Portaal:In het nieuws/Wetenschap & Technologie/2011

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


 Nieuwsfeiten met betrekking tot wetenschap en technologie in 2011.

Januari - Maart

7 januari - Methaan olieramp opgegeten

Het methaan dat vrijkwam bij de BP-olieramp in de golf van Mexico is in vier maanden tijd bijna volledig opgegeten door bacteriën. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Science. Resultaten uit dit onderzoek laten het belang zien van micro-organismen om te voorkomen dat methaan – een broeikasgas – in de atmosfeer komt.


3 februari - Internet-adressen op

IANA kent de laatste vrije blokken met IP-adressen toe. Daarmee zijn de adressen uit het IPv4-bereik op. Het nieuwe IPv6-systeem vindt maar traag ingang.


9 februari - Middeleeuwse toren verplaatst

Bagijnetoren (2011)
Bagijnetoren (2011)

In Delft is de middeleeuwse Bagijnetoren vijftien meter verschoven. De tijdelijke verplaatsing is nodig omdat onder de toren een spoortunnel wordt aangelegd. De bedoeling is dat de 280 ton wegende toren na de zomer weer terugstaat op de oude plek.


16 februari - Computer wint Jeopardy

De supercomputer Watson van IBM treedt op in het Amerikaanse quizprogramma Jeopardy! en wint van de twee grootste quizwinnaars ooit: Brad Rutter en Ken Jennings. De eerste dag (14 februari) eindigde in een gelijkspel. De derde dag kwam Watson als winnaar uit de bus en kreeg deze een prijs van 1 miljoen dollar die IBM aan een goed doel zal schenken.


24 februari - Laatste vlucht Discovery

Lancering spaceshuttle Discovery
Lancering spaceshuttle Discovery

De Amerikaanse spaceshuttle Discovery begint aan zijn laatste ruimtereis. Om 22:50 CET werd het ruimteveer zonder problemen gelanceerd van Kennedy Space Center voor een elfdaagse missie naar het internationale ruimtestation ISS. De twee resterende vluchten worden uitgevoerd met de Endeavour (april 2011) en met de Atlantis (juni 2011), waarna er na 31 jaar een eind komt aan het spaceshuttleprogramma van de NASA. Op 9 maart keert het ruimteveer veilig terug op aarde.


4 maart - Fysicus Van der Meer overleden

De Nederlandse deeltjesfysicus Simon van der Meer is op 85-jarige leeftijd overleden. Samen met Carlo Rubbia won Van der Meer in 1984 de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor de ontdekking van de W- en Z-boson, de (eerder voorspelde) dragers van de zwakke kernkracht.


23 maart - Abelprijs

De Amerikaanse wiskundige John Milnor krijgt de Abelprijs voor zijn bijdragen aan de meetkunde, topologie en algebra.


30 maart - BritNed-kabel in bedrijf

De BritNed-kabel, de eerste stroomkabel tussen Engeland en Nederland, wordt met succes in gebruik genomen. De 260 kilometer lange kabel, met een capaciteit van 1000 megawatt, loopt onder de Noordzee door van de Maasvlakte naar het Isle of Grain. De kabel verbindt het Britse stroomnetwerk met dat van het Europese vasteland.

April - Juni

21 april - Eerste commerciële vlucht Souchoj Superjet 100

Soechog Superjet 100
Soechog Superjet 100

De Soechoj Superjet 100, het eerste passagiersvliegtuig dat van begin tot einde in het Rusland van na de Sovjet-Unie ontwikkeld is, voert zijn eerste commerciële vlucht uit. Met negentig passagiers aan boord vloog het toestel van de Armeense luchtvaartmaatschappij Armavia van Jerevan naar Moskou.


13 mei - Eerste internationale vlucht zonnevliegtuig

Solar Impulse
Solar Impulse

Het door zonne-energie aangedreven vliegtuig Solar Impulse heeft haar eerste internationale vlucht gemaakt. Het door André Borscherg bestuurde zonnevliegtuig vloog in 13 uur van de Zwitserse luchthaven Payerne naar het internationale vliegveld Brussels Airport.


1 juni - Rondworm op 3,6 km diep

In Zuid-Afrika wordt 3,6 km onder het aardoppervlak de rondworm Halicephalobus mephisto ontdekt, het diepst ooit voor een meercellig organisme.


6 juni - Winnaars Spinozapremie bekend

De Spinozapremie, uitgereikt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), gaat dit jaar naar drie wetenschappers. De prijs gaat naar astronoom Heino Falcke voor zijn onderzoek naar zwarte gaten, naar theoretisch natuurkundige Erik Verlinde voor zijn theorie omtrent de zwaartekracht en naar communicatiewetenschapper Patti Valkenburg die de invloed van internet op jongeren onderzocht.


20 juni - K Computer

K Computer wordt met 8,162 petaflops de snelste computer ter wereld. De computer werd ontwikkeld door het Japanse bedrijf Fujitsu, gevestigd in Kobe. K Computer is daarmee aanmerkelijk sneller dan de vorige 'recordhouder', de in China ontwikkelde computer Tianhe-1A (2,507 petaflops).

Juli - September

8 juli - Laatste vlucht Spaceshuttle

Lancering ruimteveer Atlantis
Lancering ruimteveer Atlantis

Na de Discovery en de Endeavour is om 17:26 CET vanaf Cape Canaveral ruimteveer Atlantis voor de allerlaatste keer gelanceerd. Met deze laatste vlucht, een twaalfdaagse ruimtereis naar het internationale ruimtestation ISS, zal er na 30 jaar een definitief einde komen aan het tijdperk van bemande ruimtevaart met de spaceshuttle.


18 juli - Wiskunde Olympiade

In de Amsterdamse RAI is de 52e editie van de Internationale Wiskunde Olympiade (IMO2011) van start gegaan. 550 studenten uit 104 landen strijden om de eer met het oplossen van complexe wiskundige vraagstukken. Het is de eerste keer dat Nederland dit evenement organiseert.


21 juli - Vierde maan Pluto

Baan van Pluto's maan P4
Baan van Pluto's maan P4

Astronomen hebben op 28 juni met de Hubble-ruimtetelescoop een nieuwe, vierde maan ontdekt bij de dwergplaneet Pluto. De maan, met de voorlopige naam P4, heeft een diameter van tussen de 13 en 34 kilometer en bevindt zich tussen de banen van Nix en Hydra, de twee manen die Hubble in 2005 ontdekte.


4 augustus - Water op Mars

NASA kondigt aan dat het bewijzen heeft gevonden voor vloeibaar water op Mars gedurende warme periodes in het jaar.


21 augustus - 'Brein'-chip IBM

Het Amerikaanse IT-bedrijf IBM heeft propotypes van een microchip ontwikkeld die het menselijke brein kan imiteren. De chip is uitgerust met kunstmatige neuronen die onderling verbindingen kunnen leggen. Doel is computers te ontwikkelen die onder andere leren van hun eigen fouten.


14 september - Fysicus Mössbauer overleden

Rudolf Mössbauer (1961)
Rudolf Mössbauer (1961)

Op 82-jarige leeftijd is in München de Duitse natuurkundige Rudolf Mössbauer overleden. In 1961 werd Mössbauer onderscheiden met de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn ontdekking in 1957 van het naar hem vernoemde mössbauereffect – het verschijnsel dat een atoomkern die is ingebouwd in een kristalrooster gammastraling kan uitzenden of opnemen zonder dat met terugstootenergieverliezen rekening moet worden gehouden.


23 september - Sneller dan licht

Onderzoekers van het Europese onderzoeksinstituut CERN lijken erin te zijn geslaagd een deeltje sneller te laten reizen dan het licht. Vanuit een deeltjesversneller in Genève werd een neutrinobundel afgevuurd op 730 kilometer verderop gelegen detector in een Italiaans laboratorium. De neutrino's zouden hierbij zestig nanoseconden sneller zijn gegaan dan de lichtsnelheid (300.000 km/s). Als de resultaten uit het onderzoek als waar worden bevestigd dan moet de relativiteitstheorie van Albert Einstein herschreven worden. Volgens deze theorie kan namelijk niets sneller voortbewegen dan het licht.


29 september - Lancering Tiangong 1

Met de succesvolle lancering van het ruimtelaboratorium Tiangong 1 heeft Volksrepubliek China de eerste stap gezet in de ontwikkeling van een bemand ruimtestation. De module Tiangong, wat 'Hemels Paleis' betekent, werd met een Lange Mars 2F-raket gelanceerd vanaf een basis in de Gobiwoestijn.

Oktober - December

5 oktober - Steve Jobs overleden

Steve Jobs (2010)
Steve Jobs (2010)

Appletopman Steve Jobs is op 56-jarige leeftijd overleden. Jobs wordt beschouwd als pionier van de computerindustrie. Niet alleen stond hij aan de basis van populaire producten zoals de iPod, iPhone en iPad, maar ook van de Apple Macintosh – een van de eerste personal computers met een grafisch gebruikersinterface. De oprichter en voorman van Apple Inc. kampte al lange tijd met ernstige gezondheidsklachten.


16-22 oktober - World Solar Challenge

Aan de World Solar Challenge 2011 deden dit jaar twee Nederlandse zonnewagens mee, de 21Connect (Saxion Hogeschool en Universiteit Twente) en de Nuna 6 (Technische Universiteit Delft). Doel is om een 3000 kilometer lang parkour dwars door Australië zo snel mogelijk af te leggen. De Nuna 6 finished als tweede, de 21Connect als vijfde. Aan de race deden zo'n veertig auto's mee die uitsluitend mogen rijden op zonne-energie.


26 oktober - Boeing 787

De Boeing 787 Dreamliner maakt zijn eerste commerciële vlucht van Narita naar Hongkong.


4 november - Atoomfysicus Ramsey overleden

De Amerikaanse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Norman Ramsey is op 96-jarige leeftijd overleden. De door hem ontwikkelde waterstofmaser stond aan de basis van de atoomklok, MRI en GPS-satellietnavigatie.


13 december - CERN is Higgsdeeltje op het spoor

Wetenschapper van het CERN, het Europees Centrum voor Kernonderzoek, hebben uit metingen met de deeltjesversneller LHC aanwijzigingen gevonden dat het Higgsdeeltje bestaat. Het door Peter Higgs voorspelde deeltje, dat massa geeft aan andere deeltjes, is het nog ontbrekende puzzelstuk van de natuurkunde. Het CERN geeft aan dat pas volgend jaar definief uitsluitsel kan worden gegeven of het deeltje werkelijk bestaat.


21 december - Kuipers begonnen aan nieuwe ruimtereis

André Kuipers
André Kuipers
De Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers is vanaf het Kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan om 14.16 uur begonnen aan zijn tweede ruimtereis. In 2004 verbleef hij al anderhalve week in de ruimte. Ditmaal zal hij bijna een half jaar doorbrengen in het internationale ruimtestation ISS. In het ISS zal Kuipers met de andere bemaningsleden wetenschappelijke experimenten uitvoeren, alsmede educatieve activiteiten en onderhoudswerk.

Wetenschaps- en technologienieuws van voorgaande jaren:
2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - 2020 - 2021 - 2022