The Sound of Music (musical)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg Voor de gelijknamige film uit 1965, zie The Sound of Music (film).
The Sound of Music
Muziek Richard Rodgers
Teksten Oscar Hammerstein
Boek The Sound of Music door Howard Lindsay en Russel Crouse
Première 16 november 1959
Productie 1959 New York
1961 Londen
1963 Nederland (Carré)
1998 New York
2009 België (Antwerpen)
2009 Nederland (Efteling)
2010 België (Gent)
2010 Nederland (Rotterdam, Amsterdam, Breda, Groningen, Apeldoorn)
2014/2015 Nederland
Prijzen Radio 2 Publieksprijs 2010
IBDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Musical

The Sound of Music is een musical met muziek van Richard Rodgers en tekst van Oscar Hammerstein. Het boek is van Howard Lindsay en Russel Crouse, die zich baseerden op de geschiedenis van het Oostenrijkse gezin Von Trapp, zoals beschreven door Maria von Trapp in haar boek The Story of the Trapp Family Singers uit 1949. Daarin beschrijft ze hun vlucht vanuit Salzburg naar de Verenigde Staten na de Anschluss in 1938.

De Broadway-première was op 16 november 1959 in het Lunt-Fontanne Theatre in New York. Er volgden 1443 voorstellingen. De musical beleefde haar première op West End in Londen op 18 mei 1961 in het Palace Theatre. Deze productie bracht het tot 2385 uitvoeringen.

In 1963 was de allereerste uitvoering in Nederland in het Carré met Johan Heesters en Mieke Bos onder regie van Ton Lutz.

In november 2006 legde het Impresariaat van Andrew Lloyd Webber de laatste hand aan een revivalin het Palladium Theatre.[1]

Op basis van de musical werd in 1965 de gelijknamige film opgenomen door 20th Century Fox.[2] De regie werd gedaan door Robert Wise. Julie Andrews en Christopher Plummer spelen Maria en Captain Von Trapp.

Voorafgaand aan de musical werd het boek al verfilmd als Die Trapp-Familie (1956) en Die Trapp-Familie in Amerika (1958), twee Duits/Oostenrijkse films, geschreven door Herbert Reinecker en geregisseerd door Wolfgang Liebeneiner. The Sound of Music staat op de 3e plaats in de lijst van meest succesvolle films. Het heeft in totaal ongeveer $ 858.764.718 dollar (€ 640.105.162 euro) opgebracht.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Het huis in Salzburg waar de opnames van de Sound of Music werden opgenomen
De oorspronkelijke Trapp Family Singers in 1941

In Salzburg wordt Maria postulante in de abdij Nonnberg, maar ze is niet erg geschikt voor het kloosterleven (omdat ze nog te onbesuisd is) en ze krijgt van de moeder-overste de opdracht als gouvernante te werken voor de zeven kinderen van kapitein Von Trapp. De kapitein regeert zijn kinderen met militaire discipline. Maria wil daar verandering in brengen en terwijl de vader enige tijd van huis is, leert ze de kinderen zingen en weer plezier in hun leven te hebben. Als de kapitein thuiskomt, wordt Maria prompt ontslagen maar als de kapitein ziet wat ze heeft bereikt, mag ze terugkomen. Maria en de kapitein worden zelfs verliefd en trouwen. Ze gaan op huwelijksreis.

Tijdens de reis heeft oom Max, een impresario, de kinderen onder zijn hoede. Hij zorgt ervoor dat de zingende kinderen mogen optreden op de Salzburger Festspiele. Hij weet wel dat vader Von Trapp niet goedvindt dat de kinderen in het openbaar optreden, maar de ouders worden niet voor de Festspiele terugverwacht.

Het is echter 1938 en het is niet veilig in Oostenrijk. Tijdens hun huwelijksreis nemen de Nazi's de macht over. De kapitein en Maria keren snel terug. Juist die avond vinden de Festspiele plaats, en de kapitein beslist dat het optreden niet doorgaat.

Dan blijkt dat de kapitein wordt opgeroepen voor de marine. Hij probeert met zijn gezin te vluchten. Als ze betrapt worden, redt de kapitein zich eruit door te zeggen dat ze op weg zijn naar de Festspiele. Dat klinkt geloofwaardig, want de namen staan op het programma. De kapitein krijgt toestemming met zijn gezin aan de uitvoering mee te doen. Tijdens de uitvoering ontsnappen ze en vluchten ze naar Zwitserland.

Het grote drama, alsmede de liefde, de humor en het kleine drama van alledag zijn in de film verweven. Refererend aan de symbolen die de bezetters in de stad aanbrengen, zegt de kleine Marta: "Maybe the flag with the black spider on it makes people nervous".[3]

Het terugkerende thema in het stuk zijn 'keuzes': de keuze van Maria tussen wereldse en hemelse liefde, de keuze van von Trapp tussen Maria en de Barones; de keuze van Max tussen principe en pragmatisme; de keuze van Rolf tussen zijn loyaliteit aan de kapitein en de nieuwe machthebber; de keuze van Liesl tussen haar familie en Rolf; de keuze van de Barones tussen het drukke Wenen en het rustige Salzburg; de keuze van de moeder overste tussen orde en spontaniteit.

De liedjes in de musical en film zijn: (tussen haakjes de Nederlandse vertaling, al dan niet in verschillende versies)

 • The Sound of Music
 • Maria (Het probleem Maria)
 • I Have Confidence
 • Sixteen Going on Seventeen (Zestien, bijna zeventien)
 • My Favorite Things (Dingen waar ik zoveel van hou / Dingen waar 'k zo dolveel van hou)
 • Do-Re-Mi
 • The Lonely Goatherd (De Eenzame Herder)
 • So Long, Farewell (Adieu, vaarwel)
 • Climb Every Mountain (Hoe hoog de berg lijkt)
 • Something Good
 • Edelweiss
 • How can love survive? (niet in film) (Zo gaat liefde stuk)

Rolverdeling Nederlandse producties[bewerken]

Rol 1964 (Sleeswijk-Wunnink Productie) 2002-2004 (Stage Entertainment) 2008-2010 (V&V Entertainment & De Efteling) 2014-2015 (Albert Verlinde Entertainment)
Maria Rainer Mieke Bos Maaike Widdershoven, Annemieke van der Veer Wieneke Remmers, Anouk Maas, Merel Zeeman Anouk Maas
Kapitein Georg von Trapp Johannes Heesters Hugo Haenen, Herman Boerman Rein Kolpa, Hans Lemmen Ad Knippels
Liesl von Trapp Ada Thijsse Céline Purcell, Nathalie Haneveld, Simone Escherich Anouk Maas, Alexandra Alphenaar, Marit Slinger, Simone Breukink Vajèn van den Bosch
Max Detweiler Guus Verstraete sr. Dick Cohen, Mark van der Laan Koen Crucke, Zjon Smaal, Marc-Peter van der Maas Tony Neef
Elsa Schräder Teddy Scholten Anne-Mieke Ruyten, Corine van Opstal Ellis van Laarhoven, Inge Ipenburg, Kirsten Cools, Eefje Thomassen, Dorien Rozendaal Cindy Bell
Rolf Gruber René Frank Jurgen Stein, Jasper Kerkhof Steven Colombeen, Martijn Egelmeer Martijn Vogel
Moeder Overste Maria Ballings Esther Been, Marjan Boonen Jackie van Oppen, Barbara van den Eerenbeemt Maaike Widdershoven

Noten[bewerken]

 1. London-palladium.co.uk: Sound of Music, The
 2. IMDB.com: The Sound of Music (1965)
 3. BBC.co.uk: The cult of The Sound of Music (18 augustus 2006)