Naar inhoud springen

Categorie:Spoorlijn in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Icoontje broodkruimel

De onderverdeling van het netwerk in lijnen is op historische basis (zie ook Geschiedenis van de spoorwegen in Nederland), niet op basis van huidige treindiensten of de indeling van het spoorboekje.

Meestal is er volgens deze onderverdeling per lijn een artikel. In sommige gevallen is er ook een apart artikel over een deeltraject, zoals bij de spoorlijn Amsterdam - Haarlem, deel van de spoorlijn Amsterdam - Rotterdam en de Zaanlijn, deel van de spoorlijn Den Helder - Amsterdam, en de drie delen van de spoorlijn Breda - Maastricht. Lijnen worden meestal aangeduid met begin- en eindstation, er is daardoor een kleine overlap tot aan een station. Soms bevat een overlap twee of meer stations, bijv. bij de overlap van de spoorlijn Alkmaar - Hoorn en de spoorlijn Den Helder - Amsterdam, en van de spoorlijn Zwolle - Almelo en de spoorlijn Deventer - Almelo.

Verder is er overlap tussen de spoorlijn Amsterdam Centraal - Schiphol en de Spoorlijn Weesp - Leiden enerzijds, en de Ringspoorbaan anderzijds.

Enkele spoorbogen hebben een apart artikel, de overige spoorbogen worden alleen behandeld bij de lijnen die de boog verbindt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Railway lines in the Netherlands van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende 5 subcategorieën, van de 5 in totaal.

Artikelen in de categorie "Spoorlijn in Nederland"

Deze categorie bevat de volgende 134 pagina’s, van de 134 in totaal.