Resolutie 1736 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1736
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 22 december 2006
Nr. vergadering 5610
Code S/RES/1736
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Congolese burgeroorlog
Beslissing Autoriseerde een versterking van de MONUC-vredesmacht met 916 man.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Slowakije Slowakije · Vlag van Tanzania Tanzania
Een kaart van de MONUC-vredesmacht zoals in juni 2007.
Een kaart van de MONUC-vredesmacht zoals in juni 2007.

Resolutie 1736 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 22 december 2006 en versterkte de VN-vredesmacht in de Democratische Republiek Congo met 916 manschappen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Congolese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1994 braken in de Democratische Republiek Congo etnische onlusten uit die onder meer werden veroorzaakt door de vluchtelingenstroom uit de buurlanden Rwanda en Burundi. In 1997 beëindigden rebellen de lange dictatuur van Mobutu en werd Kabila de nieuwe president. In 1998 escaleerde de burgeroorlog toen andere rebellen Kabila probeerden te verjagen. Zij zagen zich gesteund door Rwanda en Oeganda. Toen hij in 2001 omkwam bij een mislukte staatsgreep werd hij opgevolgd door zijn zoon. Onder buitenlandse druk werd afgesproken verkiezingen te houden die plaatsvonden in 2006 en gewonnen werden door Kabila. Intussen zijn nog steeds rebellen actief in het oosten van Congo en blijft de situatie er gespannen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De vijandelijkheden en de schendingen van de mensenrechten door milities en buitenlandse gewapende groepen in het oosten van Congo-Kinshasa bleven aanhouden.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad autoriseerde vanaf 1 januari 2007 tot het einde van het mandaat van de MONUC-vredesmacht op 15 februari 2007 dat de vredesmacht werd versterkt met 916 militairen en dat het infanteriebataljon en het militaire ziekenhuis van de ONUB-missie in Burundi gedurende die periode bij MONUC bleven ingezet worden.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]