Overleg:Harmonieorkest

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door De Geo in het onderwerp repertoirelijst

Basgitaar[brontekst bewerken]

Hm, ja, ik heb jaren in een harmonie gespeeld, en maar ene maal met een basgitaar. Maar dit was niet omdat het bij een harmonie-orkest hoorde, maar omdat het meisje op hoorn verkering met een basgitarist had. Snaar-instrumenten zijn in ieder geval NIET gangbaar in een harmonieorkest, dus het twijfel-sjabloon is denk ik zeer op zijn plaats, en die basgitaar mag wat mij aangaat van de pagina af. Edo de Roo 20 mrt 2006 10:46 (CET)Reageren

Van mij ook. Natuurlijk kan er incidenteel een basgitaar of contrabas meedoen (in een symfonieorkest is trouwens ook geen enkel instrument principieel onmogelijk), maar als ik basgitaar zou spelen, zou ik er niet op rekenen in alle harmonieorkesten terecht te kunnen. Fransvannes 20 mrt 2006 11:25 (CET)Reageren

Strijkbas is wel gebruikelijk in een harmonie. Basgitaar minder, maar komt meer tot z'n recht in modernere muziek en lichte muziek. [koen]

Misschien kijk je in de partituur van een overbekend werk voor harmonieorkest Choral and Rock-out van Ted Huggens aka Henk van Lijnschooten. Daar vind jij een hele mooie partij voor basgitaar. Maar ook andere werken kennen dit instrument binnen een harmonieorkest. Voor de twijflers kan ik radplegen: bezoek een concert met een Spaans harmonieorkest of ga naar het Certamen International de bandas de musica. Daar kun jij naast 3 tot 5 contrabassen ook een hele boel met celli gaan beluisteren. Ook de groote orkesten uit Eijsden, Bocholtz en Thorn kennen in bepaalde partituren celli als bezetting.
Verdere andere examples kan ik gaarne benoemen.
groetjes, en een hele mooie dag!
--Nlkalwien 21 apr 2006 00:42 (CEST)Reageren

Duitse interwikie[brontekst bewerken]

De huidige duitse interwiki naar Blasorchester (Blaasorkest) is niet helemaal juist. Ik heb gecontroleerd, de juiste link zou Harmonie (Orchesterform) zijn, maar die bestaat nog niet (rode link). Tot die tijd zou de huidige link eventueel kunnen blijven bestaan.

Beste Edoderoo,
de duitse interwiki naar Blasorchester is helemaal juist! Het werd door mij gewijzegd, omdat het tervooren op Blasmusik verlinkt was, wat niet juist was. In Duitsland bestaat geen indeeling in harmonie- en fanfareorkest. Historisch gaf het bij het militair een indeeling Kavalleriemusik, dat was de zogenaamde Blechmusik van de berede troepen en de Infanteriemusik, die het meest vergelijkbaar is met de Nederlandse harmoniebezetting. Maar na de Tweede Wereldoorlog is deze indeeling er helemaal niet meer, ook niet bij de Bundeswehr.
Duitsland was, wat de ontwikkeling van de blaasmuziek betreft, aan Oost-Europa en vooral naar Oostenrijk, Tsjechië (Böhmen), Rusland georiënteerd (zie de bezetting van bugel's en trompetten, de bouwvorm van de tenor- en baritoninstrumenten, meestal geen saxofoonen, het gebruik van Es-hoorns ezv.). De Benelux-landen en Zwitserland heeft zich vooral aan de Franse bezetting georiënteerd (Uitbreiding van het klarinetregister, integratie van de saxofoon-familie, intergratie van de saxhoornen en tuba's, het gebruik van het F/Bes hoorn).
Na de Tweede Wereldoorlog werd ook in Duitsland meer en meer de Franse bezetting overgenomen, maar niet de indeeling in harmonie en fanfare. In Duitsland zijn er well zogenoemde Fanfarekorps, maar die heben met het Fanfareorkest wat in België, Nederland, Luxembourg, Frankrijk en Zwitserland bekend is, niets te doen. Het Duitse Fanfarekorps bestaat uit Es-fanfaretrompetten, landsknechtstrom, kleine trom, grote trom en bekkens.
Het in Duitsland gebruikte begrip Blasorchester is het pendant tot het harmonieorkest!
Mooie zondag!
--Nlkalwien 1 okt 2006 13:27 (CEST)Reageren

Symfonieorkest en Geschiedenis[brontekst bewerken]

De historische opmerkingen over symfonieorkesten in dit artikel zijn wat verwarrend. In de paragraaf over de Franse revolutietijd (De “Musique de la Garde Nationale”) staat: "Uit kleine groepen ontstond het symfonieorkest dat we vandaag de dag nog kennen." Dit kun je lezen als dat van alle ensembles in deze periode juist de kleinere groepen aan de basis van het symfonieorkest stonden, maar bedoeld zal zijn dat aanvankelijk kleinere groepen uitgroeiden tot grote orkesten. Hoe dan ook is het een beetje vreemd want symfonieorkesten bestonden al langer, zoals de befaamde Mannheimer Hofkapelle (vanaf ca. 1750), al was dat dan zoals de naam al zegt een hoforkest. Over Franse muziek uit die periode weet ik niet zoveel, maar Gossec had al rond 1770 symfonieën geschreven.

In de paragraaf "Onderscheid tussen harmonieorkesten en symfonieorkesten" staat enerzijds dat harmonieorkesten vergeleken met het symfonieorkest relatief nieuw zijn en vervolgens worden twee orkesten van rond 1770 genoemd. Dat is ook een beetje verwarrend, want het scheelt maar weinig met het orkest van Mannheim.

Tot slot is het natuurlijk verwarrend dat de geschiedenisparagraaf begint met de Franse revolutie en dat daarna twee paragrafen volgen over gebeurtenissen die zich al eerder afspeelden. Misschien ingegeven omdat de harmonieorkesten van Nederland en België uit de Franse traditie stammen, maar toch... Bever (overleg) 1 mrt 2017 02:29 (CET)Reageren

repertoirelijst[brontekst bewerken]

Hieronder de lijst met repertoir die door Nlkalwien ooit in dit artikel is geplaatst, maar die de leesbaarheid er niet beter op maakt. Deze lijst hier geparkeerd, zodat er eventueel een beter verhaal van gemaakt kan worden. De Geo (overleg) 17 feb 2019 12:26 (CET)Reageren

<begin kopie>

Ouder repertoire[brontekst bewerken]

Muziekstukken van componisten die er mede voor hebben gezorgd dat het harmonieorkest als serieuze orkestvorm werd beschouwd:

Verenigde Staten[brontekst bewerken]

Australië[brontekst bewerken]

  • Percy Grainger: Shepherd's Hey (1918), Children's March (Over the Hills and Far Away) (1919), Irish Tune from County Derry (1918), Colonial Song (1928), Lincolnshire Posy (1937), Molly on the Shore (1921), Country Gardens (1928) en The "Gumsuckers" March (1928)

Azië[brontekst bewerken]

Europa[brontekst bewerken]

Recenter repertoire[brontekst bewerken]

Compositieprijs[brontekst bewerken]

<einde kopie>