Aart Jan de Geus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aart Jan de Geus
Aart De Geus.jpg
Algemene informatie
Geboren Doorn, 28 juli 1955
Functie Chairman and CEO, Bertelsmann Stiftung
Partij CDA
Titulatuur Mr.
Politieke functies
16 oktober 2002 -
27 mei 2003
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
22 juli 2002 -
6 februari 2007
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
6 februari 2007 -
1 september 2011
Plaatsvervangend secretaris generaal OESO
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Aart Jan de Geus (Doorn, 28 juli 1955) is sinds 5 augustus 2012 voorzitter van het college van bestuur van de Bertelsmann Stiftung. Hiervoor was hij plaatsvervangend secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Parijs[1]. In het verleden was hij namens het CDA minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de kabinetten Balkenende I, Balkenende II en Balkenende III.

De Geus behaalde in 1975 zijn propedeuse NivRa (accountancy) en studeerde aan de Erasmus Universiteit in 1980 af in Nederlands recht. In 1981 rondde hij de postdoctorale opleiding arbeidsrecht af aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van 1974 tot 1975 was hij assistent accountant en projectleider bij Pelser Hamelberg, Van Til en Co., Accountants. Vervolgens werkte hij drie jaar als parttime boekhouder bij Wijers adviesbureau, financieringen, belastingzaken en administratie voor artsen.

Vanaf 1980 werkte De Geus bij de Industriebond CNV. Hij begon als assistent bestuurder, werd daarna juridisch beleidsmedewerker en was de laatste jaren lid van het dagelijks bestuur van de vakbond. In 1988 stapte hij over naar de Vakcentrale CNV, waar hij in 1993 vicevoorzitter werd met in zijn portefeuille de sociale zekerheid, pensioenen, volksgezondheid en arbeidsvoorziening. In deze hoedanigheid was hij lid van het bestuur van de Stichting van de Arbeid en van de Sociaal Economische Raad.

In 1998 werd hij partner bij adviesbureau Boer & Croon. Hij deed opdrachten in de sfeer van de verzorgingsstaat, zowel voor de publieke instellingen als voor private partijen.

De Geus was lid van de Raad van Toezicht Academisch Ziekenhuis Maastricht, lid van de Raad van Advies Zorgverzekeraars Nederland, lid van de sectie Sociale vragen van de Raad van Kerken en voorzitter van de verenigingsraad van Vluchtelingenwerk Nederland.

Hij was vanaf 22 juli 2002 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het Kabinet-Balkenende I. Vanaf 16 oktober 2002 voerde hij tevens het beheer van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Geus werd op 27 mei 2003 opnieuw benoemd tot minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het Tweede Kabinet-Balkenende.

In oktober 2004 lanceerden de coalitie-fracties een plan om het minimumloon voor langdurig werklozen die instromen op de arbeidsmarkt met 20% te verlagen. Toen De Geus daar, in de ogen van de oppositie, te weinig afstand van nam, dienden PvdA, SP en GroenLinks een motie van wantrouwen tegen hem in. Deze werd verworpen.

Op 6 februari 2007 werd bekend dat De Geus niet zou terugkeren in het volgende kabinet-Balkenende en plaatsvervangend secretaris-generaal van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, zou worden. Op 1 september 2011 stopte De Geus hiermee om een dag later te beginnen als bestuurslid bij de Bertelsmann Stiftung, waar hij in 2012 werd gekozen als bestuursvoorzitter.

In 2011-2012 was De Geus tevens voorzitter van het Strategisch beraad CDA, een functie waarvoor hij gevraagd was door CDA partijvoorzitter Ruth Peetoom. Namens het Strategisch Beraad presenteerde hij het rapport "Kiezen en Verbinden" op 21 januari 2012 aan de CDA partijraad.

De Geus is familie van Willem de Geus die burgemeester was van de Beemster dat was hij van 1923-1932.

Bronnen, noten en/of referenties
Voorganger:
W.A.F.G. Vermeend
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
2002-2007
Opvolger:
Piet Hein Donner
Voorganger:
E.J. Bomhoff
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
2002-2003
Opvolger:
J.F. Hoogervorst