Resolutie 1241 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door De Wikischim (overleg | bijdragen) op 8 sep 2017 om 23:28. (Samenvattende omschrijving ipv woord-voor-woord-vertaling)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Resolutie 1241
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 19 mei 1999
Nr. vergadering 4006
Code S/RES/1241
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Rwanda-tribunaal
Beslissing Stemde in om een vertrekkende rechter zijn lopende zaken te laten afwerken.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Canada Canada · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Slovenië Slovenië
Overblijfselen van de Rwandese genocide.

Resolutie 1241 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 19 mei 1999.

Achtergrond

Zie Rwanda voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen Rwanda een Belgische kolonie was werd de Tutsi-minderheid in het land verheven tot een elite die de grote Hutu-minderheid wreed onderdrukte. Na de onafhankelijkheid werden de Tutsi verdreven en namen de Hutu de macht over. Het conflict bleef aanslepen en in 1990 vielen Tutsi-milities verenigd als het FPR Rwanda binnen. Met westerse steun werden zij echter verdreven.

In Rwanda zelf werd de Hutu-bevolking opgehitst tegen de Tutsi. Dat leidde begin 1994 tot de Rwandese genocide. De UNAMIR-vredesmacht kon vanwege een te krap mandaat niet ingrijpen.

Inhoud

De Veiligheidsraad nam nota van de brief van de secretaris-generaal met bijgevoegd die van de voorzitter van het Internationaal Tribunaal voor Rwanda.

De Raad steunde de aanbeveling om rechter Aspegren[1], eens vervangen als lid van het tribunaal, de zaken Rutaganda en Musema, die hij voor het einde van zijn ambtstermijn begon, te laten afwerken. Het tribunaal wilde die zaken voor 31 januari 2000 afronden.

Verwante resoluties