Resolutie 1695 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1695
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 juli 2006
Nr. vergadering 5490
Code S/RES/1695 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Noord-Korea's kernwapenprogramma
Beslissing Veroordeelde proeven met ballistische raketten.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië ARG Vlag van Congo-Brazzaville CGO Vlag van Denemarken DEN Vlag van Ghana GHA Vlag van Griekenland GRE
Vlag van Japan JPN Vlag van Peru PER Vlag van Qatar QAT Vlag van Slowakije SVK Vlag van Tanzania TAN
De raketlanceringen van 5 juli 2006.
De raketlanceringen van 5 juli 2006.

Resolutie 1695 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 15 juli 2006. De resolutie veroordeelde proeflanceringen met ballistische raketten die Noord-Korea op 5 juli had gehouden en verbood de lidstaten om nog materialen of technologie die voor die raketten kon worden gebruikt aan dat land te leveren. Resolutie 1695 was ingediend door Japan en was een compromis tussen de Verenigde Staten, Japan en Frankrijk, die aanstuurden op sancties, en China en Rusland, die milder wilden zijn[1]. Noord-Korea zelf verwierp de resolutie als "een product van de vijandige Amerikaanse politiek tegenover Noord-Korea"[2].

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Noord-Korea voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Al in 1992 werd een akkoord gesloten over de bevriezing van Noord-Korea's kernprogramma. In het begin van de 21ste eeuw kwam het land echter in aanvaring met de Verenigde Staten, dat het bij de zogenaamde as van het kwaad rekende. Noord-Korea hervatte de ontwikkeling van kernwapens en ballistische raketten om ze af te dragen. In oktober 2006 voerde het land een eerste kernproef uit, in mei 2009 gevolgd door een tweede.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad was erg bezorgd om de ballistische raketten die door Noord-Korea waren gelanceerd. Met die raketten konden kern-, chemische- en biologische wapens worden afgevuurd. Het land brak hiermee ook haar belofte om geen raketten meer te lanceren. Verder bracht het ook de burgerluchtvaart en de scheepvaart in gebracht door niet vooraf te waarschuwen. En dan had het land ook nog te kennen gegeven nog raketten te zullen lanceren.

De Veiligheidsraad wilde dat de situatie vreedzaam en diplomatisch werd opgelost. Voorts betreurde men ook dat Noord-Korea zich wilde terugtrekken uit het non-proliferatieverdrag om kernwapens te ambiëren.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad veroordeelde de verschillende raketlanceringen van Noord-Korea op 5 juli. Ze eiste dat het land haar raketprogramma opschortte. Alle lidstaten moesten voorkomen dat raketten, aanverwantte materialen en goederen en technologieën naar Noord-Koreas'wapenprogramma's gingen.

Op Noord-Korea werd verder aangedrongen opnieuw het zeslandenoverleg te vervoegen om alle kernwapenprogramma's stop te zetten en ook opnieuw het non-proliferatieverdrag te vervoegen.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1695 op de Engelstalige Wikisource.