Portaal:In het nieuws/Sport/2007/november

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


<- Sport in 2006 ->
<- Sport in 2007 ->
<- Sport in 2008 ->
<- Sport in 2009 ->
<- Sport in 2010 ->
<- Sport in 2011 ->
<- Sport in 2012 ->
<- Sport in 2013 ->
<- Sport in 2014 sportnieuws 2014 ->
<- Sport in 2015 sportnieuws 2015 ->
<- Sport in 2016 sportnieuws 2016 ->
<- Sport in 2017 sportnieuws 2017 ->
<- Sport in 2018 sportnieuws 2018 ->
<- Sport in 2019 sportnieuws 2019 ->
<- Sport in 2020 sportnieuws 2020 ->
<- Sport in 2021 sportnieuws 2021 ->

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

30 november[brontekst bewerken]

29 november[brontekst bewerken]

28 november[brontekst bewerken]

 • Atletiek – Wereldkampioene op de 400 m Christine Ohuruogu wint haar beroepszaak bij het Britse olympische comité. Omdat ze eerder vanwege drie gemiste dopingtests een schorsing uitzat, was de Britse atlete van Nigeriaanse afkomst eigenlijk levenslang uitgesloten van deelname aan Olympische Spelen. Het beroepspanel besluit echter dat er voldoende verzachtende omstandigheden zijn om de schorsing te beëindigen. Ohuruogu (23) is een van de voornaamste sterren in de Britse atletiekploeg, niet alleen voor Peking maar ook voor de Spelen van 2012 die in Londen zullen worden gehouden.

27 november[brontekst bewerken]

 • WielersportErik Breukink blijft ploegleider bij Rabobank. Wel verliest de oud-renner, samen met ploegarts Geert Leinders, zijn functie als directielid. Dit zijn de voornaamste structuurwijzigingen die de Rabobank Wielerploegen hebben ondergaan na het rapport van de onderzoekscommissie Vogelzang naar de Rasmussen-affaire. Breukink werd samen met oud ploegmanager Theo de Rooij in het rapport aangewezen als de verantwoordelijken in de Rasmussen-affaire. De Rooij stapte in augustus op.
 • Wielersport - De overkoepelende organisatie Deutsche Telekom maakt in een persbericht bekend, dat T-Mobile per direct met wielersponsoring stopt. De wielerploeg zal niet opgedoekt worden, want het bedrijf High Road Sports, dat de ProTour-licentie bezit, zal voorlopig de honneurs waar nemen. T-Mobile was het afgelopen jaar nadrukkelijk in het dopingnieuws. Zo bekenden veel ex-renners doping te hebben gebruikt bij Team Telekom in de jaren negentig. Afgelopen jaar werden ook Serhij Hontsjar en Patrik Sinkewitz ontslagen na positieve plasjes. Sinkewitz bekende kort geleden nog dat er nog altijd doping wordt gebruikt bij het Duitse team. Deutsche Telekom AG wil niet langer dat de naam T-Mobile in verband met doping wordt gebracht

26 november[brontekst bewerken]

25 november[brontekst bewerken]

24 november[brontekst bewerken]

 • AtletiekChurandy Martina raakt zijn Nederlandse sprintrecords kwijt. Voortaan komen alleen atleten die voor Nederland uitkomen in aanmerking voor een plaats op de recordlijsten. Met terugwerkende kracht zullen de records van de Antilliaan uit de boeken worden geschrapt. Belangrijkste daarvan is de 10,10, die Churandy op 11 juli 2006 in Lausanne realiseerde. Het 100 m record komt nu op naam te staan van Guus Hoogmoed, die dit seizoen in Vaasa tot 10,15 kwam.
  De KNAU wil met de maatregel in ieder geval een einde maken aan de situatie, dat ingezetenen van het Koninkrijk Nederlandse records kunnen vestigen terwijl ze bijvoorbeeld, zoals Martina, uitkomen voor de Nederlandse Antillen.

23 november[brontekst bewerken]

 • PaardensportAnky van Grunsven wint de Grand Prix dressuur bij Jumping Indoor Maastricht. De Brabantse blijft op IPS Salinero de concurrentie ruim voor. Van Grunsven en Salinero komen tot een score van 76,208 procent. Stephanie Peters wordt tweede op Jeff, maar komt niet verder dan 70,000 procent. Ook de plaatsen drie tot en met vijf zijn voor Nederlandse combinaties.
 • Atletiek – De internationale atletiekfederatie IAAF legt de Amerikaanse atlete Marion Jones een schorsing van twee jaar op, die met terugwerkende kracht ingaat en loopt van 8 oktober 2007 tot en met 7 oktober 2009. De schorsing is het directe gevolg van de verklaring die Marion Jones begin vorige maand voor een rechtbank aflegde, waarin zij het gebruik van doping toegaf. Jones moet alle medailles inleveren die zij vanaf 1 september 2000 behaalde. De IAAF heeft het IOC tevens geadviseerd om alle olympische medailles van de Amerikaanse af te nemen. Ook zal zij haar gewonnen prijzengeld over deze periode terug moeten geven. Naar verluidt gaat het om een totaalbedrag van meer dan honderdduizend euro.

22 november[brontekst bewerken]

 • Voetbal – Een dag na de door het Engels voetbalelftal verloren kwalificatiewedstrijd van Kroatië, waardoor Engeland voor het eerst sinds 1994 ontbreekt op een groot eindtoernooi, ontslaat de Engelse voetbalbond coach Steve McClaren. De bondscoach weigerde zelf op de stappen na de desastreus verlopen laatste dag van de EK-kwalificatiewedstrijden, terwijl hij zelf toegaf gefaald te hebben. Daarop nam de Engelse voetbalbond FA de beslissing om McClaren te ontslaan. De trainer kan wel een ontslagvergoeding van 3,5 miljoen euro tegemoet zien.
  Over de opvolging van McClaren wordt al hevig gespeculeerd. Namen als José Mourinho, Martin O'Neill en Fabio Capello doen de ronde.

21 november[brontekst bewerken]

 • Atletiek – De Duitse polsstokhoogspringster Yvonne Buschbaum stopt met topsport. De winnares van het brons op de Europese atletiekkampioenschappen van 1998 en 2002 en Duits recordhoudster met 4,70 m wil zich via hormoontherapie laten transformeren tot man. Volgens Buschbaum heeft zij al haar prestaties als vrouw zonder doping behaald.
 • Voetbal - Tijdens het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland is Nederland groepshoofd, ondanks de 2-1 nederlaag in en tegen Wit-Rusland. Samen met de organiserende landen Oostenrijk en Zwitserland en titelhouder Griekenland zal Nederland een poule aanvoeren. Nederland heeft deze status verdiend door in de laatste twee kwalificatiereeksen het beste te presteren. Duitsland had nog roet in het eten kunnen gooien door van Wales te winnen, maar verder dan een 0-0 gelijkspel kwamen onze Oosterburen niet.

18 november[brontekst bewerken]

 • Atletiek – De Nijmeegse Zevenheuvelenloop wordt bij de vrouwen gewonnen door de Ethiopische Bezunesh Bekele, die de gedoodverfde winnares Lornah Kiplagat op de streep een seconde weet voor te blijven. Het wereldrecord waar vooraf op werd gehoopt (46,55), komt niet in zicht. Bekele heeft voor de 15 km 47,36 minuten nodig, de Nederlandse finisht in 47,37.
  Bij de mannen gaat de winst naar Sileshi Sihine. De Ethiopiër komt in een tijd van 42,21 over de finish en ook deze tijd ligt beduidend boven het wereldrecord van Felix Limo, die (ook in Nijmegen) in 2001 41,29 liep. De wind, die zich ’s ochtends nog rustig houdt, steekt tegen de middag steeds feller op en wordt door de toplopers verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende tijden.
 • Honkbal - Het Nederlandse honkbalteam kan terugkijken op een zeer succesvol wereldkampioenschap honkbal 2007. Het legde beslag op de vierde plaats nadat het in de halve finale lange tijd gelijk opging met de Verenigde Staten, de latere wereldkampioen. Oranje verraste onder meer met een zege op Cuba, dat tot dit toernooi de titel negen keer achter elkaar wist te winnen.

17 november[brontekst bewerken]

15 november[brontekst bewerken]

14 november[brontekst bewerken]

11 november[brontekst bewerken]

10 november[brontekst bewerken]

 • Korfbal - Voor de zevende keer wint Nederland het wereldkampioenschap korfbal. Zoals alle voorgaande keren staat Oranje tegenover België in de finale. Alleen in 1991 waren de Belgen de sterkste.

4 november[brontekst bewerken]

 • Atletiek – De 38-ste editie van de New York City Marathon laat zowel bij de vrouwen als de mannen prachtige duels zien. Daarbij trekken de vrouwen nu eens de meeste aandacht, niet zozeer omdat zij een half uur eerder van start gaan dan de mannen, maar vooral vanwege de hoofdrolspeelsters: Paula Radcliffe en Gete Wami. De Britse Radcliffe, begin dit jaar moeder geworden van een dochter, loopt haar eerste marathon na een afwezigheid van 2 jaar. Haar Ethiopische rivale, ook moeder en eind september 2007 nog winnares van de marathon van Berlijn, volgt bijna de gehele marathon Radcliffe op de hielen. De Britse wereldrecordhoudster geeft haar koppositie echter geen moment uit handen. De laatste kilometer in Central Park plaatst Wami een versnelling die genadeloos wordt afgestraft door Radcliffe. In 2.23.09 finisht de Britse op ruim een halve minuut van het parcoursrecord van Margaret Okayo uit 2003 (2.22.31, red.). De Ethiopische Wami finisht in 2.23.32 en komt tevreden over de streep. Zij wint namelijk het world marathon majors 2007, een klassement van een serie marathonwedstrijden in grote wereldsteden.
  Bij de mannen ontspint zich een vergelijkbare strijd tussen Martin Lel en Abderrahim Goumri. Beide kemphanen, die elkaar eerder dit jaar tegenkwamen op de marathon van Londen, lopen 41 kilometer lang zij aan zij, elkaar aftastend in hun krachten. De Marokkaan Goumri zint op wraak na zijn nederlaag in Londen. De Keniaan Lel staat hem die echter niet toe en plaatst op 400 meter voor de meet een prachtige versnelling. Hij finisht in 2.09.04, op 13 seconden gevolgd door Goumri.

3 november[brontekst bewerken]

 • Atletiek - Tijdens de kwalificatiemarathon voor Amerikaanse atleten in New York, gehouden op de zaterdag voorafgaand aan de New York City Marathon, komt een langeafstandsloper om het leven. Viervoudig Amerikaans kampioen Ryan Shay zakt na ongeveer 8 kilometer in elkaar. De 28-jarige atleet wordt direct naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, maar kan niet worden gered. De wedstrijd wordt ondanks dit tragische ongeval niet stilgelegd. De marathon wordt gewonnen door Ryan Hall. Samen met Hall, gaan ook Dathan Ritzenhein en Brian Sell naar de Olympische Spelen in China.

1 november[brontekst bewerken]