Resolutie 1675 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1675
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 28 april 2006
Nr. vergadering 5431
Code S/RES/1675
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict om de Westelijke Sahara
Beslissing Verlengde de MINURSO-missie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië ARG Vlag van Congo-Brazzaville CGO Vlag van Denemarken DEN Vlag van Ghana GHA Vlag van Griekenland GRE
Vlag van Japan JPN Vlag van Peru PER Vlag van Qatar QAT Vlag van Slowakije SVK Vlag van Tanzania TAN
Een weg in de Westelijke Sahara (foto: jan 2007).
Een weg in de Westelijke Sahara (foto: jan 2007).

Resolutie 1675 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 28 april 2006 en verlengde het mandaat van de VN-missie in de Westelijke Sahara met een half jaar.

Achtergrond[bewerken]

Begin jaren 1970 ontstond een conflict tussen Spanje, Marokko, Mauritanië en de Westelijke Sahara zelf over de Westelijke Sahara dat tot dan in Spaanse handen was. Marokko legitimeerde zijn aanspraak op basis van historische banden met het gebied. Nadat Spanje het gebied opgaf bezette Marokko er twee derde van. Het land is nog steeds in conflict met Polisario dat met steun van Algerije de onafhankelijkheid blijft nastreven. Begin jaren 1990 kwam een plan op tafel om de bevolking van de Westelijke Sahara via een volksraadpleging zelf te laten beslissen over de toekomst van het land. Het was de taak van de VN-missie MINURSO om dat referendum op poten te zetten. Het plan strandde later echter door aanhoudende onenigheid tussen de beide partijen waardoor ook de missie nog steeds ter plaatse is.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De partijen in de Westelijke Sahara en de landen in die regio werden nogmaals opgeroepen om te blijven samenwerken met de VN om de impasse in het politieke proces te doorbreken.

Handelingen[bewerken]

De lidstaten werden opgeroepen om bij te dragen aan de financiering van vertrouwensmaatregelen waardoor gescheiden families elkaar konden opzoeken.

Voorts verlengde de Veiligheidsraad het mandaat van de VN-missie in de Westelijke Sahara, MINURSO, tot 31 oktober 2006.

Verwante resoluties[bewerken]