Thomas Young (wetenschapper)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thomas Young
Thomas Young (scientist).jpg
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 13 juni 1773
Geboorteplaats Milverton
Sterfdatum 10 mei 1829
Sterfplaats Londen
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Natuurkunde
Fysiologie
Egyptologie
Bekend van Golftheorie van licht
Interferentie-experiment van Young
Astigmatisme
Young–Helmholtz theorie
Young temperament
Overig
Handtekening Young Thomas signature.jpg
Portaal  Portaalicoon   Wetenschapsgeschiedenis

Thomas Young (Milverton, 13 juni 1773Londen, 10 mei 1829) was een Engels natuurkundige, egyptoloog en arts. Hij wordt wel beschouwd als "de laatste persoon die alles wist" ofwel hij was bekend met vrijwel de hele toenmalige wetenschappelijke kennis. Hij stond wel bekend als "het fenomeen Young". Hij verklaarde de optische verschijnselen van de diffractie en interferentie van licht. Als egyptoloog kwam hij met de eerste wetenschappelijke ontcijfering van de hiërogliefen.

Biografie[bewerken]

Thomas Young werd geboren in het kleine dorp Milverton in Somersetshire in een Quakersfamilie. Reeds op jonge leeftijd vertoonde hij al tekenen van zijn grote intellect. Naar verluidt kon hij reeds op de leeftijd van twee jaar lezen en had hij op veertienjarige leeftijd kennis van meer dan tien talen. Hij volgde een doktersopleiding in Londen en twee jaar later, in 1796 ging hij naar Göttingen om er natuurkunde te studeren. Na het behalen van zijn doctoraat keerde hij terug naar Londen en ging er aan de slag als dokter. Hij raakte meer en meer in de ban van de taalwetenschap en door de ontdekking van de steen van Rosetta legde hij zich ook meer toe op de egyptologie. Thomas Young stierf in Londen in 1829.

Egyptologie[bewerken]

Young was de eerste wetenschapper die de Steen van Rosetta gedetailleerd onderzocht. Hij vergeleek de Egyptische tekst met de Griekse en probeerde een equivalent te maken tussen de Griekse en Egyptische woorden. Hij probeerde hetzelfde te doen met de demotische tekst. Hij kwam zo tot het inzicht dat het demotisch, hiëratisch, en hiëroglifisch schrift verwanten van elkaar zijn. Hij vergeleek deze drie schriften met elkaar en probeerde daarin equivalente tekens te vinden. Ook ontdekte Young dat bepaalde hiërogliefen fonetisch waren. Hij wist dat de cartouche de naam van de farao uitdrukte en kon zo verschillende hiërogliefen vertalen. Champollion zou ongeveer dezelfde methode toepassen als Young en tot een algemene ontcijfering van de hiërogliefen komen. In welke mate Champollion zich gebaseerd heeft op Young is nog steeds een felle discussie. Champollion heeft altijd beweerd dat hij zelfstandig tot de oplossing is gekomen.

Vernoemd[bewerken]

Publicaties[bewerken]

  • 1802 - The Bakerian lecture: On the theory of light and colours, Philosophical Transactions of the Royal Society, 92, 12 - 48