, Gerard.--GerardusS (overleg) 8 mei 2011 10:53 (CEST)
Dag Gerard, als de belangstelling op nl.wikipedia maatgevend zou moeten zijn was ik al lang afgehaakt. Eerlijk gezegd hecht ik slechts aan het oordeel van enkele collega's hier en wat de rest vindt zal mij eerlijk gezegd worst wezen. Dat laatste geldt uiteraard niet voor jou. Belangrijker in mijn ogen is of de informatie die we toevoegen aan Wikipedia helpt om de kennis op een bepaald gebied te vergroten of helpt om mensen nieuwsgierig te maken. Nu schrijven jij en ik zeker niet voor een groot publiek, maar dat hoeft ook niet. Je bent bekend met Wikipedia article traffic statistics, dan weet je ook dat de door jou geschreven artikelen zeer regelmatig worden gelezen. Of dat ook leidt tot meer belangstelling voor de beeldhouwkunst (in jouw geval) of voor regionale geschiedenis (in mijn geval) is niet gemakkelijk vast te stellen. Maar ik ben ervan overtuigd dat door jouw werk informatie over beeldende kunst in ieder geval voor die mensen, die op zoek zijn naar die informatie op internet, toegankelijker is geworden. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 8 mei 2011 11:10 (CEST)
De onvrede die ik voel is niet van vandaag, maar zit mij al tijden dwars (zoals je weet). Ook wordt al tijden aan me getrokken om aan websites (al dan niet in Duitsland) te gaan bijdragen. Ik laat wiki echter niet zomaar in de steek, want de encyclopedie is belangrijk en veel websites verwijzen voor info uiteindelijk toch weer naar wiki. Maar er ontbreekt toch een echt (kunst)platform en zelf heb ik niet de fut om iets te starten. Ja, je hebt gelijk het blijft behelpen en we moeten hopen dat onze info iemand een plezier doet. Groetend, Gerard.--GerardusS (overleg) 8 mei 2011 13:05 (CEST)
Ook ik, iemand die veel kleine correcties hier uitvoerd én tegelijk veel leest, zal je artikelen missen, Gerardus. Jouw artikelen vind ik altijd bij de beste van wikipedia horen, als ik zo vrij mag zijn. Jij bent een van die personen die wikipedia ook nodig heeft, goede artikelen met een gelijke opbouw, structuur en kwaliteit. Als ik al 'foutjes' ontdek in je artikelen, zijn het minieme, en vaak alleen maar links naar dp's ofzo. Dus ja, ook ik zal je artikelen missen en ik hoop dat je zeker behouden blijft voor de wiki, het op de achtergrond aanwezig zijn en correcties uitvoeren is ook mooi (al zie ik je liever snel weer artikelen schrijven), want ook die mensen moeten er zijn om onze encyclopedie te behouden. Vriendelijke groet, Goudsbloem (overleg) 8 mei 2011 19:31 (CEST)
Nou, nou. Overdrijven is ook een kunst, maar wel aardig geformuleerd. Uit een soort schuldgevoel schreef ik vanmiddag al weer twee korte artikelen (soms is er gewoon niets te vertellen). Liever schrijf ik over wat gecompliceerde levens met een multiculturele achtergrond. Zo'n door mij gewenst platform zou dan kunnen aangeven hoever mijn belangstelling kan gaan. Is Brazilië (en dan de beste beeldhouwers, waaraan ik de laatste dagen werkte) overdreven voor een encyclopedie, omdat die Nederlandstalig is? Dat is nu juist zo'n onderbelicht land en daarmee ook de cultuur. Moet ik mij beperken tot Nederlanders en Belgen. En beeldenparken daar of musea? Is daar wel behoefte aan? Ik weet dat niemand (helaas?) behoefte heeft aan een redactie, maar soms zou ik wel eens raad willen krijgen. Ik werk wat dat betreft in het volledige duister en ga maar zo'n beetje m'n eigen gang. En komisch genoeg, ik zoek het echt niet op, krijg ik positieve reacties van de.wiki. Van die dingen dus. Bedankt voor je reactie. Groet, --GerardusS (overleg) 8 mei 2011 22:35 (CEST)

Dag Gerard, Ik vind het erg jammer dat je je medewerking aan Wikipedia op een laag pitje hebt gezet. Jammer, maar wel begrijpelijk. Hoewel mij interessegebied elders ligt, heb ik wel altijd je overlegpagina gevolgd. En dat gaf mij al enigszins inzicht in deze hele materie. Jouw bijdragen hebben altijd een encyclopedisch gehalte gehad en waren zeker welkom. Helaas is het zo dat er weinig gebruikers zijn die je volgen en/of met je in discussie gaan. Ik merk dat zelf ook. Ik ben je erg dankbaar dat je mij op weg hebt geholpen binnen dit medium en heb je adviezen dan ook altijd van harte genomen. Maar: we houden contact. Met vriendelijke groeten, --Dickkuil (overleg) 9 mei 2011 15:28 (CEST)

Dag Dick, ik ga niet weg hoor, maar ik houd me de komende tijd een beetje gedeisd en verhuis een beetje naar de achtergrond. Groetend, Gerard,--GerardusS (overleg) 9 mei 2011 17:10 (CEST)

Lijst van beelden in Oldambt[bewerken | brontekst bewerken]

Je hebt de maker van het beeld bij de Bunderpoort gevonden zag ik. Mooi werk, met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 9 mei 2011 17:11 (CEST) Ja, maar de opgave was niet helemaal correct: Ad i.p.v. Ab Molendijk. De twee werken bij Kappa overigens ook. Het beeld bij de particulier is zo goed als zeker niet bij de gemeente bekend, maar ik krijg zsm een gecombineerde lijst van de drie gemeentes. Groet,--GerardusS (overleg) 9 mei 2011 17:50 (CEST)

Zijn die werken bij Kappa ook van Molendijk? Gouwenaar (overleg) 9 mei 2011 20:28 (CEST)
Tja, de werken bij Kappa werden het eerst aan hem toegeschreven en toen pas die bij Bunderpoort. Ik heb inmiddels ook foto's gezien van werken van deze steenbeeldhouwer uit de periode rond 1970. Zelfde stijl. Helaas kan ik geen andere werken in de omgeving vinden (hij woont al sinds die tijd in Nieuweschans). Jammer ik zou zo een biografie kunnen schrijven. Groet, Gerard.--GerardusS (overleg) 9 mei 2011 21:50 (CEST)
Ik zal beide afbeeldingen uploaden naar Commons en plaatsen in de lijst. Met dank, Gouwenaar (overleg) 9 mei 2011 21:57 (CEST)

Verbeteringen[bewerken | brontekst bewerken]

Beste GerardusS, bedankt voor de verbeteringen en aanvullingen die je indien nodig in mijn bewerkingen aanbrengt. Je expertise is onmisbaar! Groet, --JanB (overleg) 30 mei 2011 11:11 (CEST)

Dag Jan, graag gedaan. Maar wel met de opmerking dat ik de lijsten graag naloop uit enig eigenbelang: ik hou op Wikimedia Commons al 4 jaar de categorie:Sculptures in the Netherlands op orde en maak daarbij nogal wat nieuwe cats. aan voor beeldhouwers en de informatie + afbeeldingen zijn vaak het uitgangspunt voor weer nieuwe bios van beeldhouwers. Ik vind persoonlijk dat een bio met afbeeldingen er toch iets aardiger/levendiger uitziet dan eentje zonder. Jij bedankt voor je inzet bij het completeren van de lijst Deventer. Er ontbreken nog zoveel lijsten en veel bestaande lijsten zijn incompleet, mede omdat ze zijn gebaseerd op de website Mens & Dier, die geen abstracte kunst vermeldt. En dan nog de gedenktekens, reliëfs en kunst bij bedrijven en andere driedimensionale kunstuitingen, etc. Werk genoeg dus. Groetend, --GerardusS (overleg) 30 mei 2011 12:41 (CEST)

Ultra[bewerken | brontekst bewerken]

Ultra, door Silvia B

Dag Gerardus, gisteren was ik even in jouw woonplaatsprovincie te gast, en maakte daar, onderweg naar het station, bijgaande foto van het beeld 'Ultra' van Silvia B. Ik zag dat jij ook een foto hebt geplaatst, maar dat is alleen een detail van het hele beeld. Had je daar een speciale reden bij (creatieve compositie)? Want eigenlijk lijkt het me voor een goede indruk van het beeld ook wel zinnig om de context (de trap) en de afmetingen te kunnen zien.
Enfin, als het je de moeite waard lijkt de foto op de Lijst van beelden in Groningen-Zuid te vervangen door de foto die ik gemaakt heb, ga gerust je gang; als er een goede reden was voor de detailfoto, vind ik het natuurlijk ook prima. Vriendelijke groet, Erik Wannee (overleg) 1 jun 2011 16:29 (CEST)

Dag Erik, het feit dat ik in de provincie Groningen woon, houdt nmm niet automatisch in dat ik dus ook in de stad Groningen woon. Zou ook een beetje moeilijk zijn met onze beeldencollectie en 1,6 ha grote tuin. Hier een puntje van onze tuin met een van onze recent aangeschafte beelden: [1]. Het beeld van Silvia B heb ik driemaal gefotografeerd, de keuze voor de detailfoto is misschien wel misschien niet van mijzelf, dat weet ik echt niet meer. De andere staan op Commons. Voel je vrij jouw (betere) foto daarvoor in de plaats te stellen. Groetend,--GerardusS (overleg) 1 jun 2011 17:29 (CEST)
Dag Gerardus, vergeef me dat ik je in de stad Groningen had gepositioneerd. Ooit eens verkeerd in mijn hoofd gehad en nooit meer gecorrigeerd. Tot nu tenminste. Trouwens: Mooi zeg: Zo'n heerlijk grote tuin die je naar hartelust kunt inrichten! Dan heb ik toch nog wat om jaloers op te zijn, met mijn stadstuintje van 6x8 meter... Ik heb de foto inmiddels vervangen door mijn totaaloverzicht van het beeld. Vreemde naam trouwens om een beeld 'ultra' te noemen. Het staat voor het gebouw 'De Regentes', dus ik had al meteen het idee dat het beeld daarnaar zou zijn genoemd. Maar niet dus. Groet, Erik Wannee (overleg) 1 jun 2011 21:13 (CEST)

Snelle reactie[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Gerardus, ik had je altijd eens willen vragen hoe jij zo snel kunt reageren als er een nieuwe afbeelding van beeldende kunst op Commons is geplaatst. Is er een soort signaleringsfunctie of iets dergelijks? Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 4 jun 2011 21:55 (CEST)

Nee hoor, eens had ik een flinke lijst met mensen die ik op Commons volgde, maar dat zijn er nog maar een paar. De overlegpagina van onder anderen jou kijk ik 1 keer per dag na en ik klik dan op "galerij' (vaak 'en panne', maar toch reuze bruikbaar). Ik zoek dan snel de bruikbare zaken er tussenuit en maak eventueel gelijk cats aan. Maar vooral zoek ik bruikbare afbeeldingen voor mijn eigen artikelen. Heeft de een niets, dan de ander wel. Al het andere vind ik pas als ik de mutaties zie op de lijsten van beelden in ... op nl.wiki, dan volg ik de omgekeerde route. That's all. Groet, Gerard.--GerardusS (overleg) 4 jun 2011 22:22 (CEST)
Ach, ik had gehoopt een nieuwe truc te leren, maar het is ook geruststellend dat er geen bovennatuurlijke verklaring voor is ;-) Gouwenaar (overleg) 4 jun 2011 22:57 (CEST)

File:Glasblazen 07.JPG[bewerken | brontekst bewerken]

We wanted to let you know that we've used one of your pictures in a project of ours: http://litpics.tumblr.com/post/6333360351/lit-the-field-of-clover-by-laurence-housman-pic

We created a computer program to generate random pairings of sentences from public domain texts and public domain / creative commons images. Some of the pictures we've selected come from the Wikipedia Commons. All the pictures we select ourselves, but the pairings and the text are random. Of these pairings that are generated, we only post the most interesting combinations.

We welcome any feedback about our site.

Thanks for sharing your pictures,
Samantha and Patrick

blog: http://litpics.tumblr.com/
email: litpicsblog@gmail.com
twitter: http://twitter.com/litpics

Litpics (overleg) 14 jun 2011 01:22 (CEST)

Itzhag Danziger[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Gerardus! Are there references ?

In de periode van 1938 tot 1939 creëerde hij zijn belangrijkste werk, het beeld Nimrod. Het beeld, slechts 90 cm hoog en gemaakt van rode zandsteen uit Petra in Jordanië, stelt een naakte, onbesneden, jager voor. De stijl toont duidelijk de invloed van de Oude Egyptenaren. De onthulling van het beeld veroorzaakte meteen een schandaal. De Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, die het werk had opgedragen, was duidelijk niet blij met het resultaat en religieuze kringen tekenden protest aan. Binnen een paar jaar echter werd het beeld algemeen erkend als zijnde een meesterwerk van Israëlische kunst en heeft een enorme invloed gehad op het werk van latere beeldhouwers, schilders, schrijvers en dichters. Het beeld bevindt zich thans in het Israel Museum in Jeruzalem.

[bewerken] Nimrod als bewegingHet beeld Nimrod werd snel het embleem van de cultureel-politieke beweging bekend als de "The Cannanites", die zich wilden bevrijden van de strenge orthodoxie, de banden wilden doorsnijden met de Joden uit de diaspora en hun cultuur en in plaats daarvan zich een Hebreeuwse Identiteit wilden aanmeten, gebaseerd op oude mythes, zoals die van Nimrod. Alhoewel de beweging nooit een massale aanhang kreeg, had zij toch een enorme invloed op de Israëlische intelligentia van de veertiger en de vroege vijftiger jaren van de vorige eeuw.

Greetings --Roll-Stone (overleg) 14 jun 2011 18:00 (CEST)

Yes, there are many sources as this is one of the most precious sculptures in the Israel Museum in Jerusalem (IMJ). I omitted to mention the source in the article on nl.wiki, but I have done it now. I used the IMJ source: here. I'm glad you translated this article on de.wiki. Greetings,--GerardusS (overleg) 14 jun 2011 18:56 (CEST)
Thanks! Do you now a References of this? De onthulling van het beeld veroorzaakte meteen een schandaal. De Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, die het werk had opgedragen, was duidelijk niet blij met het resultaat en religieuze kringen tekenden protest aan. Greetings--Roll-Stone (overleg) 14 jun 2011 19:14 (CEST)
I took the first website I found on Google looking for Nimrod and scandel: here.--GerardusS (overleg) 14 jun 2011 19:36 (CEST)
Thanks! This is the best original reference! http://www.focus.technion.ac.il/Oct10/campusStory1.htm Greetings--Roll-Stone (overleg) 14 jun 2011 20:13 (CEST)
Sorry, wrong, the other one is a blogg--Roll-Stone (overleg) 14 jun 2011 20:18 (CEST)
It's very difficult to find a proper source. I can't read in Hebrew and the original source on en.wiki was an Israeli wikipedian from Tel Aviv. I don't doubt the story, but I don't possess a book on Danziger telling me what happened in 1939 at the Hebrew University. Sorry,--GerardusS (overleg) 15 jun 2011 09:27 (CEST)
I also believe the story and i found some exaktly references and used this in de.WP. The sentence Scandal i didn't found. Greetings--Roll-Stone (overleg) 18 jun 2011 23:03 (CEST)

Look here, please[bewerken | brontekst bewerken]

http://de.wikipedia.org/wiki/Diskussion:Alf_Setzer Greetings --Roll-Stone (overleg) 18 jun 2011 23:03 (CEST)

Those sculptures are not exactly look-alikes. I will change the information on Wikimedia Commons as well. Thanks.--GerardusS (overleg) 19 jun 2011 08:33 (CEST)
Can you tell this Kamahele? Thanks--Roll-Stone (overleg) 19 jun 2011 16:44 (CEST)
He will no be amused, i'll tell him next week. Are you still hungry for my articles? Grüße, --GerardusS (overleg) 19 jun 2011 17:36 (CEST)

Kunstroute Vaals[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Gerardus, ik ben heel erg benieuwd waarop je volgende conclusie baseerd, quote: "Commerciëler kan het haast niet en wat de kunst betreft (rode links zijn niet zo erg) is het een verkoopexpositie." Heb je de route wellicht in het verleden bezocht om dit vast te stellen? Want als dit de reden is om de pagina te verwijderen wil graag verwijzen naar het stuk dat ik net op de http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Te_verwijderen_pagina%27s/Toegevoegd_20110622#Toegevoegd_22.2F06:_Deel_1 heb toegevoegd. Ik ben erg benieuws naar je antwoord, groet McRalmuk(overleg)

Beantwoording op uw eigen overlegpagina.--GerardusS (overleg) 22 jun 2011 13:24 (CEST)
  • Beste Gerardus, inmiddels ben ik vlijtig bezig aanpassingen door te voeren. Ik hoop zo op de goede weg te zijn om een eventuele verwijdering tegen te gaan. Zie Kunstroute Vaals(overleg). Naar mijn idee is het geen promotie praatje meer. Wel is er genoeg ruimte over voor verbeteringen (zoals bijvoorbeeld de structuur van de pagina) maar dit zijn dus de zaken die ik gaandeweg zal moeten veranderen, naarmate mijn kennis van het gebruik van Wiki toeneemt.

Cyril Lixenberg, Tirza Verrips[bewerken | brontekst bewerken]

Dag GerardusS,
ik ben weer eens een rondje door Apeldoorn wezen fietsen met mijn camera. Dus weer wat foto's toegevoegd aan de Lijst van beelden in Apeldoorn, maar dat had je ongetwijfeld al opgemerkt. Bij de foto's was er ook eentje van Cyril Lixenberg. Ik zie dat er inmiddels 5 foto's van beelden van hem zijn (ook eentje van de hand van Gouwenaar die dit ongetwijfeld ook leest). En er staan nog veel meer beelden op allerlei lijsten vermeld, door het hele land heen. Daarom denk ik dat hij wel een eigen lemma verdient. Je voelt hem al aankomen: Als je toevallig een van die schaarse momentjes beschikbaar hebt, wil ik je deze ijzervlechter aanbevelen. (Heeft ook eigen web site.)

Ander puntje: Ik heb een nieuw kunstwerk van Tirza Verrips gefotografeerd: een meditatieruimte op een begraafplaats. Ik gok dat een vrij toegankelijke begraafplaats ook geldt als publieke ruimte, dus heb ik de foto's geplaatst. Het was een wat lastig kunstwerk om te fotograferen, omdat het een soort holle boom is, met het interessante deel aan de binnenkant. Ik was blij dat ik mijn Fisheye-objectief bij me had... Ik heb nu beide foto's (van binnen en van buiten) geplaatst. Wat denk jij daarvan? Het neemt wel veel ruimte in zo, maar ik kon niet kiezen. Ik vraag me ook af of deze foto's op Tirza's eigen pagina een plekje verdienen. Groet, Erik Wannee (overleg) 27 jun 2011 14:26 (CEST)

Ja, ik heb Cyril al langer in het vizier, maar de meeste werken (Flevoland en Overijssel) zijn nog niet gefotografeerd. Even uit mijn hoofd: Engelse beeldhouwer, weinig gegevens? Ik zal er weer eens naar kijken. Carel Visser, mooie foto en een mooie sculptuur. Had je geen trapje bij je voor een shot van bovenaf? Ik denk dat de foto's van Verrips het artikel niet erg zullen verrijken, maar wat dacht je van een artikel over het object zelf met als illustratie beide foto's? Groet, Gerard.--GerardusS (overleg) 27 jun 2011 14:35 (CEST)
Beelden van Lixenberg worden genoemd op de pagina's van Almere, Emmen, Apeldoorn, Alphen a.d. Rijn en Aalsmeer. Nog niet vermeld in WP: beelden in Amsterdam (div), Enschede, Hillegom, Ketelhaven, Leeuwarden, Nieuw-Vennep, Osdorp, Steenwijk, Tilburg, Veenendaal, Zwolle, Michigan (VS). En dan heb ik volgens mij nog lang niet alles genoemd.
Dat beeld van Carel Visser is inderdaad fascinerend mooi! Jammer dat het er zo onopvallend ligt, want ik was er heel wat keren vlak bij geweest: 3 andere beelden staan er op minder dan 30 meter vandaan! Maar omdat het net wat meer naar achteren en omlaag (spreng) ligt had ik het eerder niet gezien. Het beeld oogt alsof het met een lasersnijder uit een gigantisch dikke staalplaat is gesneden. Ik heb er op gestaan: voelt erg massief aan maar dat kan ik me haast niet voorstellen. De vorm zelf heeft iets weg van een fractal. Helaas had ik geen ruimte voor een laddertje in mijn velomobiel. Maar ik zag pas een technisch rechercheur die een heel aardig kunstje kende om overzichtsfoto's te maken bij verkeersongevallen: Een uitschuifstok waarop je de camera kunt vastschroeven. Zelfontspanner > 10 seconden de tijd om stok op te richten > voilà! Wie weet ga ik dat nog eens doen. Tot die tijd staat deze foto er.
Verrips: Het lijkt me net weer wat te veel eer om een apart lemma te gaan maken over dat ene object. Ik ga er nog eens over nadenken. Wie weet krijg ik nog een inval. Groet, Erik Wannee (overleg) 27 jun 2011 15:37 (CEST)
Inval gekregen: probleem met de twee foto's van beeld van Verrips op begraafplaats is opgelost. Erik Wannee (overleg) 27 jun 2011 16:45 (CEST)
Van het werk van Lixenberg maakte ik foto's in Emmen en in Klazienaveen. Ik ben zo vrij geweest om op de afbeelding van Tirza Verrips op Commons een link te maken naar de andere afbeelding. Gouwenaar (overleg) 27 jun 2011 17:00 (CEST)
Ik weet het, die foto's waren voor mij de aanleiding destijds te gaan zoeken naar Lixenberg. Een probleem blijft dat Shalom Lixenberg, zoals hij volgens de RKD heet, in 1932 in Londen is geboren en ik geen idee heb of hij de Engelse of wellicht Duitse nationaliteit had bij zijn geboorte en in 1959 Nederlander is geworden. Het oogt allemaal in een artikel wat slordig als zoiets essentieels ontbreekt. Maar wellicht kan iemand dat later aanvullen. Groet, Gerard.--GerardusS (overleg) 27 jun 2011 17:14 (CEST)
Uit de vermelding bij het RKD maak ik op dat Shalom Lixenberg een naamsvariant is en dat zij als voorkeursnaam Cyril Lixenberg gebruiken. Ook zijn eigen website vermeldt dat hij op 5 juli 1932 in Londen is geboren en sinds 1959 in Amsterdam woont en werkt. Welk nationaliteit hij bezit wordt niet vermeld, maar op zijn website staat wel een mooi overzicht waar zijn werk is te vinden. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 27 jun 2011 17:26 (CEST)
Tuurlijk heet hij Cyril (en zo ga ik hem ook noemen), maar hij heeft als officiële naam (denk aan 1932) Shalom en dat is natuurlijk geen naamsvariant. Ik zag de website inmiddels maar het blijft een heel gepuzzel welk beeld op welke locatie staat. Maar jullie corrigeren me maar als ik in de fout ga. Gerard.--GerardusS (overleg) 27 jun 2011 17:36 (CEST)
Het eerste resultaat staat hier: Gebruiker:GerardusS/Projectpagina1.--GerardusS (overleg) 27 jun 2011 17:59 (CEST)
Over Lixenberg is nogal wat gepubliceerd in de noordelijke pers. Ik vond 127 artikelen (waaronder overigens ook veel expositieagenda's) over hem. Uit het eerste artikel en dit artikel blijkt dat hij ook woonachtig is geweest in het Friese Hitzum. Gouwenaar (overleg) 27 jun 2011 19:48 (CEST)
In de zestiger jaren exposeerde hij nog in Nederland met zijn naam Shalom Lixenberg, maar al vanaf het begin van de jaren zeventig presenteerde hij zich als Cyril Lixenberg.Voor diverse publicaties zie overzicht KB. Gouwenaar (overleg) 27 jun 2011 22:39 (CEST)
Mocht je toevallig nog een kinderpostzegel uit 1966 in je bezit hebben dan tref je daarop de afbeelding van zijn dochter Dana [2]. Gouwenaar (overleg) 27 jun 2011 22:57 (CEST)
Bedankt voor je aanvullingen. Ikzelf was gisteravond "op", in de meest letterlijke zin. Sorry, Gerard.--GerardusS (overleg) 28 jun 2011 11:13 (CEST)
Dag Gerard, je hoeft je in het geheel niet te verontschuldigen, integendeel. Ik hoop dat het inmiddels weer beter gaat. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 28 jun 2011 14:33 (CEST)
Gerard: De projecten hebben geen van allen vreselijke haast. Mijn suggestie om het lemma aan te maken betekende ook niet dat het met stoom en kokend water moest hoor! Ik ben ook alweer ruim 3 weken bezig met het enorm uitgebreide thema 'lassen' en daar doet ook niemand moeilijk dat ik er al een tijd een {{meebezig}} op heb staan.
Tussen twee ( ): Als iemand naar Shalom Lixenberg zoekt, komt hij/zij nu ook op de juiste pagina terecht. Erik Wannee (overleg) 28 jun 2011 16:53 (CEST)
It's nobody's fault but mine! Ik ben altijd met meerdere projecten tegelijk bezig, vooral in mijn hoofd. En dat hoofd kan veel willen, maar de druk is regelmatig te groot. Noem het "self inflicted". Groeten aan u beiden. Gerard.--GerardusS (overleg) 28 jun 2011 17:20 (CEST)
Ik kom met enige regelmaat in Dronten, omdat onze velomobiel (Flevobike Orca) daar vandaan komt. Ik zie dat je daar zo ongeveer struikelt over de kunstwerken van Lixenberg. Tegen de tijd dat ik daar weer eens kom zal ik zien dat ik mijn camera mee neem. Ik ga niet garanderen dat ik ze er allemaal op zet, maar in elk geval hebben we dan weer een aanvullend plaatje voor op z'n persoonlijke kunstenaarspagina. Ik vind het wel wat éénzijdig trouwens, dat in Dronten zo ongeveer de helft van de aanwezige kunstwerken van zijn hand is. Erik Wannee (overleg) 30 jun 2011 09:28 (CEST)
Tja, maar het is dan ook zijn persoonlijke buitengalerie. Alle werken zijn verstrekt in (langdurige) bruikleen, dwz tot een werk wordt verkocht. De kunstenaar heeft wel toegezegd een verkocht werk weer te vervangen. We zullen het maar door de vingers zien in dit speciale geval. Succes met het fotograferen. Sorry voor het snel opbergen van bovenstaand verhaal. Groetend,--GerardusS (overleg) 30 jun 2011 10:01 (CEST)

Verwijdernominaties op Commons[bewerken | brontekst bewerken]

Beste GerardusS, kan jij me uitleggen waarom je File:Doos van Pandora.JPG en File:Zonder Titel.JPG hebt genomineerd voor verwijdering? Waar kan ik die regel vinden? Met vriendelijke groet, Ilonamay (overleg) 3 jul 2011 21:53 (CEST)

In Nederland zijn van beelden alleen foto's toegestaan als het beeld permanent is geplaatst in de openbare ruimte. Dit is hier na te lezen: [3]. De door jou gefotografeerde beelden zijn deel van een tijdelijke expositie (de prijskaartjes staan erbij) en aan een van de eisen is dus niet voldaan. Je hebt gelijk dat geldt dus ook voor grote manifestaties als ArtZuid in Amsterdam en Lange Voorhout in Den Haag. In principe vallen alle zomerexpo's etc. hieronder. Sorry hoor, het is niet mijn regel maar de politiek van wikipedia. Je foto's zijn derhalve een duidelijke auteursrechtenschending. Groet, --GerardusS (overleg) 3 jul 2011 22:03 (CEST)
Oke Gerardus, dat was mijn vraag, het viel me een beetje koud op mijn dak. Dank voor de uitleg, goed om het te weten Ilonamay (overleg) 4 jul 2011 17:17 (CEST)
Ik heb zelf zo'n drie, vier jaar geleden steeds deze ervaring gehad en weet echt wat je bedoelt en hoe teleurgesteld je bent. Tot ik er in ging duiken en me een hoedje schrok. Mijn ervaring van de laatste twee jaar kun je nalezen op mijn gebruikerspagina onder "panoramavrijheid". Besef ajb wel dat in Frankrijk, België, Luxemburg, Italië, Griekenland, Denemarken, Noorwegen, Finland en de USA helemaal niets kan en mag met beeldhouwkunst. Daar geldt keihard: dood kunstenaar + 70 jaar! En dat is toch verbijsterend lang. Groet,--GerardusS (overleg) 4 jul 2011 17:38 (CEST)
Dat was een hoop leeswerk.... Bedankt voor je begrip, ik was er, met veel plezier overigens, toch een middagje mee bezig. Ilonamay (overleg) 4 jul 2011 19:07 (CEST)

Beeldende kunst of Kunstvlijt[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Gerardus, graag je advies. Gisteren maakt ik nabij Wijnaldum twee foto's van objecten die opgenomen staan in het overzicht van Keunstwurk, nl. Fibula en deze visachtige figuur. Hoewel Keunstwurk voor beide de term monument gebruikt en de eerste ook als kunstwerk betitelt, zet ik daar toch wat vraagtekens bij. Vooralsnog heb ik ze nog niet opgenomen in een categorie op Commons en in een lijst op Wikipedia. Ben benieuwd naar jouw reactie. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 6 jul 2011 16:58 (CEST)

We erkennen beiden dat er zoiets als een grensgebied is tussen kunst en huisvlijt. Je ziet vaak werk, dat gemaakt blijkt door een schoolklas al dan niet onder begeleiding van een kunstenaar. Originaliteit speelt dan een rol of je dit opneemt in de lijst van beelden in ... Dit zijn typisch voorbeelden van gelegenheidsstukjes, die er moeten komen (vindt de belangengroep), maar niks mag kosten (vindt de organisatie die moet betalen). Mijn stelling is meestal, dat wij niet degenen zijn die iets hebben te vinden, maar dit zijn toch wel sterke staaltjes ... niets. Ik zou ze maar in de plaatscategorie laten staan en niet opnemen als monumenten in de lijst. Groet, Gerard.--GerardusS (overleg) 6 jul 2011 17:49 (CEST)


Annet van Egmond[bewerken | brontekst bewerken]

Dank voor de hulp bij Annet van Egmond! Wordt gewaardeerd

Gerardus?[bewerken | brontekst bewerken]

Gerardus? Ik zag je mededeling op Commons, ben je gestopt? Groetjes Wikifrits (overleg) 12 jul 2011 20:18 (CEST)

Ja, met mijn categoriseerwerk voor nl. en de. t.a.v. sculptuur en dan vooral ook mijn (haast dagelijkse) opruimwerk en steeds maar verder verfijnen in ondercategorieën. Meer dan 44.000 bewerkingen en steeds loop ik tegen een muur als het gaat om beslissingen, die eventjes worden doorgedrukt. Nu was weer mijn complete overzicht van Sculptures in Germany, met onderverdeling in States, Landkreis, City weer met 1 handeling verdwenen. Ik heb destijds Berlijn en toen Duitsland en Nederland compleet nieuw opgezet. But who cares. Natuurlijk komen er steeds nieuwe mensen, die mijn visie niet delen en veranderingen willen, zoals die belacheljke ondercategorie van Sculptors, de nieuwe categorie: Sculptures by ... Alsof beeldhouwers ook nog iets anders maken dan beelden. Nu wilde weer iemand de fonteinen loskoppelen en zo emmert dat maar door. En niemand pleegt overleg of vraagt je mening. Nieuwe mensen, nieuwe stijl. Ik heb het wel gehad. Gisteren heb ik nog hele partijen afbeeldingen verwijderd van de Sculptors from the Netherlands en in cats ondergebracht. Nou dat stopt dus per heden.Natuurlijk blijf ik voor een paar wikipedianen in nl. en de. aanwezig, maar ik word passiever en concentreer me noodgedwongen maar op artikelen voor nl.wiki en de evt. vertalingen voor de.wiki.
Ik heb overigens de serie Internationale Beelden Collectie haast af. Alle beeldhouwers hebben nu een artikel, met uitzondering van Ahearn/Torres. Ik mis overigens een foto van hun werk in Rotterdam. Nooit gevonden? Ik heb wel in Brazilië een stel afbeeldingen via Flickr. New York wordt uiteraard niks, dus Rotterdam is wel belangrijk. Kijk nog eens. Groetend, Gerard.--GerardusS (overleg) 12 jul 2011 22:30 (CEST)
Ik ben blij, dat je nog meedoet, Gerardus. We kunnen jouw kennis en hoeveelheid werk maar node missen. Weet je, toen ik mijn allereerste foto's maakte van kunstwerken (in Rotterdam), werd ik aangenaam verrast door jouw aanmoedigende reacties. Het gaf mij de doorslag om er mee door te gaan, waardoor ik er een aangename vrijetijdsbesteding bij kreeg. Veel dank dus, voor de inspiratie! Ik kan me wel voorstellen, dat je stopt met het categoriseren, hoe belangrijk ook. Als het plezier verdwijnt, kun je er inderdaad beter stoppen. Laat los wat irriteert, maar ga door met wat je leuk vind !
Ahearn/Torres hangen niet op de aangegeven plek. Ben er in al die tijd een paar maal geweest, maar ze zijn er niet. Volgens mij had ik ook ergens gelezen, dat deze - net als Mark Manders - was verwijderd, maar ik weet zo gauw niet meer waar ik dat heb gelezen. Zal er eens een mailtje aan wagen. Groetjes Wikifrits (overleg) 12 jul 2011 23:24 (CEST)
Toch gevonden: [4] Wikifrits (overleg) 12 jul 2011 23:34 (CEST)

Sjabloon:Infobox kunstenaar[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Gerardus, Ik zag dat je zojuist "Land" weer hersteld hebt tot "Geboorteland". Voor de meeste kunstenaars levert dit geen enkel probleem op, maar er zijn een aantal kunstenaars waarvoor het geen zin heeft het land van geboorte te vermelden in de infobox, bijvoorbeeld Peter Paul Rubens. Trouwens, bij infobox auteur en infobox artiest wordt ook van "Land" gesproken i.p.v. "Geboorteland". Vervolgens vraag je je af: welk land? Volgens mij is dat per persoon niet moeilijk vast te stellen. Voor Rubens bijvoorbeeld zijn dat de Zuidelijke Nederlanden, voor Frans Hals de Noordelijke Nederlanden, enz. Mvg, Vincent Steenberg-Overleg 22 jul 2011 12:50 (CEST)

Dag Vincent, nee de voorbeelden die je geeft leveren met land i.p.v. geboorteland geen echt probleem. Ik maakte inmiddels vele honderden artikelen over kunstenaars uit (even)zovele landen afkomstig. In Duitsland bijvoorbeeld is 1 op de 2 kunstenaars niet in Duitsland geboren en hoeveel kunstenaars emigreerden in hun leven (soms zelfs meerdere keren) en dan levert land i.p.v. geboorteland wel een probleem op, Daarom is op mijn verzoek de infobox uitgebreid met nationaliteit. Ik zou het op prijs stellen als je de box ongewijzigd wil laten. Groetend,--GerardusS (overleg) 22 jul 2011 13:12 (CEST)
Lucian Freud is zo'n voorbeeld: in Duitsland geboren, Oostenrijkse ouders, naar Engeland geëmigreerd, Britse nationaliteit gekregen. Wat moet je dan met "land"?--GerardusS (overleg) 22 jul 2011 13:15 (CEST)
Dan hebben we toch een probleem, vrees ik. Voor moderne schilders werkt dit, maar voor oude schilders werkt dit een stuk minder. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat Rubens de Brabantse nationaliteit had. Ik vraag me af of het begrip nationaliteit in die tijd wel bestond. Maar wat is erop tegen om bij Lucian Freud als land "Verenigd Koninkrijk" in te vullen? Hij was 11 jaar toen hij zich daar vestigde? Mvg, Vincent Steenberg-Overleg 22 jul 2011 13:58 (CEST)
Allereerst, het land moet niet worden ingevuld. De invulling is zoals alle onderdelen van de box facultatief. Dan, Lucian Freud is maar een voorbeeld. Tenslotte, geboorteland was niet mijn invulling van de box, maar nu er al honderden zijn ingevuld zou ik het graag zo houden. Pin me niet vast op 1 of enkele voorbeelden, het gaat om het algemene gebruik en wat is er tegen het vermelden van een geboorteland? Is dat echt zo bezwaarlijk? Kom nou. Groetend, --GerardusS (overleg) 22 jul 2011 14:25 (CEST)
Ik heb ondertussen de discussie gelezen op Overleg_gebruiker:Ronn/Archief_2011#Infobox_kunstenaar en ik vind de oplossing eerlijk gezegd onnodig ingewikkeld. Als je "Geboorteland" in "Land" had veranderd had je het hele probleem ook opgelost. Nu moet de gebruiker zelf uitvogelen of hij de parameter land of nationaliteit in moet vullen of allebei. Sorry, maar ik vind dit een oplossing van niks. Beter ten halve gekeerd, zou ik zeggen. Mvg, Vincent Steenberg-Overleg 22 jul 2011 15:03 (CEST)
Tja, ach, zo heeft ieder zijn mening. Groet,--GerardusS (overleg) 22 jul 2011 15:49 (CEST)
Normaal gesproken probeer ik dit soort felle bewoordingen te voorkomen. Mijn excuses hiervoor. Neemt niet weg dat ik nog steeds vind dat dit beter kan. Ik zal het t.z.t. een keer ter sprake brengen op de overlegpagina van Sjabloon:Infobox kunstenaar en dan zien wel wel. Mvg, Vincent Steenberg-Overleg 22 jul 2011 18:09 (CEST)

Verwijderingsnominatie Annet van Egmond[bewerken | brontekst bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor verwijdering. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Annet van Egmond dat is genomineerd door Basvb. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20110803 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de verwijderlijst.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --E85Bot (overleg) 4 aug 2011 02:08 (CEST)

Openbare ruimte[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Gerardus, jij hebt vast wel het antwoord op de volgende vraag: behoren de hall, de gangen en het middenplein van een ziekenhuis zoals bijvoorbeeld het AMC tot de openbare ruimte? Met andere woorden mogen wij foto's van de zich daar bevindende kunst publiceren op Commons? Ilonamay (overleg) 24 aug 2011 18:14 (CEST)

De vraag is zowel makkelijk als moeilijk, omdat er in Nederland weinig tot geen jurisprudentie is ten aanzien van de openbare ruimte. Waar het publiek vrij kan komen en doorgang heeft zoals in winkelcentra (niet de winkels), stations, vliegvelden is het niet moeilijk daar ook de grote straten in medische centra toe te rekenen, zoals ik zelf fotografeerde in het UMCG. Maar in een polikliniek en in een stadion of een andere eindbestemming bestaat de vrijheid van panorama uitdrukkelijk weer niet. Dus waar transito is (dus doorgang, waar ook winkels en horecavoorzieningen zijn) met enige zekerheid wel, maar op eindbestemmingen als hiervoor beschreven, alsmede in musea, scholen, universiteiten dus zeker niet. Ik hoop dat je met dit antwoord iets kunt. Dit heb ik min of meer zo besproken met Wikimedia Commons en staat dus ook beschreven in FOP-NL daar. Bedankt voor al je waardevolle bijdragen uit Amsterdam overigens. Groetend,--GerardusS (overleg) 24 aug 2011 19:36 (CEST)
Hartelijk dank voor je antwoord en de waardering voor mijn werk in Amsterdam, daar ben ik blij mee. Met vriendelijke groet Ilonamay (overleg) 24 aug 2011 21:48 (CEST)

File:Groningen Peerd.JPG[bewerken | brontekst bewerken]

We wanted to let you know that we've used one of your pictures in a project of ours: http://litpics.tumblr.com/post/9265917131/lit-lives-of-the-presidents-told-in-words-of-one

We created a computer program to generate random pairings of sentences from public domain texts and public domain / creative commons images. Some of the pictures we've selected come from the Wikipedia Commons. All the pictures we select ourselves, but the pairings and the text are random. Of these pairings that are generated, we only post the most interesting combinations.

We welcome any feedback about our site.

Thanks for sharing your pictures,
Samantha and Patrick

blog: http://litpics.tumblr.com/
email: litpicsblog-at-gmail.com
twitter: http://twitter.com/litpics

Litpics (overleg) 1 sep 2011 02:27 (CEST)

Beeldje met uil in Warnsveld[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Gerardus,
gisteren fietste ik naar een vriend in Warnsveld (gem. Zutphen) en ik had toevallig mijn fototoestel bij me. Ik zag bij het rotondetje van Rijksstraatweg-Bonendaal in Warnsveld een heel aardig kunstwerk van twee bollen op elkaar, waarbij de bovenste bol opengewerkt is zodat je er een zittende uil in kunt zien. Ik heb er een mooie foto van gemaakt en wil die natuurlijk gaan plaatsen op de Lijst van beelden in Zutphen. Maar ik heb nergens iets kunnen vinden over dit kunstwerk. Omdat het een goede gewoonte is om de foto die ik upload een naam te geven die deze informatie bevat, heb ik hem nog niet geupload. Maar hier op Google Streetview kun je een indruk krijgen. Mijn vraag is of er bij deze beschrijving een belletje gaat rinkelen of dat je sowieso weet van wiens hand dit beeld is. Bij voorbaat dank, Erik Wannee (overleg) 4 sep 2011 12:17 (CEST)

Hallo Erik, door vervelende omstandigheden thuis kan ik niet meer direct reageren. De tijd die ik kan besteden aan wikipedia is soms een uurtje en soms helemaal niet. Het kunstwerk dat je toont is qua stijl niet thuis te brengen. Ik denk dat het enkele tientallen jaren geleden door een lokale beeldhouwer is gemaakt, dus alleen de gemeente kan uitsluitsel geven (misschien?). Ik zou het werk toch wel uploaden en in de lijst opnemen als onbekend werk van een onbekende maker uit een onbekend jaar (helemaal onderaan dus). De kans dat iemand de gegevens aanvult is wel degelijk aanwezig. Op Commons in ieder geval de categorie:Sculptures in Zutphen. Sorry dat ik je niet verder kan helpen. Gerard.--GerardusS (overleg) 5 sep 2011 11:39 (CEST)
Dag Gerard, sterkte thuis. En toch bedankt voor je antwoord. Ik ga hem uploaden en dan zien we wel of er een aanvulling op komt. Vriendelijke groet, Erik Wannee (overleg) 5 sep 2011 12:01 (CEST)

Kunst in Amsterdam[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Gerardus, ik heb in mijn enthousiasme een paar foto's gemaakt voor de Lijst van beelden in Amsterdam, maar ik vraag me nu af of ze er wel op thuishoren, niet driedimensionaal eigenlijk, wat vind jij? Het gaat om (7e geworden bij de Amsterdamse Straatkunstprijs) en , een reeks van tegels in de Spaarndammerbuurt. Ilonamay (overleg) 4 okt 2011 16:58 (CEST)

Dag Ilonamay, nee een wandschildering behoort er niet toe, want tweedimensionaal. Er zou eigenlijk een aparte lijst voor moeten worden opgezet (bijv. voor enkele grote steden met veel murals). Een mozaiek daarentegen weer wel, want driedimensinaal t.o.v. de muur of vloer en daarmee eigenlijk een reliëf. De tegeltjes kun je daartoe ook wel rekenen. Groetend, --GerardusS (overleg) 4 okt 2011 17:13 (CEST)
Dank je wel voor je snelle antwoord:-) Ilonamay (overleg) 4 okt 2011 17:17 (CEST)

Hieke Luik[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Gerardus, in de fotogalerij van Hieke Luik doet zich iets merkwaardigs voor. De vijfde afbeelding Trittai wordt een kwartslag gedraaid. De originele afbeelding is wel goed, maar in de galerij wordt de afbeelding gekanteld. In de lijst van beelden in Apeldoorn-Noord gaat het wel goed, daar staat het beeld rechtop. Enig idee wat er aan de hand is? Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 23 okt 2011 14:39 (CEST)

Ja, ik zag het. Dacht het op te lossen door de fotogalerij terug te brengen in de oude staat (Gallery), maar dat hielp ook niet. Als je op de foto klikt of naar Commons gaat is er overigens niets aan de hand, dus ligt het aan wikipedia. Ik had dit fenomeen al een keer eerder (enkele weken geleden?), maar weet niet meer welke beeldhouwer. De fotolink opnieuw intikken haalt niets uit. Programmafout o.i.d. ? Misschien lost het probleem zich vanzelf op of moet de foto op wiki.nl gekanteld worden. Rare zaak. Groet, Gerard. (Situatie thuis is overigens verslechterd)--GerardusS (overleg) 23 okt 2011 15:11 (CEST)
Trittai

Ik tik de foto hier als bestand en krijg hem dan goed. Ik tikte hem in een nieuwe afbeeldingentabel en kreeg hem fout. Gallery of tabel maakt dus niet uit: allebei fout.--GerardusS (overleg) 23 okt 2011 15:17 (CEST)

Zal wel iets in de instellingen van dat sjabloon verkeerd gaan, want elders (tabel Apeldoorn-Noord) gaat het wel goed. Dat laatste - situatie thuis - is jammer om te horen. Sterkte! Gouwenaar (overleg) 23 okt 2011 15:28 (CEST)
Ik zal het eens op de helpdesk vragen of er een wizzkid is die hier raad mee weet. Vriendelijke groet, Erik Wannee (overleg) 23 okt 2011 18:35 (CEST)
Er heeft zich een wizzkid gemeld via de helpdesk; probleem opgelost! (Vraag me niet hoe hij het heeft geflikt.) Erik Wannee (overleg) 23 okt 2011 22:57 (CEST)

hi from israel[bewerken | brontekst bewerken]

hi. we talk in the past about some work of art in israel. i wanted to tell you thet im involved with a Glam project in the israel museum in jerusalem (http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:GLAM/IMJ). if you need somthing from them let me know. my email is talmoryair@gmail.com User:Talmoryair

Hi Yair, yes of course I remember our talks, correspondence and helping each other with info on israeli sculptors (on en.wiki as well). Due to problems at home I have no time to do much on the international/wikimedia commons talk pages, but I saw that many more images and articles reached various wikipedia's, which gives a good feeling. May be in the future I am able to do more, but at the moment I'm sorry to let you down. Please keep contacting me in futere cases. I appreciate that very much. Greetings from the Netherlands to Tel Aviv, Gerard.--GerardusS (overleg) 31 okt 2011 19:53 (CET)

Franta Belsky[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb op mijn overlegpagina gereageerd. Kun je daar misschien nog even op in gaan? Ik begrijp je kritiek niet. Muijz (overleg) 5 nov 2011 22:44 (CET)

Beelden op de Berg[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Gerardus (en geinteresseerde meelezers),

Zou je willen kijken of je nog wat interessants kunt vertellen over deze tentoonstelling? Ik zou in principe per jaar een overzicht kunnen maken van de kunstwerken en kunstenaars aangezien ik (op 7 en 9 na) de catalogussen heb liggen. Echter algemeen lukt het me niet om heel veel te vertellen.

Mvg, Bas (o) 6 nov 2011 20:00 (CET)

Dag Bas, ik ben over het algemeen niet zo geïnteresseerd in tijdelijke exposities om de simpele reden, dat afbeeldingen van de getoonde werken op Wikimedia Commons en nl.wiki niet zijn toegestaan. Dit geldt overigens ook voor Sonsbeek, Den Haag en Apollolaan Amsterdam. De beelden zijn niet permanent opgesteld en vallen derhalve niet onder de vrijheid van panorama. Natuurlijk mogen we de deelnemers en hun werken noemen, maar zonder de bijbehorende beelden levert dat eerlijk gezegd geen encyclopedische waarde op. Het is als een galerie-expo, maar dan in de open ruimte. In Duitsland is men juist daar wat gemakkelijker mee (zie Keulen), maar dan moeten kunstenaars en hun respectieve vertegenwoordigers wel meewerken. Veel valt er m.i. dan ook niet te vertellen en behalve lijstjes van wat er was komt er dan ook niet. Ik denk dat een encyclopedie zoiets wel kan missen. Groetend, --GerardusS (overleg) 6 nov 2011 21:24 (CET)
Enkele beelden (stuk of 5) staan inmiddels permanent in Wageningen, van 2 heb ik reeds een foto, van de andere kan ik die maken, daarnaast is er dus filmmateriaal uit het open beelden archief. Gezien de vele kunstenaars die deelgenomen hebben grotendeels een lemma op de wiki hebben lijken de lijstjes me op zich wel interessant (maar ik ben niet van plan die nu te gaan maken dus zal dat ooit over een paar jaar ofzo nog wel doen). Mvg, Bas (o) 7 nov 2011 11:17 (CET)
Zodra de beelden zijn aangekocht en in de openbare ruimte staan (is dat dan wel op de Berg?), dan zijn de foto's natuurlijk toegestaan. Dan behoren ze evenwel tot de reguliere Lijst van beelden in Wageningen. Gaat het om sculpturen van gerenommeerde/internationale kunstenaars dan lijkt een verwijzing naar dit artikel resp. in dit artikel me inderdaad op zijn plaats. Ikzelf kom helaas vrijwel nergens meer en kan je derhalve ook niet helpen. Sorry, Gerard. --GerardusS (overleg) 7 nov 2011 12:23 (CET)
De beelden staan dan meer verspreid, niet meer op de berg, maar kunnen wel gefotografeerd worden. Ik ga er wel een keer mee aan de slag. Mvg, Bas (o) 7 nov 2011 12:56 (CET)

Jan Ensing[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi GerardusS, een verzoeknummer: van de week constateerde ik dat "we" nog geen lemma hebben over de zeker in Groningen niet onbekende Jan Ensing (1819-1894) (zie hier). Heb jij wellicht zin om daar eens wat aan te doen, als je ertoe in de gelegenheid bent? Ik zou het erg op prijs stellen. Groet, Wutsje 16 nov 2011 16:02 (CET)

Tijd heb ik zat (ik zit de hele dag in m'n hotelkamer t.o. het UMCG) en doe veel onderhoud van artikelen en maakte al een paar nieuwe. Ik zal er morgen eens naar kijken. Groetend, --GerardusS (overleg) 16 nov 2011 16:18 (CET)
Geweldig! Ondertussen heb ik alvast een plaatje van 'm opgescharreld. Zie ook hier. Groet, Wutsje 16 nov 2011 16:39 (CET)
Misschien is dit een aardig begin op mijn projectpagina1? Ik heb Gebruiker:Dickkuil gevraagd er ook eens in te duiken. Groet.
Dat is zeker een mooi begin. Dank! Wutsje 18 nov 2011 00:53 (CET)

Aanvulling: wellicht is het aardig om te vermelden, dat het woonhuis Hofstraat 20 in Gn als "obj.nr. 102359" tot gemeentelijk monument is verklaard, mede "vanwege zijn cultuurhistorische waarden, omdat het pand in de 19de eeuw jarenlang het woonhuis was van de bekende Groninger tekenaar, schilder en onderwijzer Jan Ensing". Het is aan het einde van die eeuw verbouwd, maar bouwhistorici konden aan de hand van Ensings aquarellen van het pand precies nagaan hoe het er daarvoor van buiten en ten dele van binnen uitzag. (Zie de gemeentelijke cultuurwaardenkaart (ga naar het pand en klik erop of zoek op adres). Als er een goede foto van beschikbaar is, zal ik over het huis een stukje schrijven. Groet, Wutsje 18 nov 2011 06:17 (CET)

Welzeker, mooie aanvulling. Ik heb het artikel maar geplaatst en hoop op verdere aanvullingen van met name zijn leven en vooral ook over zijn dood in Vlaardingen - hij kwam en werkte daar vaker : familie en/of opdrachtgevers?). Nee, dit artikel is nog lang niet af. Groetend, --GerardusS (overleg) 18 nov 2011 06:52 (CET)
Nou, het schiet toch leuk op, ook dankzij Gouwenaar. Mooi hoor. Wutsje 19 nov 2011 08:21 (CET)
Dickkuil beloofde mij al een tent.cat. uit 1981 + al dit werk over de Vlaardingen-link, dit is echt een samenwerkingsproject. Wie benadert het Academiegebouw voor wat meer foto's van de professoren, die door Ensing werden geschilderd? Groet.--GerardusS (overleg) 19 nov 2011 08:39 (CET)
Dat kon nog wel eens lastig worden, gezien het feit dat de RuG kennelijk heeft besloten om daar een slaatje uit te slaan. Wutsje 19 nov 2011 13:42 (CET)
Zwart/wit afbeeldingen van een aantal van deze portretten bevinden zich in het overzicht van de RKD (zie hier n.b. wellicht dat deze link na enige tijd ook niet meer werkt, dan klikken op het loepteken na "29 hits in RKD images" op de op de pagina van Jan Ensing bij de RKD). Ik heb vandaag en morgen niet veel tijd en gelegenheid. Vandaar maar even deze snelle mededeling. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 19 nov 2011 22:52 (CET)
Behalve een dochter had Ensing ook nog een zoon Johannes, die van 1867 tot 1883 arts op Texel was (die zoon had een moeizame relatie met zijn moeder, Catharina Jager, zie Doctor Ensing), daarna was hij arts in Schagen in Noord-Holland. Van Ensing zijn ook tekeningen bekend, die hij heeft gemaakt op Texel [5] en in Schagen [6]. Gouwenaar (overleg) 21 nov 2011 22:22 (CET)

Meerman en meervrouw[bewerken | brontekst bewerken]

Beste GerardusS. Zie net dat ik nog een foto heb van dat reliëf in Katwijk. De foto's zijn niet bewust van het reliëf gemaakt, vandaar dat ze niet super zijn, maar ook niet slecht. Op deze foto: ,Bestand:ReliefGemaal - Hans Petri.jpg, die al bijgesneden is, staat een hinderlijke lantaarnpaal. Is dit het plaatsen waard denk jij? Ik heb zelf geen fotoprogramma o.i.d. om die lantaarnpaal weg te werken.. Wat vind jij ervan? Mvg - Richardkw (overleg) 23 nov 2011 22:02 (CET)

Hallo Richard, nee erg fraai is de foto niet en plaatsen in de fotogalerij lijkt me ook geen verrijking, maar terecht staat hij wel op Commons. Wellicht ziet iemand de afbeelding en kan een betere versie plaatsen. Het art. over Hans Petri is tenslotte ook een geduldszaak geweest. Groet, Gerard.--GerardusS (overleg) 24 nov 2011 05:57 (CET)
Oke. Ik zal het bij goed weer een keer proberen, maar ik denk dat het lastig wordt om het zonder groothoek op 1 foto te krijgen. Misschien met mijn vaders camera.. Maar zoals je zegt, het is geen geduldszaak. Groeten, - Richardkw (overleg) 24 nov 2011 10:03 (CET)
Je kunt ook van elk van de drie onderdelen een aparte foto maken, dan vermijd je die rare lantaarnpaal. Bovendien levert dat minder vertekening op. Vervolgens kan daar met een fotobewerkingsprogramma wel één compositie van gemaakt worden, met de drie onderdelen als samenstellende elementen. Als jij die drie elementen op foto zet wil ik daar vervolgens wel een compositie van maken. Gouwenaar (overleg) 24 nov 2011 12:36 (CET)
Oke, dat is ook een goed idee! Ik zal er aan denken als ik daar weer kom. Dan hoor je het tegen die tijd wel of het inderdaad nodig is. Ik heb op een oude pc ook nog wel een fotoprogramma, maar weet niet of het daar mee kan. Ik kan er wel een gifafbeelding van maken, dat ze om de paar seconden wisselen, maar één compositie is wellicht mooier, dus ik laat het nog weten! - Richardkw (overleg) 24 nov 2011 14:54 (CET)

Erik Buijs[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Gerard, dank dat je een paar van mijn verhaaltjes hebt aangevuld en verbeterd. Ik zie dat je o.a. bij Erik Buijs hebt toegevoegd: Zie ook: Lijst van Nederlandse beeldhouwers. Dat is natuurlijk heel zorgvuldig en compleet, maar eerlijk gezegd zie ik niet wat dat toevoegt aan de biografie. Iemand die iets over Erik Buijs wil weten, gaat toch niet in die lijst zoeken? Omgekeerd natuurlijk wel, als je daar een naam tegenkomt is het prettig dat je meteen kunt doorklikken. Of zie ik iets over het hoofd? Hartelijke groet, Kattiel (overleg) 2 dec 2011 21:35 (CET)

Ja de vermelding van de lijst is mij ook niet geheel duidelijk, maar wordt door de andere artikelmakers toch steeds toegevoegd. Daar sloot ik me een jaar of twee geleden in de standaardopmaak, die zich zo langzaamaan heeft ontwikkeld, maar bij aan. De reden van de lijst zal inderdaad wel zijn dat wellicht mensen in de lijst zoeken en dan bij de artikelen komen. Maar andersom? Groet, Gerard.--GerardusS (overleg) 2 dec 2011 21:44 (CET)

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gerard, ik heb een vraag die ik waarschijnlijk aan iemand anders moet stellen, hopelijk kun jij me zeggen aan wie. Op mijn Projectpagina ben ik een biografie aan het vertalen / bewerken van Arnold Mindell, een van mijn leermeesters. In de Engelse en Duitse Wikipedia staat in de bibliografie een sjabloon:OCLC dat verwijst naar het Online Computer Library Center. In de Nederlandse Wikipedia bestaat dat sjabloon niet. Wat doe ik daarmee? Groet, Kattiel (overleg) 5 dec 2011 18:12 (CET)

Ik heb de pagina toch maar vast geplaatst, zie Arnold Mindell. In de Engelse versie had ik iets aangepast en die is nu verwijderd! Kattiel (overleg) 5 dec 2011 19:34 (CET)
Een sjabloon OCLC bestaat inderdaad (nog) niet. Een artikel onder de volledige naam overigens wel, plus een verwijzing naar PICA. Bij gebrek aan het sjabloon kun je natuurlijk wel met een ref. naar het betreffende no. verwijzen, zodat de verwijzing in ieder geval zin heeft. Misschien reageert dan iemand wel op de overlegpagina van het artikel. Plaats je vraag daar dan ook maar. Het en.wiki artikel is niet weg maar via een redirect hernoemd. Waarom? Te weinig bevestigde bronnen wellicht? Groet, Gerard.--GerardusS (overleg) 5 dec 2011 19:51 (CET)
Gedaan! Groet, Kattiel (overleg) 6 dec 2011 10:42 (CET)

Nogmaals Erik Buijs[bewerken | brontekst bewerken]

Gerard, zou je de overlegpagina van Erik Buijs willen lezen en mij helpen bij een reactie? Groet, Kattiel (overleg) 29 dec 2011 15:00 (CET)

Dag Kattiel. Kunst valt inderdaad onder het auteursrecht, maar kunst in de openbare ruimte (niet tijdelijk, maar permanent geplaatst) valt tevens onder de vrijheid dit te fotograferen (Vrijheid van Panorama) als geregeld in art. 18 van de Auteurswet. Zie deze toelichting. Meer valt er echt niet te zeggen tegen Erik Buijs. Hij zit er naast. Groet. --GerardusS (overleg) 29 dec 2011 15:46 (CET)
Dankjewel, ik zal dit aan hem antwoorden. Alle goeds, Kattiel (overleg) 29 dec 2011 16:53 (CET)