45e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Planetarium van Eise Eisinga
Het restant van de Jodensavanne

De 45e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed vond plaats van 10 september tot en met 25 september 2023 in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië.

Oorspronkelijk zou het plaatsvinden in Kazan, Rusland van 19 juni tot 30 juni 2022. Maar door de oorlog in Oekraïne is het uitgesteld en verplaatst naar Riyad, Saoedi-Arabië in 2023.

De Commissie voor het Werelderfgoed van de UNESCO oordeelt jaarlijks (en in dit uitzonderlijk geval tweejaarlijks) over nieuwe nominaties van natuur- en cultureel erfgoed, door landen voorgedragen als werelderfgoed, en enkele aanpassingen of uitbreidingen van eerder erkende sites die door landen werden ingediend. Deze voorstellen werden voorafgaand aan de sessie door werkgroepen van de commissie geëvalueerd op de volledigheid van het dossier. Maar ook de situatie van het erfgoed dat voorkomt op de lijst van het bedreigd werelderfgoed, en de eventuele aanvullingen die hier noodzakelijk zijn, worden besproken.

Vóór de start van de sessie bestond de werelderfgoedlijst uit 1199 erfgoedlocaties: 213 natuurerfgoedlocaties, 868 culturele erfgoedlocaties en 39 gemengde locaties. Na de sessie staat de teller op 1154 locaties.

In totaal werden 42 nieuwe sites aan de lijst toegevoegd: 33 cultuurlocaties, 9 natuurlijk erfgoed. Op het einde van de 45e sessie stijgt het totaal tot 1.154 sites verdeeld over 168 landen: 897 culturele erfgoedsites, 218 natuurlocaties en 39 gemengde erkenningen.

Nieuw in 2022 en 2023[bewerken | brontekst bewerken]

Cultuurerfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Natuurerfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Uitbreidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Verwijderd van de Lijst van bedreigd werelderfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Toegevoegd aan de Lijst van bedreigd werelderfgoed[1][bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]