Spoorlijn Mariënberg - Almelo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spoorlijn Mariënberg - Almelo
Spoorlijn Mariënberg - Almelo op de kaart
Totale lengte 18,8 km
Spoorwijdte normaalspoor 1435 mm
Aangelegd door NOLS
Geopend 1 oktober 1906
Huidige status in gebruik
Geëlektrificeerd nee
Aantal sporen 1
Baanvaksnelheid 80 km/h
Beveiliging of treinbeïnvloeding ATB NG
Omgrenzingsprofiel OPS-NL / G2 [1]
Beladingsklasse D2 (bij 80 km/h) [1]
Treindienst door Arriva
Traject
STRBSicon .svg lijn van Stadskanaal
vBHF-KBHFad 0,0 Mariënberg
vÜSTld
vSTRr-STRd lijn naar Zwolle
SBRÜCKE N36
BHF 3,8 Geerdijk
voorheen Vroomshoop-Geerdijk
BHF 6,0 Vroomshoop
voorheen Den Ham- Vroomshoop
WBRÜCKE1 Linderbeek
BHF 7,8 Daarlerveen
voorheen Boldijk en Daarle
eHST 10,1 Westerhoeve
BHF 12,5 Vriezenveen
SBRÜCKE N36
ABZlg 15,4 lijn van Bedrijvenpark Twente
eHST 16,2 Aadorp
WBRÜCKE Twentekanaal zijkanaal naar Almelo
vSTRg+r lijn van Zwolle
lijn van Deventer
dENDEaqvKRZo-ABZg+rd Industrieterrein Dollegoor
vÜST
vBHF-DST 18,8 Almelo
SPLe lijn naar Salzbergen

De Spoorlijn Mariënberg - Almelo is de op 1 oktober 1906 geopende spoorlijn die Mariënberg met Almelo verbindt. Het traject is enkelsporig, in Vroomshoop en Vriezenveen zijn er kruisingsmogelijkheden.

De treindienst over de lijn is gedecentraliseerd, en valt onder het beheer van de provincies Overijssel en Drenthe en de regio Twente. De vervoerder is, na een aanbesteding, sinds 9 december 2012 Arriva, die deze spoorlijn samen met de spoorlijn Zwolle - Emmen voor commerciële doeleinden heeft omgedoopt tot Vechtdallijnen.

Naast het reizigersvervoer wordt de lijn nog gebruikt door goederentreinen naar Coevorden, waar zich een overslagstation bevindt.

Geschiedenis[bewerken]

De spoorlijn is, als zijtak van de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal, aangelegd door de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij. De spoorlijn is aan het begin van de twintigste eeuw de verbindende schakel voor het goederenvervoer per spoor tussen Twente en de haven van Delfzijl. Al voor de Tweede Wereldoorlog worden delen van het spoorwegnetwerk van de NOLS gesloten en verliest de spoorlijn Mariënberg - Almelo een belangrijk deel van deze functie. Voor het personenvervoer heeft de lijn zelden meer dan een marginale betekenis gehad. Belangrijker was tot 1996 het vervoer van aardolie van Schoonebeek naar Pernis.

In 1996 werd de treinverbinding, net als 29 andere regionale spoorlijnen, door de NS aangewezen als onrendabel. De spoorlijn Mariënberg - Almelo zou vanaf 24 mei 1998 worden opgeheven en vervangen worden door een busdienst. De 29 andere spoorlijnen werden omgezet in contractsectortreindiensten. Dit hield in dat de NS subsidie kreeg van de overheid om deze treindiensten te blijven rijden. De bevolking wilde de treinverbinding behouden en daarom besloten Regio Twente en de provincie Overijssel de treindienst in oktober 1997 te gaan aanbesteden. Daarmee had Twente de primeur voor Nederland. Midnet, Oostnet en Lovers Rail schreven zich in op de aanbesteding. Op 11 december 1997 werd bekend dat Oostnet de lijn voor de laagste prijs kon exploiteren. Oostnet zette treinstellen Plan X in op deze lijn, daarmee was dit een van de laatste lijnen waar deze treinstellen in een reguliere reizigersdienst reden. In 1999 ging Oostnet op in Connexxion. Toen in 2002 de Plan X-treinstellen buiten dienst gingen, huurde Connexxion van NS twee motorrijtuigen type DH1. Daar de bijnaam Wadloper van deze treinen niet bij deze lijn paste, werden ze omgedoopt in "Veenexxpres". Overdag werd op de lijn een uurdienst gereden, in de spits reden extra treinen, waarvoor gebruik werd gemaakt van een LINT-treinstel van Syntus.

Vanaf 29 mei 2007 ging de nieuwe concessie voor deze lijn in. Tegelijk is de frequentie omhooggegaan.

Op 8 december 2013 werd het reizigersvervoer overgenomen door Arriva. Arriva maakt voor deze treindienst gebruik van twee gereviseerde LINT-treinstellen.

Stations en gebouwen[bewerken]

  • Mariënberg: 1903, NOLS, type NOLS-2e klasse
  • Geerdijk: geen
  • Vroomshoop: 1905, NOLS, type NOLS-3e klasse
  • Daarlerveen: geen
  • Vriezenveen: geen (gesloopt in 1984)
  • Almelo: 1962, NS, uniek ontwerp van Van der Gaag

Treindienst[bewerken]

De concessie is in handen van Arriva, en valt onder de concessie Vechtdallijnen. Er wordt gebruikgemaakt van twee Syntus LINT-treinstellen.

Op de lijn wordt in de basis 1 keer per uur gereden, op doordeweekse dagen rijden er extra treinen in de brede spits (6:00 - 9:00 en 13:00 - 20:00), en op zaterdag rijden er extra treinen in de middag. Op deze momenten is er dan halfuursdienst.

Arriva laat op de lijn Zwolle - Emmen ook de sneltreinen stoppen te Mariënberg, ter behoeve van de overstap op de route Almelo - Emmen.

Toekomst[bewerken]

Verlenging treindienst tot Hardenberg[bewerken]

Het is de intentie van Provinciale Staten van Overijssel om in 2016 de treindienst van Mariënberg door te trekken naar Hardenberg, dat één station verder ligt aan de spoorlijn Zwolle-Emmen in de richting Emmen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om vanuit Hardenberg naar Twente te reizen en verwacht men groei in de reizigersaantallen. Hiervoor zijn een aantal investeringen aan het spoor nodig, waarna de baanvaksnelheid kan worden verhoogd van 80 naar 120 km/h. Om tijd te winnen zal het station Geerdijk, dat door weinig reizigers gebruikt wordt, worden opgeheven.[2]

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]