Hortensia Duck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hortensia Duck
Strippersonage
Stripreeks Donald Duck
Introductie 1992, in De laatste van de clan McDuck
Antropomorf dier eend
Familie Dagobert Duck (broer), Doortje Duck (zus), Fergus McDuck (vader), ma McDuck (moeder), Donald Duck (zoon), Dumbella Duck (dochter)
Clan McDuck
Portaal  Portaalicoon   Strip

Hortensia Duck (Engels: Hortense McDuck) is een personage uit de Donald Duck-wereld. Ze is de moeder van de tweeling Donald Duck en Dumbella Duck, de zus van Dagobert Duck en Doortje Duck en de vrouw van Woerd Snater Duck.

Achtergrond[bewerken]

Het onderstaande is een samenvatting van het verhaal zoals verteld door Don Rosa in De jonge jaren van Oom Dagobert. Andere tekenaars hebben hun eigen visie op Dagoberts levensloop waarin Hortensia veelal geen rol speelt.

Ze werd in 1876 geboren in Glasgow, Schotland. Toen haar oudere broer naar de Verenigde Staten ging om geld te verdienen, was ze nog een klein meisje.

In 1902 ging ze samen met haar zus en broer naar Amerika waar haar broer zijn hoofdkantoor oprichtte om van daaruit zijn zakenimperium te leiden. Het hoofdkantoor werd gevestigd op de plek waar Ford Duckburg stond. In Ford Duckburg hadden de Jonge Woudlopers hun hoofdkwartier. Die waren er niet blij mee dat ze nu zonder hoofdkwartier zaten en schakelden de president van Amerika Theodore Roosevelt in. Met zijn ruige ruiters, ondersteund door de marine, ging hij op pad. Hortensia werd heel boos en ging de ruige ruiters met een bezem te lijf. Daar schrokken ze zo van dat ze de aftocht bliezen. Roosevelt zette alleen de strijd voort maar toen bleek dat hij vroeger met Dagobert bevriend was geweest en ze sloten vrede. Dagobert kon zijn hoofdkwartier vestigen en de Jonge Woudlopers waren hun hoofdkwartier kwijt en moesten een nieuwe zoeken. Ondertussen was Hortensia ook verliefd geworden op Woerd Snater Duck, de zoon van Oma Duck.

In 1909 was ze samen met haar zus en broer in Afrika voor zaken. Daar stak haar broer een dorp van inboorlingen in brand om zo een stuk grond te kunnen kopen. De zussen waren daar zo boos over dat ze teruggingen naar Duckstad en Dagobert alleen achter lieten. Terug in Duckstad trouwde ze rond 1920 met Woerd en kreeg niet veel later een tweeling van hem.

In 1930 kwam Dagobert naar een lange omzwerving eindelijk terug in Duckstad en hadden zijn zussen een reünie georganiseerd om aan te geven dat ze Dagoberts misstappen vergeven hadden. Dagobert kwam echter zeer chagrijnig binnen en had geen enkele aandacht voor zijn zussen en de rest van zijn familie. Hortensia en Doortje waren daar zo verdrietig en boos over dat ze weggingen en voor zover bekend nooit meer bij hun broer zijn teruggekomen.

Stamboom[bewerken]

 
 
 
 
 
 
 
 
Cornelis Prul
 
onbekend
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Theodoor Prul
 
Petronella Prul
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Koenraad Prul
 
Sjaantje Waterhoen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wilhelmus Duck
 
Dora Duck - Prul
(Oma Duck)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wouter Waterhoen
 
Archibald Gans
 
Annie Prul
 
Woerd Snater Duck
 
Hortensia Duck
 
Fortunus Geluk
 
Trijntje Duck
 
Driekus Duck
 
Zwaantje Meerkoet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gijs Gans
 
Donald Duck
 
onbekend
 
Dumbella Duck
 
Guus Geluk
 
 
 
Diederik Duck
 
Wisse Duck
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kwik Duck
 
Kwek Duck
 
Kwak Duck

In andere talen[bewerken]

Externe links[bewerken]