Wittevrouwenveld: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 40: Regel 40:


== Voorzieningen en gemeenschapsleven ==
== Voorzieningen en gemeenschapsleven ==
Wittenvrouwenveld kent relatief goede voorzieningen op het gebied van winkels en horeca. In het kader van de herstructurering van [[Maastricht Noordoost]] zijn een aantal voorzieningen van de wijk Wyckerpoort overgeheveld naar Wittevrouwenveld. Zo heeft Wittevrouwenveld een nieuw buurtwinkelcentrum aan het Voltaplein gekregen, een nieuw buurthuis ('t Trefcentrum) en een nieuw buurtpark op het voormalige Essent-terrein, waar verder nog woningbouw zal plaatsvinden. Het bestaande winkelgebied Frankenstraat, dat grote concurrentie ondervindt van het nieuwe winkelcentrum, wordt geherstructureerd. In de wijk zijn meerdere scholen en twee [[Rooms-katholieke Kerk|rooms-katholieke]] kerken: de [[Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk (Maastricht)|Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk]] en de Sint-Guliëlmuskerk.
Wittenvrouwenveld kent relatief goede voorzieningen op het gebied van winkels en horeca. In het kader van de herstructurering van [[Maastricht Noordoost]] zijn een aantal voorzieningen van de wijk Wyckerpoort overgeheveld naar Wittevrouwenveld. Zo heeft Wittevrouwenveld een nieuw buurtwinkelcentrum aan het Voltaplein gekregen, een nieuw buurthuis ('t Trefcentrum) en een nieuw buurtpark op het voormalige Essent-terrein, waar verder nog woningbouw zal plaatsvinden. Het bestaande winkelgebied Frankenstraat, dat grote concurrentie ondervindt van het nieuwe winkelcentrum, wordt geherstructureerd. In de wijk bevinden zich meerdere scholen en een [[Rooms-katholieke Kerk|rooms-katholieke]] [[parochiekerk]]: de [[Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk (Maastricht)|Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk]]. De Sint-Guliëlmuskerk is sinds 4 januari 2015 aan de eredienst onttrokken.<ref>R. Colée, '1224 doopsels, 709 begrafenissen', artikel in ''[[Dagblad De Limburger]]'', 5 jan 2015, p. B1.</ref>.


In of vlakbij de wijk bevinden zich tevens een aantal bovenlokale voorzieningen, zoals de internationale school [[United World College]], het voetbalstadion Geusselt (thuisbasis van de profvoetbalclub [[MVV Maastricht|MVV]]), andere sportvoorzieningen, het in 2013 geopende Geusseltbad, het recreatiepark [[Geusseltpark]] en de begraafplaats Oostermaas.
In of vlakbij de wijk bevinden zich tevens een aantal bovenlokale voorzieningen, zoals de internationale school [[United World College]], het voetbalstadion Geusselt (thuisbasis van de profvoetbalclub [[MVV Maastricht|MVV]]), andere sportvoorzieningen, het in 2013 geopende Geusseltbad, het recreatiepark [[Geusseltpark]] en de begraafplaats Oostermaas.

Versie van 5 jan 2015 10:37

Wittevrouwenveld
Wijk van Maastricht
Kerngegevens
Gemeente Maastricht
Coördinaten 50°51'15"NB, 5°43'12"OL
Oppervlakte 122 ha.  
Inwoners 5.399
Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk van Frits Peutz
Het nieuwe wijkpark met kunstwerk
Scharnerweg met Sonnehuys van Frits Peutz

Wittevrouwenveld, afgekort WVV, in het verleden tijdelijk aangeduid als Oostermaas, is een wijk in het oosten van Maastricht.

Ligging

Wittevrouwenveld grenst aan de westzijde aan de autoweg N2, ter plaatse President Rooseveltlaan geheten. Aan de andere kant van de autoweg ligt Wyckerpoort, waarmee Wittevrouwenveld nauw verbonden is, en Nazareth. Aan de andere kant van de wijk liggen Amby en Scharn. Behalve de autoweg N2, wordt de wijk doorsneden door de drukke Terblijterweg en de Scharnerweg.

Geschiedenis

Op de plaats van het huidige Theater aan het Vrijthof stond vroeger het klooster van de Zusters Penitenten van Maria Magdalena, die vanwege hun kleding Witte Vrouwen werden genoemd. Het klooster bezat landerijen in een gebied aan de oostkant van de stad, dat al in 1527 bekendstond als het Wittevrouwenveld.

Eind 19e eeuw zochten steeds meer Maastrichtenaren de periferie van de stad op. Langs de Scharnerweg ontstond een lintbebouwing van herenhuizen en villa's, afgewisseld met enkele boerenhoeves die uit een vroeger tijdperk waren overgebleven.

De ontwikkeling van het Wittevrouwenveld kwam pas goed op gang toen het gebied, dat voorheen tot de gemeente Amby behoorde, in 1920 door Maastricht werd geannexeerd. Het nieuwe gebied werd primair bestemd voor de bouw van arbeiderswoningen. De eerste complexen verrezen in de jaren 1920. Aan de Frankenstraat, Eburonenweg en Koning Clovisstraat vond ook particuliere woningbouw plaats. De Frankenstraat groeide uit tot de winkelstraat van de nieuwe wijk Oostermaas.

Architectuur en stedenbouw

In de jaren 1930 ontwierp de Heerlense architect Frits Peutz achtereenvolgens de Sint-Theresiaschool (1931), de villa Sonnehuys (1933) en de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk (1936). Alphons Boosten maakte het ontwerp voor de Angelaschool (1922) en de pastorie naast de kerk van Peutz (1925). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een begin gemaakt met de uitbreidingsplannen Burgemeestersbuurt en Schepenenbuurt in het noordelijk deel van de wijk. Peutz bouwde de Jongensschool (1949) aan de Burgemeester van Oppenstraat. In 1958 werd in dit deel van de wijk een tweede parochiekerk in gebruik genomen, de Sint-Guiliëlmuskerk van architect Jos Muré.

In de jaren zeventig en tachtig vonden in Wittevrouwenveld grootscheepse renovatieprojecten plaats, waarbij een groot aantal arbeiderswoningen werd afgebroken. In het westelijk deel, nabij de begraafplaats Oostermaas, is nu nog vrijwel uitsluitend nieuwbouw te vinden. Op het terrein van de gesloopte villa Aldegonda aan de Scharnerweg, werd begin deze eeuw een nieuwbouwproject gerealiseerd.

Aan de noordoostelijke rand van de wijk ligt in het Geusseltpark het Stadion Geusselt (1961) en iets verderop het 17e-eeuwse Kasteel Geusselt. Naast het stadion staat het hoogste gebouw in dit deel van Maastricht, het 50 meter hoge Ondernemingshuis van architect Arno Meijs (2000). Het gebied rondom het stadion is nog volop in ontwikkeling en zal de komende jaren verder worden bebouwd (o.a. kantoren en appartementen). Het Geusseltbad en de campus van het United World College Maastricht zijn inmiddels gereed, het sportpark is opnieuw ingedeeld en het overgeebleven gebied wordt verder ingericht als park.

Vogelaarwijk en A2-tunnel

Samen met Limmel, Nazareth en Wyckerpoort is Wittevrouwenveld onderdeel van de Vogelaarwijk Maastricht Noordoost. Door middel van extra investeringen hoopt men deze probleemwijken om te vormen tot prachtwijken.

De gemeente Maastricht, samen met diverse woningcorporaties, was al langer bezig Wittevrouwenveld en de andere wijken in Maastricht Noordoost nieuwe kansen te bieden. Dit leidde tot een gezamenlijk plan voor Wyckerpoort en Wittevrouwenveld, waarbij het de bedoeling was dat het gebied rondom het Voltaplein en de kerk van Peutz een nieuw centrum voor de dubbelwijk ging vormen. Inmiddels is het nieuwe winkelcentrum in gebruik genomen, is een nieuw buurtcentrum gerealiseerd en is een bescheiden buurtpark aangelegd.

De ondertunneling van de A2 heeft voor Wittevrouwenveld eveneens grote gevolgen. Een groot deel van de bebouwing langs het stadstracé van deze snelweg is al of zal nog worden gesloopt. In 2009 werd besloten dat er twee tunnels boven elkaar gebouwd zullen worden in plaats van één brede tunnel. Hierdoor kon de Gemeenteflat van architect Frans Dingemans, een rijksmonument, gespaard blijven. Na de ondertunneling zal de President Rooseveltlaan een groene stadsboulevard worden met uitsluitend lokaal verkeer. Met de ondertunneling van de A2 hoopt men de barrière tussen Wyckerpoort en Wittevrouwenveld op te heffen.

Voorzieningen en gemeenschapsleven

Wittenvrouwenveld kent relatief goede voorzieningen op het gebied van winkels en horeca. In het kader van de herstructurering van Maastricht Noordoost zijn een aantal voorzieningen van de wijk Wyckerpoort overgeheveld naar Wittevrouwenveld. Zo heeft Wittevrouwenveld een nieuw buurtwinkelcentrum aan het Voltaplein gekregen, een nieuw buurthuis ('t Trefcentrum) en een nieuw buurtpark op het voormalige Essent-terrein, waar verder nog woningbouw zal plaatsvinden. Het bestaande winkelgebied Frankenstraat, dat grote concurrentie ondervindt van het nieuwe winkelcentrum, wordt geherstructureerd. In de wijk bevinden zich meerdere scholen en een rooms-katholieke parochiekerk: de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk. De Sint-Guliëlmuskerk is sinds 4 januari 2015 aan de eredienst onttrokken.[1].

In of vlakbij de wijk bevinden zich tevens een aantal bovenlokale voorzieningen, zoals de internationale school United World College, het voetbalstadion Geusselt (thuisbasis van de profvoetbalclub MVV), andere sportvoorzieningen, het in 2013 geopende Geusseltbad, het recreatiepark Geusseltpark en de begraafplaats Oostermaas.

Wittevrouwenveld is bekend vanwege het Manus van Alles-feest. Dit jaarlijkse feest, in 2000 begonnen als een gewone braderie, is inmiddels uitgegroeid tot een bijzonder multicultureel festival.

Fotogalerij

Externe links

Zie de categorie Wittevrouwenveld van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. R. Colée, '1224 doopsels, 709 begrafenissen', artikel in Dagblad De Limburger, 5 jan 2015, p. B1.