SpongeBob SquarePants

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Spongebob)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over de serie. Voor het personage, zie SpongeBob SquarePants (personage).
Spongebob SquarePants
SBSP logo.png
Genre Animatie, komedie
Speelduur productieafleveringen:
meestal 22-23 min.
segmentafleveringen:
meestal 11 min.
Bedenker Stephen Hillenburg
Ontwikkelaar Derek Drymon
Tim Hill
Nicholas R. Jennings
Hoofdrollen 1999-heden:
Tom Kenny
Bill Fagerbakke
Rodger Bumpass
en anderen
Regie Sherm Cohen
Walt Dohrn
C.H. Greenblatt
Sam Henderson
Jay Lender
Dan Povenmire
Aaron Springer
Paul Tibbitt
Dave Cunningham
Adam Paloian
Mark Osborne
Mark Caballero
Seamus Walsh
Keith Lowry
Alan Smart
Muziek Steve Belfer
Nicolas Carr
Sage Guyton
Jeremy Wakefield
Barry Trop
Brad Carow
The Blue Hawaiians
Eban Schletter
Barry Anthony
Stephen C. Marston
Pat Irwin
Theo Mondle
Lovecat
Los Meltones
Michael Hirano Culross
Stew
Andy Paley
Gary Stockdale
Mike Bolger
Andrew Goodman
Mark Harrison
Dean Ween
Gene Ween
Intromuziek Spongebob Squarepants van Pat Pinney
Derek Drymon
Mark Harrison
Stephen Hillenburg
Blaise Smith
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Nederlands (nagesynchroniseerd)
Gerelateerde series Rocko's Modern Life
Productie
Producent Paul Tibbitt (supervising)
Donna Castricone
Derek Drymon
Stephen Hillenburg
Helen Kalafatic
Anne Michaud
Uitvoerend producent Stephen Hillenburg
Paul Tibbitt
Productiebedrijf Nickelodeon Animation Studios
United Plankton Pictures
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 1 mei 1999
Vlag van Nederland 29 april 2002[1]
Vlag van Vlaanderen april 2003
Afleveringen Productieafleveringen:
380
Segmentafleveringen:
meer dan 500
(lijst van afleveringen)
Seizoenen 10
Netwerk of omroep MTV Networks
Zender Nickelodeon
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

SpongeBob SquarePants is een tekenfilmserie die wereldwijd door Nickelodeon wordt uitgezonden, met in de hoofdrol een gele spons die op de bodem van de zee leeft. De serie wordt sinds 1999 geproduceerd en werd voor het eerst in Nederland uitgezonden op 29 april 2002 op Nickelodeon op het toenmalige Kindernet.[1] In Vlaanderen wordt de serie uitgezonden sinds april 2003.

De serie[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Op de bodem van de oceaan, in het stadje Bikinibroek (Engels: 'Bikini Bottom') woont een zeespons met de naam SpongeBob SquarePants. Hij heeft de vorm van een spons, is felgeel van kleur en heeft gaten over zijn gehele lichaam. Zijn standaard outfit bestaat uit een bruine broek, een rode stropdas, een paar witte sokken met rode en blauwe strepen en zwarte lakschoenen. Hij woont in een ananas samen met zijn huisdier, de katachtige zeeslak Gerrit (Engels: 'Gary'). SpongeBob werkt als kok in het beroemde restaurant 'De Krokante Krab' (Engels: 'The Krusty Krab'), in enkele afleveringen ook wel vertaald als 'De Korstige Krab'. Los van dat hij erg dol is op zijn werk, staat hij in zijn stad ook bekend als een meesterlijke kok, die de beste burgers van de zeebodem maakt. Hij levert zijn baas, de krab Meneer (Eugene) Krabs, dan ook erg veel geld op. SpongeBob is van jongs af aan boezemvrienden met Patrick Ster (Engels: Patrick Star), een zeester met een erg gebrekkige intelligentie, die woont onder een ronde rots, een huis verderop van SpongeBob. De buurman van zowel SpongeBob als Patrick is de inktvis Octo Tentakel (Engels: 'Squidward Tentacles'), een veelal chagrijnig en saai persoon die klarinet speelt, hij ergert zich met grote regelmaat dood aan zijn hyperactieve buren, maar ook over het algemeen over alles wat te klagen kan hebben. SpongeBob en Patrick raken samen erg snel in moeilijkheden, waar veel van de episodes dan ook op gebouwd zijn. In de serie besteden de twee vrienden veel tijd aan kwallenvissen. Vaak bouwen SpongeBob en Patrick vriendschappen op met één of meerdere kwallen, maar er doen zich ook vaak situaties voor waar de kwallen een bedreiging voor hen vormen.

De opzet van de serie is in grote lijnen te vergelijken met die van geanimeerde series als The Simpsons en Family Guy. Ook SpongeBob SquarePants draait om het leven in een fictieve stad vol kleurrijke en absurde personages. Naast SpongeBob komen zijn beste vriend Patrick, zijn baas Meneer Krabs en zijn buurman Octo Tentakel in bijna elke aflevering voor. Daarnaast bestaat er een groot aantal aan bijpersonages en figurantenpersonages, allemaal bewoners van Bikinibroek zoals Sandy de eekhoorn, die dikwijls terugkeren. Slechts zelden wordt er van deze formule afgeweken. In de loop van de serie hebben veel familieleden van de hoofdpersonages een rol gespeeld, die in sommige gevallen van een geheel andere diersoort zijn. Zo heeft Meneer Krabs een potvis als dochter. Ook familie van Octo en Patrick hebben één of meer keren een rol gespeeld in een aflevering.

Rollen[bewerken]

Hoofdrollen[bewerken]

SpongeBob SquarePants
De gele zeespons waar de gehele serie om draait. Hij woont in een ananas op de bodem van een rif. SpongeBob is een opmerkelijk vrolijk en positief persoon en besteedt zijn dag het liefst aan kwallenvissen met zijn beste maatje Patrick. Hij werkt als kok in 'De Krokante Krab', iets wat hij graag doet en waar hij ook erg goed in is. SpongeBob wordt over het algemeen afgebeeld als een erg fragiel en zwak persoon. Zijn dagelijkse work-out bestaat onder andere uit gewichtheffen met knuffels, vastgebonden aan een bamboestok.
Patrick Ster
Patrick is een zeester die sinds jongs af aan beste vrienden is met SpongeBob. Samen maken ze de meest bizarre dingen mee, wat regelmatig ten koste gaat van anderen. Met zijn onnozele uiterlijk en zijn manier van doen, komt hij erg dom over. Als SpongeBob in de knoop zit met zichzelf vraagt hij veelal om raad van Patrick, aangezien SpongeBob hem als een zeer intelligent persoon ziet. Door Patricks adviezen lopen SpongeBobs handelingen echter meestal nog meer in de soep. Patricks voornaamste bezigheden zijn slapen, eten, televisie kijken en omgaan met SpongeBob.
Sandy Wang
Sandy is een eekhoorn, in tegenstelling tot wat haar achternaam doet vermoeden, afkomstig uit Texas. Om onbekende redenen is ze verhuisd naar de bodem van de zee, waar ze in een onderzeese koepel van plexiglas, ingericht met een enorme eikenboom en een idyllisch grasveldje, woont. Als ze buiten haar koepel komt draagt ze een duikerspak en een helm om niet te verdrinken. Sandy is goed bevriend met SpongeBob, met wie ze regelmatig extreme sporten bedrijft. Ze is een expert op het gebied van karate en landdieren en is erg sterk. Verder doet ze aan allerlei soorten wetenschap.
Octo Tentakel
Octo is een inktvis en woont tussen SpongeBob en Patrick in een huis dat de vorm van een moai heeft. Over het algemeen is Octo chagrijnig, saai en onaardig, en besteedt vrijwel al zijn tijd aan schilderen en klarinet spelen, twee dingen waar hij zelf erg goed in denkt te zijn, maar ondanks het vele oefenen vrij weinig van bakt. SpongeBob en Patrick hebben het erg goed met hem voor en willen graag zijn vriend zijn, maar dit is enkel omdat ze te naïef zijn om te begrijpen dat Octo een grote hekel aan hen heeft. Hij werkt als kassier bij 'De Krokante Krab', een baantje dat hij behoorlijk haat, mede omdat hij met SpongeBob moet werken. Octo droomt regelmatig van een beter leven en heeft dan ook in diverse afleveringen een poging gedaan te verhuizen.
Eugene H. Krabs
Meneer Krabs is een rode krab. Hij woont in een groot anker en runt De Krokante Krab dat eerst een bejaardentehuis was, maar failliet ging. Meneer Krabs is een erg gierig dier en heeft er dan ook de grootste moeite mee zijn personeel te betalen. Uiteindelijk draait alles bij hem om het maken van winst en is bereid erg ver te gaan om dat te behalen. Zijn opa was ooit een beruchte piraat en leerde hem met geld omgaan. Meneer Krabs was in zijn jongere jaren ook een piraat en was de kapitein van een grote bemanning, maar op een bepaald moment bouwde hij zijn schip om in een restaurant, omdat hij nauwelijks winst maakte met zijn plunderingen en berovingen. Dit mede omdat hij zijn personeel te veel loon gaf. Iets wat hem er tegenwoordig van weerhoudt SpongeBob en Octo fatsoenlijk uit te betalen.
Gerrit de Slak
Gerrit is de huisslak van SpongeBob. Hij behoort tot de zeeslakken, maar heeft het uiterlijk van een huisslak en gedraagt zich als een kat. Hoewel hij alleen maar miauwt, komt hij dikwijls een stuk intelligenter over dan SpongeBob. Gerrit heeft een goede band met zijn baasje en SpongeBob ziet hem dan ook als zijn vertrouwenspersoon. Gerrit blijkt in een aflevering van koninklijke komaf te zijn.
Sheldon J. Plankton
Plankton is een kleine gemene Zoöplankton die het restaurant 'De Maatemmer' (Engels: 'Chum Bucket') bestiert. Hij heeft al jaren geen klant meer gehad en doet daarom ook regelmatig pogingen om het geheime recept van Meneer Krabs' krabburger te stelen. Uiteindelijk loopt dit altijd weer op een andere manier mis. Vroeger waren hij en Meneer Krabs vrienden, maar nu zijn het elkaars grootste vijanden en proberen ze elkaar op allerlei soorten manieren te dwarsbomen. Zijn voornaam is Sheldon, maar die gebruikt hij zelf nooit omdat hij er zich voor schaamt. Hij heeft een bijdehante computervrouw, genaamd Karen die hij leerde kennen toen Krabs en hij nog vrienden waren toen nog werkende als beveiligingscamera. Zij helpt Plankton met het smeden van zijn plannen, maar neemt hem tegelijkertijd ook zelden serieus en lacht hem regelmatig uit als een van zijn acties om het recept van de krabburger te stelen weer is mislukt.
Mevrouw Puff
Puff is een kogelvis en is de rijinstructrice van SpongeBob. Bij het oprichten van haar rijschool heeft zij gezworen nooit een leerling te weigeren en altijd te blijven zorgen dat iemand slaagt, waar ze erg veel spijt van heeft sinds SpongeBob rijlessen volgt. Na een ontelbare hoeveelheid rijlessen en talloze examens is het SpongeBob in al zijn onhandigheid namelijk nog steeds niet gelukt te slagen. Tijdens zijn lessen richt SpongeBob vaak veel schade aan, waarop vaak volgt dat Mevrouw Puff opzwelt. Het komt ook mede door SpongeBob dat Mevrouw Puff een paar keer in de gevangenis heeft gezeten.
Karen
De vrouw van Plankton. Ze is geen echt persoon, maar een computer. Vandaar noemt Plankton haar weleens 'computervrouw'. Ze ontmoette Plankton in z'n jeugd op de vuilnisbelt toen ze daar als beveiligingscamera werkte. Meestal helpt ze Plankton wel met zijn plannen om het geheime recept van de Krabburger te stelen, maar ze lacht hem ook uit als het mislukt. Het is ook vaak voorgekomen dat ze bij Plankton wegging, maar ze kwam altijd weer terug. Verder is ze in 2 gedaantes voorgekomen. Als een enorme flatscreen tv hing ze weleens aan de muur in de Maatemmer, maar sinds de film The SpongeBob SquarePants Movie is ze een soort tv op een metalen stang, bevestigd op een platform met wielen, sindsdien kan ze ook lopen en bewegen.
Parel Krabs
Parel is de dochter van Meneer Krabs, die (anders dan haar ouders) een walvis is. Ze is typische tiener, wiens leven bestaat uit uitgaan, populair proberen te worden, jongens versieren en haar vader het leven zuur maken. Als ze haar zin niet krijgt, of als ze wordt gekwetst, creëert ze een vloedgolf aan tranen (letterlijk). Parel is een walvis en haar vader is een krab. Dat komt omdat Parels echte vader in de gevangenis zit en Eugene Parel geadopteerd heeft.

Bijrollen[bewerken]

Leendert de kreeft
Leendert is een kreeft die graag sport en erg sterk is. Hij is ook een strandwacht bij het meer van Bikinibroek.
Meerminman
Meerminman is een verouderde superheld in de buurt van Bikinibroek, hijzelf heeft echter niet door dat zijn ouderdom hem tegenhoud om verder nog misdaad te bestrijden. Vooral zijn mentale stoornissen zijn een grote ergernis voor zijn hulpje Mosseljongen wiens geheugen nog prima is. De enigen die nog van Meerminman's daden genieten zijn Spongebob en Patrick, hoewel er een Meerminman en Mosseljongen fanclub is, maar de leden hier van zijn eerder fan van hun films dan van hun verdere daden waarbij Meerminman menigmaal een gevaar voor de diepzee is, in plaats van de beschermer van de diepzee zoals Meerminman zelf graag gelooft.
Mosseljongen
Mosseljongen is het verouderde hulpje van Meerminman (de beschermer van de diepzee) ondanks zijn leeftijd wordt hij door Meerminman nog steeds gezien als een kleine jongen waar Meerminman op moet letten, hier ergert hij zich zeer aan aangezien hij hierdoor kindermenu's krijgt en veel groente. Verder is Mosseljongen een van de meest wijze creaturen in Bikinibroek hoewel niemand dat inziet of naar hem luistert. Mosseljongen houdt ook samen met Octo het record voor de grootste neus in Bikinibroek. Mosseljongen is een persoon die het gevoel heeft alsof hij op meerminman moet letten zodat deze niet gek wordt en wil graag genieten van zijn rust.

Stemvertolking[bewerken]

Personage Nederlandse stem Engelse naam Engelse stem
SpongeBob SquarePants Lex Passchier SpongeBob SquarePants Tom Kenny
Gerrit de Slak Tom Kenny Gary the Snail Tom Kenny
Patrick Ster Just Meijer Patrick Star Bill Fagerbakke
Octo Tentakel Jan Nonhof Squidward Tentacles Rodger Bumpass
Eugene H. Krabs Sander de Heer Eugene H. Krabs Clancy Brown
Sheldon J. Plankton Bas Westerweel (tot 2012), Finn Poncin, (vanaf 2012) Sheldon J. Plankton Mr. Lawrence
Sandy Wang Lottie Hellingman Sandy Cheeks Carolyn Lawrence
Mevrouw Puff Lucie de Lange Mrs. Poppy Puff Mary Jo Catlett
Parel Krabs Christa Lips, Melise de Winter, Nathalie Haneveld Pearl Krabs Lori Alan
Karen Christa Lips, Melise de Winter, Nathalie Haneveld Karen Jill Talley
Meerminman Sander de Heer Mermaid Man Ernest Borgnine (1999–2012), Joe Whyte (2012–)
Mosseljongen Jan Nonhof, Jon van Eerd Barnacle Boy Tim Conway
Leendert de Kreeft Patrick van Balen Larry the Lobster Mr. Lawrence
Scooter Patrick van Balen Scooter Carlos Alazraqui, Clancy Brown
De Vliegende Hollander Carol van Herwijnen, Lucas Dietens The Flying Dutchman Brian Doyle-Murray
De Franse verteller Dick Cohen The French Narrator Tom Kenny
Patchy de Piraat Wiebe Pier Cnossen Patchy the Pirate Tom Kenny
Potty de Papegaai Jan Nonhof Potty the Parrot Stephen Hillenburg (2000–2004), Paul Tibbitt (2005–)
Vader van SpongeBob Jon van Eerd, Lex Passchier Harold SquarePants Tom Kenny
Moeder van Spongebob Melise de Winter Margret Bubblebottom-SquarePants Sirena Irwin
Squilliam Fancyson/Octom Teverwend/Octor Geldzatsen/Oscar Geldzatsen Jan Nonhof Squilliam Fancyson Dee Bradley Baker
Moeder van Meneer Krabs Sander de Heer Mrs. Betsy Krabs Paul Tibbitt (2001–2003), Sirena Irwin (2005–)
Straalman Leo Richardson Man Ray John Rhys-Davies (2001–2002), Bob Joles (2005–)
De Vuile Bubbel Patrick van Balen Dirty Bubble Charles Nelson Reilly (2000–2007), Tom Kenny (2010–)
Gub Fleurop Wiebe Pier Cnossen Perch Perkins Dee Bradley Baker
Gill Gilliam Pepijn Gunneweg, Marcel Jonker Dr. Forrest & Dr. Gill Gilliam Rodger Bumpass
Nancy Lottie Hellingman Nancy Suzy Fish Sirena Irwin, Grey DeLisle
Oude Jenkins Robin van der Velden, Sander de Heer Old Man Jenkins Mr. Lawrence, Tom Kenny, Dee Bradley Baker
Fred onder anderen Bas Westerweel, Lottie Hellingman, Jan Nonhof Fred Mr. Lawrence, C.H. Greenblatt, Jim Cummings
Tom onder anderen Bas Westerweel, Lottie Hellingman, Jan Nonhof Tom Dee Bradley Baker
Nieuwslezer Carol van Herwijnen Newsreader Tom Kenny
Spongy Betty Lex Passchier Girly Teengirl Tom Kenny
Overige stemmen onder anderen Peter de Kroon, Peter van Hoof, Hein van Beem, Kiki Koster, Bas Keijzer Additional Voices onder anderen Mark Fite, Thomas F. Wilson

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van SpongeBob SquarePants voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Films en specials[bewerken]

Trivia[bewerken]

 • Sinds 2004 is de serie een enorm succes in Amerika en Europa. Niet alleen kleine kinderen, maar ook veel middelbare scholieren en studenten zijn groot fan van de gele spons.
 • De merchandising van SpongeBob is inmiddels tot enorme proporties uitgebreid. In supermarkten wordt sinds 2005 tandpasta verkocht met figuren uit de tekenfilmserie op de verpakking. Ook zijn er diverse computerspellen, bordspellen, Lego-pakketten, kledingstukken, soorten snoep en zelfs muziekinstrumenten als gitaren en ukeleles verkrijgbaar.
 • Uit onderzoek van Nickelodeon bleek dat 25% van de kijkers in de VS ouder was dan twintig.
 • In februari 2005 werd The SpongeBob SquarePants Movie in de Nederlandse en Belgische bioscopen uitgebracht. De film boekte redelijke successen in Amerika en Europa.
 • Een groep van 700 fans heeft inmiddels een 'Kerk van SpongeBob' opgericht.
 • De titelsong wordt in de Nederlandstalige versie gezongen door Carol van Herwijnen, in de Engelstalige versie door Pat Pinney (Painty the Pirate).
 • In het weekend van 27 en 28 oktober 2007 werd op de Nederlandse zender Nickelodeon de "SpongeBob Top 100" uitgezonden. Kijkers konden de hele maand oktober via internet stemmen op hun favoriete afleveringen. De aflevering Krabby Land waarin Meneer Krabs een eigen pretpark opent, veroverde de eerste plaats. Op 8 en 9 november 2008 werd de tweede editie van de SpongeBob Top 100 uitgezonden. De aflevering Krusty Tower waarin meneer Krabs een hotel opent, behaalde ditmaal de eerste plaats. Op 28 en 29 november 2009 is de derde editie van de SpongeBob Top 100 uitgezonden, deze keer niet zomaar, maar in verband met het 10-jarig jubileum van SpongeBob SquarePants. De winnaar is de aflevering Roller Cowards dat gaat over SpongeBob en zijn vriend Patrick in een nieuwe achtbaan in Handschoenpark gaan. In het weekend van 27 en 28 november 2010 werd de vierde editie uitgezonden, waarop in de hele maand november gestemd kon worden. De winnaar is Skill Crane waarin meneer Krabs een grijpbak in de Krokante Krab laat neerzetten. Op 5 en 6 november 2011 wordt de vijfde editie van de Spongebob Top 100 uitgezonden. De winnaar werd op 6 november bekendgemaakt. De winnaar is de aflevering Hocus Pocus.
 • Toen de cartoon 10 jaar bestond, werd op 28 november 2009 op alle MTV Networks zenders in Noord-Europa "Think Happy Day" gevierd. Dit hield in dat op Nickelodeon, Comedy Central, TMF en MTV van 6.00 uur tot 6.00 uur, de volgende dag, de hele tijd SpongeBob-gerelateerde programma's te zien waren.
 • In 2010 werd op het eiland Borneo een paddenstoel ontdekt die een gelijkenis vertoont met SpongeBob. Deze paddenstoel is ook naar hem vernoemd: Spongiforma squarepantsii.
 • Vanaf 4 oktober 2011 zendt Nickelodeon Nederland en Vlaanderen SpongeBob SquarePants in de plaats van 4:3 in 14:9 uit.
 • Vanwege dat Lex Passchier een tijdje geleden ziek was, heeft Jurjen van Loon voor nood een paar afleveringen ingesproken als de stem van SpongeBob SquarePants.

Prijzen[bewerken]

 • Nederlandse Kids' Choice Awards (categorie Beste Cartoon):
  • Nominatie: 2004, 2005, 2007
  • Winnaar: 2004
 • Amerikaanse Kids' Choice Awards (categorie Beste Cartoon):
  • Nominatie: 2005, 2006, 2013, 2015
  • Winnaar: 2006, 2013, 2015

Externe links[bewerken]