Internationale Fysica Olympiade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Internationale Natuurkunde Olympiade (Engels: International Physics Olympiad) (afgekort IPhO) is een jaarlijkse natuurkundewedstrijd voor scholieren uit het secundair onderwijs of voortgezet onderwijs en wordt steeds door een ander gastland georganiseerd. De eerste Internationale Fysica Olympiade vond plaats in Warschau (Polen) in 1967. In 1990 vond de 21e olympiade plaats in Nederland.

Van elk deelnemend land mogen hooguit vijf studenten aan de wedstrijd deelnemen, begeleid door twee leiders. De selectie van deze vijf deelnemers wordt op nationaal niveau beslecht. In de wedstrijd telt enkel de individuele score van de deelnemers; er worden verscheidene gouden, zilveren en bronzen medailles uitgedeeld, en kan men een eervolle vermelding behalen.

De wedstrijd bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte. Het theoretisch gedeelte beslaat drie problemen die opgelost dienen te worden in vijf uur. Voor het praktisch gedeelte dienen ook metingen gedaan te worden, en voor dit onderdeel zijn eveneens vijf uur voorzien.

  • De 38e IPhO vond plaats in Isfahan (Iran) van 13 tot 22 juli 2007. België behaalde 1 bronzen medaille en 1 eervolle vermelding. Nederland behaalde 3 eervolle vermeldingen.
  • De 39e IPhO vond plaats in Hanoi (Vietnam) van 20 tot 29 juli 2008. Nederland team behaalde 4 eervolle vermeldingen. België behaalde eveneens 4 eervolle vermeldingen.
  • De 40e IPhO vond plaats in Merida (Mexico) van 11 tot 19 juli 2009. Robbie Hermsen (NL), Andries Waelkens (B), Pieter de Haan (NL), Mark Boer (NL) en Rémy Moulin (B) behaalden een bronzen medaille. Bovendien nog 2 eervolle vermeldingen voor Nederland en 1 eervolle vermelding voor België.
  • De 41e IPhO vond plaats in Zagreb (Kroatië) van 17 tot 25 juli 2010. David Venhoek (NL), Simon De Ridder (B) en Thomas Van Der Vorst (B) behaalden een bronzen medaille. Bovendien nog 3 eervolle vermeldingen voor Nederland en 1 eervolle vermelding voor België.
  • De 42e IPhO vond plaats in Bangkok (Thailand) van 10 tot 18 juli 2011. Yutao Gui (NL), Thomas Van der Vorst (B) en Mark van Loon (NL) behaalden een bronzen medaille. Bovendien nog 3 eervolle vermeldingen voor België en 2 eervolle vermeldingen voor Nederland.
  • De 43e IPhO vond plaats in Tartu en Tallinn (Estland) van 15 tot 24 juli 2012. Martijn van Kuppeveld (NL), Ruben Doornenbal (NL), Troy Figiel (NL), Koen Dwarshuis (NL) en Leandro Salemi (B) behaalden een bronzen medaille. Bovendien nog 2 eervolle vermeldingen voor België en 1 eervolle vermelding voor Nederland.


Verloop van de wedstrijd en toekenning van de prijzen[bewerken]

Hoewel de olympiade zelf ongeveer 10 dagen duurt, neemt de competitie zelf maar twee dagen in beslag. (Eén voor het theoretische gedeelte, en één voor het praktische onderdeel.) Voor en na deze dagen is er tijd voor de studenten om de omgeving te leren kennen, typisch georganiseerd in verscheidene daguitstappen.

Het theoretisch gedeelte staat op 30 punten, het praktisch gedeelte op 20. Voor de toekenning van de prijzen worden de volgende regels gehanteerd: de 6% beste deelnemers krijgen een gouden medaille; de beste 18% krijgen zilver en om een bronzen medaille te behalen moet men tot de 36% beste deelnemers behoren. Iedereen die binnen de 60% beste deelnemers valt krijgt een eervolle vermelding. De beste deelnemer (beste totale score) krijgt een speciale prijs. Meestal wordt ook de beste vrouwelijke deelneemster en de deelnemer met het beste praktische/ beste theoretische werk apart vermeld.

Lijst van gastlanden van de wedstrijd[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]