Resolutie 1658 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1658
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 14 februari 2006
Nr. vergadering 5372
Code S/RES/1658
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Instabiliteit van Haïti
Beslissing Verlengde de MINUSTAH-vredesmacht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Slowakije Slowakije · Vlag van Tanzania Tanzania
Cap-Haïtien in het noorden van Haïti.
Cap-Haïtien in het noorden van Haïti.

Resolutie 1658 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 14 februari 2006 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie verlengde de vredesmacht in Haïti met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na decennia onder dictatoriaal bewind won Jean-Bertrand Aristide in december 1990 de verkiezingen in Haïti. In september 1991 werd hij met een staatsgreep verdreven. Nieuwe verkiezingen werden door de internationale gemeenschap afgeblokt waarna het land in de chaos verzonk. Na Amerikaanse bemiddeling werd Aristide in 1994 in functie hersteld. Het jaar erop vertrok hij opnieuw, maar in 2000 werd hij herkozen. Zijn tweede ambtstermijn werd echter gekenmerkt door beschuldigingen van corruptie. In 2004 veroverden door het Westen gesteunde rebellen de controle over het land. In juni dat jaren werden VN-vredestroepen gestuurd en in 2006 werd René Préval, die tussen 1995 en 2000 ook president was, opnieuw verkozen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 februari was een geslaagde eerste ronde van de verkiezingen in Haïti gehouden. De MINUSTAH-vredesmissie bleef een belangrijke rol spelen bij de ondersteuning van die verkiezingen. De missie moest verder werden met de Haïtiaanse politie aan de hervorming van die politie en ook het strafrechtelijk systeem van het land.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van de MINUSTAH-missie werd aldus verlengd tot 15 augustus. Ten slotte werd secretaris-generaal Kofi Annan gevraagd na de verkiezingen in Haïti te rapporteren en na de installatie van de nieuwe regering een eventuele hervorming van de vredesmacht te bekijken.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]