Naar inhoud springen

Resolutie 1719 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Resolutie 1719 Veiligheidsraad Verenigde Naties voor het laatst bewerkt door Egs (overleg | bijdragen) op 19 mei 2016 06:00. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Resolutie 1719
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 25 oktober 2006
Nr. vergadering 5554
Code S/RES/1719
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burundese burgeroorlog
Beslissing Richtte het BINUB-kantoor op.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Slowakije Slowakije · Vlag van Tanzania Tanzania
Burundi.
Burundi.

Resolutie 1719 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 25 oktober 2006. De resolutie richtte het geïntegreerde VN-kantoor voor Burundi op.

Na Burundi's onafhankelijkheid van België in 1962 werd het land een monarchie. In 1966 werd de koning in een staatsgreep vervangen door een president. Toen de voormalige koning in 1972 vermoord werd brak een burgeroorlog uit tussen Tutsi's en Hutu's in het land. Daarna losten de dictators elkaar met opeenvolgende staatsgrepen af. Begin 1994 kwam de president samen met zijn Rwandese collega om het leven toen hun vliegtuig werd neergeschoten. Daarop brak in beide landen een burgeroorlog uit tussen Hutu's en Tutsi's waarbij honderdduizenden omkwamen. In 2000 werd een overgangsregering opgericht en pas in 2003 kwam die een staakt-het-vuren overeengekomen met de rebellen. In juni 2004 kwam een VN-vredesmacht die tot 2006 bleef. Hierna volgden echter wederom vijandelijkheden tot in augustus 2008 opnieuw een staakt-het-vuren werd getekend.

Op 7 september hadden Burundi en de Forces Nationales de Libération een staakt-het-vurenakkoord ondertekend in Dar es Salaam. De vrees bestond echter dat in Burundi een staatsgreep zou plaatsvinden en er waren verschillende politici gearresteerd. Alle politieke partijen in het land werden opgeroepen de dialoog vol te houden. De autoriteiten werden opgeroepen goed bestuur te promoten door onder meer de corruptie te bestrijden.

Op aanbevelen van de secretaris-generaal zelf werd de secretaris-generaal gevraagd een geïntegreerd VN-kantoor op te richten in Burundi. Dit kantoor, BINUB genaamd, moest vanaf 1 januari 2007 de ONUB-vredesmissie opvolgen voor een eerste periode van 12 maanden.

Het VN-kantoor moest ondersteunen:

  • De nationale instellingen en het bestuur,
  • De hervorming van de Burundese veiligheidsdiensten en de demobilisatie en herintegratie van ex-strijders,
  • De promotie van de mensenrechten en het beëindigen van de straffeloosheid,
  • Coördinatie van de donoren en de verschillende VN-programma's.

Verwante resoluties

[bewerken | brontekst bewerken]