Floorball

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Unihockey)
Floorball
Een floorballwedstrijd tussen Zweden (geel) en Finland (wit)
Algemene gegevens
Organisatie Vlag van België België: BFF
Vlag van Nederland Nederland: NeFUB
Mondiaal: iFF
Start jaren 60 in Zweden
Type Teamsport
Categorie Balsport
Locatie Zaal
Competities / Kampioenschappen
Competities België:
Divisie 1
Nederland:
Eredivisie
Loterij Cup
Europees:
Champions Cup
EuroFloorball Cup
EuroFloorball Challenge
EK (1994-1995)
Mondiaal:
Wereldkampioenschappen
Kampioenen
Belgisch kampioen
Heren
TMD Aalst (2018/19)
Dames
Floorballteam Strijtem (2018/19)
Nederlands kampioen
Heren
UFC Utrecht 1 (2018/19)
Dames
UFC Utrecht 1 (2018/19)
Wereldkampioen
Heren
Finland (2018)
Dames
Zweden (2017)
Verwante sporten
Verwante sporten Hockey
IJshockey
Inlinehockey
Onderwaterhockey
Laatst bijgewerkt op: 17 augustus 2019
Portaal  Portaalicoon   Sport

Floorball is een balsport die het midden houdt tussen bandy en hockey. De sport ontstond in de jaren 60 in Zweden. Internationaal wordt deze sport eveneens aangeduid met de benamingen Innebandy (Zweden), salibandy (Finland), floorhockey (Amerika) en unihockey (Zwitserland). De op zich wat vreemde naam van "floorball" is gekozen als alomvattend voor de verschillende namen, die het kent. De IFF (International Floorball Federation) is gehuisvest in Helsinki, Finland. Floorball is vooral erg populair in landen waar de sport zich het langst heeft ontwikkeld. Het is begonnen in Zweden en over de wereld verspreid door de Zweed Carl Ahlqvist. Carl Ahlqvist is ook de grondlegger van het Floorball wereldmerk UNIHOC, hoofdsponsor van de IFF. Carl heeft de naam Unihockey gebruikt en in Zwitserland is dat nog steeds de voornaamste naamgeving voor de sport. Floorball (Unihockey) werd het al snel populair in vele andere landen. Na de snelle groei in Zweden volgden al snel landen als Finland, Noorwegen, maar nu ook in Tsjechië, en Zwitserland hoort het tot de grootste sporten. In Zweden is het na voetbal de grootste teamsport. Floorball is eigenlijk een zaalsport, maar wordt daarnaast overal beoefend. Zowel in een gymzaal of sporthal, maar ook op schoolpleinen, marktplaatsen en gewoon op straat wordt het actief gespeeld. Het kan het hele jaar beoefend worden op zowel amateur- als professioneel niveau. Er bestaan professionele competities zoals de Finse Salibandyliiga en de Zweedse Svenska Superligan.

Hoewel er 74 landen zijn aangesloten bij de internationale organisatie van Floorball, de International Floorball Federation (IFF), zijn het vooral Finland, Tsjechië, Zweden en Zwitserland die in de top drie eindigen op de Wereldkampioenschappen Floorball.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Floorball stick en bal

Floorball ontleent veel van zijn regels aan bandy (hieruit is ijshockey ontstaan), maar nog meer aan ijshockey. Floorball wordt in verschillende vormen gespeeld, maar de eindvorm is 5-5 met keepers, net als bij ijshockey. De veldafmetingen zijn 40 x 20 meter en het veld is omgeven door een boarding met een hoogte van 50 cm. Uiteraard speelt men met sportschoenen en niet met een puck, maar met een kunststof gatenbal van 7 cm doorsnee. De sticks zijn van kunststof, meestal een composite carbon/kevlar en glasvezel. De basale spelregels zijn vrij eenvoudig, waardoor de sport snel in wedstrijdvorm te spelen is. Daarbij komt, dat de technische voorwaarden om te kunnen spelen zeer eenvoudig zijn, waardoor de toegankelijkheid zeer groot is. Vandaar ook zijn populariteit in het onderwijs.

In het onderwijs wordt de sport nog wel veel Unihockey genoemd, maar ook daar gaat de naam meer en meer over naar de internationale benaming Floorball. Het is dus dezelfde sport.

Team[bewerken | brontekst bewerken]

Een Floorballteam bestaat in de eindvorm uit vijf veldspelers en een keeper. De keeper zit op de knieën. Floorball wordt met herenteams, met damesteams en soms ook gemengd gespeeld. Een team beschikt altijd over meerdere spelers, die continu gewisseld mogen worden. Topteams hebben twee/drie keepers en drie linies van elk 5 spelers. Door de enorme intensiviteit van het spel, spelen de linies vaak niet langer dan 2 à 3 minuten.

Veld[bewerken | brontekst bewerken]

Een Floorballveld is net zo groot als een zaalvoetbal- of handbalveld (40 bij 20 meter). Een Kleinveld voor de jeugd meet 27 bij 15 meter. Om het veld staat een 50 cm hoge boarding, waardoor de bal vrijwel altijd in het spel blijft. Eens erover wordt de bal stilgelegd en mag er drie seconden gewacht worden om beginnen te spelen. Net als bij ijshockey staan de doelen in het veld, waardoor de spelers achter het doel door kunnen spelen. Naast het officiële Floorball bestaan er ook varianten die op een kleiner veld gespeeld worden, zoals Kleinveld met keeper in een halve sporthal. Deze vorm wordt ook wel Zwitserse variant genoemd. Ook wordt er in gymzaal met afmetingen (12 x 21 of 10,5 x 12 meter) zonder keeper gespeeld met kleine doelen van 90 cm breed en 60 cm hoog. Uiteraard kunnen in een sporthal aangepaste afmetingen worden gecreëerd. Deze varianten worden meestal met 3 tegen 3 of 4 tegen 4 gespeeld.

Spelregels[bewerken | brontekst bewerken]

Een beknopt overzicht van de belangrijkste spelregels:

  • Het doel van het spel is met behulp van de stick de bal in het doel van de tegenstander te schieten.
  • Het spel begint met een face-off op de middenstip. Hierbij staan twee spelers, een van elk team, tegenover elkaar met hun stick naast de bal. De voeten staan evenwijdig aan de middellijn en het stickblad wijst recht naar voren. Na het fluitsignaal van de scheidsrechter proberen beide spelers de bal te spelen in de door hen gewenste richting. Ook na elk doelpunt wordt het spel met een face-off hervat, waarbij de partij, die het doelpunt tegen heeft gekregen mag kiezen aan welke kant van de bal hij met het stickblad begint.
  • In geval van een spelonderbreking waarbij geen sprake was van een uitbal of overtreding, wordt het spel met een face-off hervat op de dichtstbijzijnde face-offmarkering. Kruisje op het veld.
  • De veldspelers hebben een stick, waarmee ze de bal spelen. De bal mag met beide kanten van het stickblad en met de schacht worden gespeeld. Het spelen van de bal met de stick is echter uitsluitend toegestaan onder de knie.
  • De speler mag de bal in èèn actie stoppen met zijn voet en voor zijn stick spelen of overspelen. Daarna moet hij eerst weer met de stick spelen. Ook mag de bal gestopt worden met de benen en de romp, echter niet springend. Hij mag de bal niet met zijn handen, armen of hoofd spelen.
  • De speler mag met zijn stick niet op de stick of het lichaam van de tegenstander slaan, of zijn stick tussen de benen van de tegenstander steken, wanneer deze bijvoorbeeld in breedtestand de bal beschermt.
  • Het stickblad moet onder heuphoogte blijven.
  • De keeper heeft geen stick en zit meestal op zijn knieën in het doel van 1,6 m breed en 1,15 m hoog. De keeper mag de bal met het gehele lichaam stoppen en mag de bal ook pakken of vangen. Direct voor het doel ligt een doel-zone (1 m diep en 2,50 m breed) waar alleen de keeper mag komen. Veldspelers mogen dit gebied niet met hun lichaam betreden, maar wel met hun stick. Daarbuiten ligt het kepergebied ( 4 m diep en 5 m breed). Binnen dit gebied mag de keeper de bal met de handen pakken en naar een teamgenoot gooien of schoppen. Hij mag ook erbuiten de bal pakken, maar moet contact houden met zijn doelgebied.
  • Lichamelijk contact is toegestaan, maar uitsluitend in de vorm van een schouderduw. Het is niet toegestaan de tegenstander tegen of over de boarding te duwen. Dus geen bodychecks.
  • Een vrije slag of inslag moet altijd zo snel mogelijk worden genomen (binnen 5 seconden) en is altijd direct. De speler hoeft niet te wachten op een signaal van de scheidsrechter. Zodra de bal op de juiste positie stilligt, mag de vrije slag genomen worden. De tegenstanders moeten daarbij altijd 3 meter afstand bewaren.
  • De doelen staan in het veld. De spelers kunnen dus achter de doelen langs spelen. Scoren is alleen mogelijk vanaf de voorzijde van het doel.
  • In het geval van een uitbal of overtreding achter de doellijn wordt het spel hervat met een vrije slag vanaf het face-offpunt in het verlengde van de doellijn (3,5 m van de achter boarding) en op 1,5 m van de zij boarding aangegeven met een kruisje.
  • Lichte overtredingen worden bestraft met een vrije slag. Bij zwaardere overtredingen kan de scheidsrechter een tijdstraf ( 2 of 5 minuten) of een strafbal (penalty) geven.
  • In het geval van een tijdstraf moet de bestrafte speler 2 of 5 minuten op de strafbank plaatsnemen en moet zijn team het gedurende deze tijdstraf met een speler minder doen.
  • Een strafbal bestaat uit een 1-op-1-duel tussen een veldspeler en de keeper. De veldspeler start met de bal vanaf de middellijn. Hij beweegt met de bal richting keeper en krijgt daarbij 1 schotpoging. De veldspeler moet ervoor waken dat de bal altijd voorwaarts blijft bewegen. Een speler mag achteruit lopen, indien de bal voorwaarts beweegt. De bal mag achteruit rollen indien de speler voorwaarts beweegt. Zo moet er dus altijd 1 van de 2 voorwaarts gaan indien de andere naar achteren wil bewegen.

Kleinveld Zwitserse variant wordt gespeeld met 3 veldspelers en een keeper met een keepergebied van 1 m x 2,5 m en een doelgebied 3 x 4 meter en doelen van 1,2 m breed en 0,9 m hoog. De kleinveldvariant zonder keepers wordt gespeeld met 4 tegen 4 en zonder keepers, met kleine doelen van 0,9 m breed en 0,6 m hoog en een doelgebied van 1,9 m breed en 0,9 diep.

De spelregels zijn verder vrijwel hetzelfde.

Wedstrijd[bewerken | brontekst bewerken]

Een officiële Grootveld-wedstrijd duurt 3 periodes van 20 minuten zuivere speeltijd. Bij de jeugd 3 x 15 minuten.

Tussen de periodes geldt een rust van 10 minuten. Bij kinderen 5 minuten.

In Nederland en België worden in een wedstrijd alleen met de laatste 3 minuten effectieve speeltijd gespeeld, wat wil zeggen dat bij elke spelonderbreking (doelpunt, overtreding, uitbal) de tijd wordt stopgezet.

Elke wedstrijd staat onder leiding van 2 gelijkwaardige scheidsrechters. Daarnaast is er een wedstrijdsecretariaat aanwezig. Het secretariaat noteert alle doelpunten en assists, controleert de uitvoering van tijdstraffen en houdt statistieken bij, zoals het aantal schoten op doel en het aantal speelminuten, schoten en reddingen per speler/keeper.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Floorball is rond 1965 in Zweden ontwikkeld door Carl Ahlqvist als een zaalvariant op bandy (vandaar de Zweedse naam Innebandy, vrij vertaald zaalbandy)[1] en is sindsdien aan een geleidelijke opmars begonnen. Momenteel[(sinds) wanneer?] telt de International Floorball Federation (IFF) zo'n 74 aangesloten landen.

Floorball in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland is de sport vanaf 1996/1997 geïntroduceerd door Henk Schuster uit Haren bij Groningen. Hij kreeg in 1997 steun van Gasunie doordat Ben Warner, toenmalig hoofd communicatie bij Gasunie bij de introductie van de sport, de potentie van deze activiteit zag. Door de sponsoring door Gasunie van de Stichting Unihockey Nederland tot 2005, heeft Unihockey zich zo snel tot derde schoolsport in Nederland kunnen ontwikkelen. Vanaf 1999 bestaat de Nederlandse Floorball en Unihockey Bond (NeFUB), aangesloten bij het NOC*NSF. Floorball wordt ontzettend veel gespeeld in het onderwijs. Ook zijn er jaarlijks vele scholentoernooien en in de Olympic Moves, een landelijke scholencompetitie in 15 sporten, is Floorball de derde teamsport. Er zijn meer (informele) toernooien in heel Nederland zoals het ISSTT in Enschede, de DUZZ (De Utrechtse Zwitserse Zaterdag), Amsterdammed door de Floorball Agents uit Amsterdam en de GFO (Groningen Floorball Open) door de club van de Groninger Universiteit Face Off.

Nederland kent een heren- en damescompetitie, een gemengde kleinveldcompetitie en een zeer groot aantal scholentoernooien en -competities. Nederland is internationaal vertegenwoordigd door een herenteam, een damesteam, een onder-17-team (meisjes), een onder-19-team (meisjes), een onder-16-team (jongens) en een onder-19-team (jongens). Deze teams doen ook mee aan de voorronden voor de wereldkampioenschappen, die per categorie om het jaar worden georganiseerd. Alleen de dames is het gelukt daadwerkelijk aan WK's deel te nemen. Voor het eerst was dat in 2003 te Singapore, voor het laatst was het in 2013 in Zweden.

Verenigingen in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Overzichtskaart Floorballverenigingen NeFUB
 Aangesloten vereniging
 Aangesloten aspirant vereniging
  • Sonics Floorball (Amersfoort)
  • Floorball Agents (Amsterdam)
  • D.S.F.V. Blue Falcons (Delft)
  • HSK Floorball (Den Haag)
  • Floorball Flamingos (Enschede)
  • Messed Up (Enschede)
  • UC Face Off (Groningen)
  • UFC Groningen (Groningen)
  • HSV Haren (Haren)
  • HFC Heroes (Houten)
  • F&UC Jolly-Good (Hulst)
  • Sportclub Rodenburg, afd. Floorball (Leek)
  • FDL - Floorball Devils (Lelystad)
  • Floorball Flames (Nijmegen-Lent)
  • SUFV Hot Shots (Nijmegen)
  • Tilburg Floorball (Loon op Zand)
  • USFV Jungle Speed (Utrecht)
  • UFC Utrecht (Utrecht)
  • Fc Quicksticks (Veenendaal)
  • WUV Stick Together (Wageningen)
  • UFC Hogeland (Warffum)
Aspirant vereniging
  • Floorball Den Bosch (Den Bosch)

Voormalige verenigingen in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

  • Floorball Freakz (Landelijk, jeugdtrainingsgroepen in diverse plaatsen)
  • FC Breda (Breda)
  • Goudse Floorball Club (Gouda)
  • SV Vlugheid en Kracht (Groningen)
  • M.S.U.V. Hooked (Maastricht); opgeheven op 26 juni 2018
  • Stick2it (De Meern); opgericht in 2006
  • Randstad Unihockey Klup (Moordrecht)
  • UFC Lions (Rhenen); opgericht in 2006, opgeheven op 25 juni 2020
  • Musketiers Sneek (Sneek)

Floorball in België[bewerken | brontekst bewerken]

Verenigingen in België[bewerken | brontekst bewerken]

Ledenaantallen bonden iFF[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder de ontwikkeling van het ledenaantal en het aantal verenigingen per aangesloten bond van de iFF op volgorde van grootte:[2]

Land 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2001 2000 1999 1998 1997 1996
Vlag van Zweden Zweden 105.719 115.967 120.357 123.821 126.443 123.535 117.301 118.472 118.573 121.641 124.571 122.866 118.527 120.239 132.795 131.425 123.636 118.275 105.620 103.391 95.804 93.531 92.866 83.717
Vlag van Finland Finland 51.118 65.806 61.368 59.774 57.400 53.633 51.876 51.486 49.422 46.991 45.480 43.056 42.159 40.879 39.105 37.736 35.872 34.562 31.109 28.680 27.875 25.330 22.672 17.993
Vlag van Tsjechië Tsjechië 41.404 43.095 40.605 39.097 38.833 38.502 38.122 37.804 36.642 34.052 33.576 33.152 31.147 29.253 28.291 27.648 27.307 24.942 16.284 12.582 9.236 5.224 2.416 2.107
Vlag van Zwitserland Zwitserland 33.325 33.523 33.072 31.627 31.040 30.791 30.153 30.299 29.751 27.898 28.310 28.919 29.270 28.866 28.967 26.600 26.443 23.098 22.686 22.576 20.013 19.418 18.612 17.352
Vlag van Duitsland Duitsland 13.584 13.063 12.836 12.100 11.512 10.961 10.642 10.054 9.577 8.280 8.200 5.920 5.311 4.480 3.600 3.338 2.940 2.092 1.980 950 540 339 269 200
Vlag van Denemarken Denemarken 9.448 10.090 8.741 7.725 6.409 5.964 6.500 6.331 6.040 6.007 5.384 5.384 5.144 4.797 4.097 4.062 3.581 3.209 2.177 2.039 2.449 1.754 1.522 1.476
Vlag van Noorwegen Noorwegen 9.037 8.083 8.152 8.115 7.903 7.642 7.409 7.398 7.496 6.432 6.602 6.508 6.490 6.843 6.512 6.277 5.617 5.351 4.865 4.737 4.701 3.716 3.716 3.510
Vlag van Slowakije Slowakije 8.300 7.568 7.058 7.807 7.525 4.898 4.689 4.489 4.123 3.880 2.513 2.513 2.490 2.490 2.490 400* 400 400 483 105 105 Geen bond
Vlag van Singapore Singapore 3.663 2.725 2.664 2.226 1.876 1.726 1.649 1.652 1.649 1.644 1.700 1.700 1.625 1.294 436 463* 463 463 1.300 910 800 540 200 200
Vlag van Rusland Rusland 3.499 3.499 3.499 3.499 3.000 3.000 3.000 2.000 2.400 2.400 2.000 2.000 2.000 900 700 700 850 850 800 442 285 285 210 210
Vlag van Letland Letland 3.488 3.498 3.494 3.494 3.409 3.409 3.029 3.142 2.783 2.783 2.430 1.978 2.013 2.136 2.033 2.120 2.035 1.586 1.120 980 980 870 840 685
Vlag van Japan Japan 2.485 2.485 2.478 2.477 2.452 2.437 2.561 2.241 2.234 320 305 315 262 323 312 317 264 200 432 360 273 245 201 56
Vlag van Kenia Kenia 2.200 1.750 1.750 1.750 Geen bond
Vlag van Polen Polen 2.185 2.609 2.609 1.908 1.880 1.710 1.617 1.454 1.540 1.840 1.820 1.874 1.895 1.883 575 475 555 254 480 480 370 330 300
Vlag van Turkije Turkije 1.862 1.488 1.414 1.300 852 221 221 400 395 374 374 345 Geen lid iFF Geen bond
Vlag van Frankrijk Frankrijk 1.600 1.600 1.596 1.626 1.474 1.274 1.029 778 604 600 500 500 400 299 155 112* 112 120 Geen bond
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 1.500 1.900 1.183 1.221 1.138 1.056 1.067 961 753 733 751 685 737 649 559 388 424 279 238 230 130 122 91 87
Vlag van India India 1.424 1.362 1.326 1.162 1.087 1.044 1.044 955 585 585 605 605 850 2.500 850 370 55 55 Geen bond
Vlag van Estland Estland 1.385 1.437 1.295 1.205 1.391 1.432 1.464 1.461 1.501 1.575 1.585 1.685 1.425 1.250 971 857 665 462 311 257 253 226 279 247
Vlag van Australië Australië 1.300 1.346 1.274 1.300 2.300 1.570 1.570 1.568 2.070 1.965 1.800 1.846 4.707 1.043 202 700 300 300 400 400 300 150 150 55
Vlag van Nederland Nederland 1.090 1.215 1.200 1.243 1.418 1.215 1.076 1.076 1.009 999 1.050 1.041 905 745 573 573 504 276 231 220 144 Geen bond
Vlag van België België 1.057 998 998 979 922 841 939 1.053 979 827 769 741 320 304 142 119 212 179 150 150 150 150 150 100
Vlag van Maleisië Maleisië 980 980 980 980 822 620 565 480 480 480 480 480 480 200 110 110* 110 110 24 Geen bond
Vlag van Spanje Spanje 930 930 885 845 845 775 725 741 620 592 600 562 779 732 615 615 477 300 310 Geen lid iFF Geen bond
Vlag van Oeganda Oeganda 920 920 102 169 169 Geen bond
Vlag van Oekraïne Oekraïne 836 692 670 703 720 750 750 750 520 320 220 510 285 375 300 300* 300 Geen bond
Vlag van China China 800 800 800 Geen bond
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 700 707 707 706 648 824 829 505 1.350 1.365 1.365 630 630 630 299 600* 600 600 475 475 475 200 200 150
Vlag van Iran Iran 691 691 691 691 640 530 530 260 257 245 28 Geen bond
Vlag van Italië Italië 651 724 678 712 620 608 548 520 554 502 404 388 415 292 277 306 302 271 168 Geen bond
Vlag van Canada Canada 600 563 563 523 992 978 1.210 900 320 840 300 1.000 1.000 200 730 250* 250 120 Geen bond
Vlag van Ivoorkust Ivoorkust 600 280 280 280 105 Geen bond
Vlag van Hongarije Hongarije 552 670 639 800 790 750 905 1.400 1.400 1.500 1.510 1.350 1.320 1.320 700 700* 700 700 286 118 118 100 100 100
Vlag van Pakistan Pakistan 515 515 515 380 110 298 230 400 400 400 400 400 400 380 300 280 380 Geen bond
Vlag van Venezuela Venezuela 481 481 481 182 Geen bond
Vlag van Thailand Thailand 450 420 420 400 400 1.000 130 130 130 130 130 130 108 Geen bond
Vlag van Slovenië Slovenië 426 433 516 300 408 652 364 520 480 500 500 570 450 450 400 300 175 220 Geen bond
Vlag van Israël Israël 400 429 412 407 648 604 580 580 580 500 500 510 510 510 Geen bond
Vlag van Filipijnen Filipijnen 355 355 419 305 289 108 300 200 200 300 Geen bond
Vlag van Georgië Georgië 350 350 350 350 350 350 350 600 600 600 600 600 600 600 300 400* 400 350 Geen bond
Vlag van Kameroen Kameroen 331 330 361 196 155 29 Geen bond
Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland 321 230 276 258 220 173 134 97 75 68 28 50 30 30 30 30* 30 30 Geen bond
Vlag van Sierra Leone Sierra Leone 320 320 320 320 320 320 320 120 120 120 120 120 50 Geen bond
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso 307 550 550 Geen bond
Vlag van Litouwen Litouwen 299 285 130 130 130 130 88 85 85 85 85 Geen bond
Vlag van Hongkong Hongkong 260 260 260 260 Geen bond
Vlag van IJsland IJsland 247 348 386 314 165 175 130 130 130 120 120 120 90 90 110 100 Geen bond
Vlag van Haïti Haïti 240 240 240 240 240 Geen bond
Vlag van Mozambique Mozambique 240 240 240 240 80 Geen bond
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea 230 519 1.856 1.124 954 907 1.500 1.500 1.300 1.269 300 238 202 177 165 173 213 Geen bond
Vlag van Indonesië Indonesië 200 200 200 200 500 200 200 200 700 700 20 Geen bond
Vlag van Jamaica Jamaica 191 185 185 185 80 80 80 50 50 102 Geen bond
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten 186 185 168 208 131 700 700 800 800 800 800 920 600 350 350* 350 350 325 120 120 80 50 50
Vlag van Kroatië Kroatië 135 135 135 Geen bond
Vlag van Moldavië Moldavië 120 120 120 120 80 60 58 58 58 58 Geen bond
Vlag van Armenië Armenië 120 120 120 116 74 95 95 95 95 92 92 92 60 82 82 Geen bond
Vlag van Liechtenstein Liechtenstein 105 106 101 122 105 101 94 101 118 114 120 105 99 86 73 65 Geen bond
Vlag van Roemenië Roemenië 100 100 100 100 100 100 101 60 60 60 60 60 60 Geen bond
Vlag van Brazilië Brazilië 103 103 71 70 220 196 882 882 882 50 50 50 50 50 50 50* 50 50 30 30 30 Geen bond
Vlag van Somalië Somalië 100 100 70 95 Geen bond
Vlag van Nigeria Nigeria 100 90 50 Geen bond
Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland 95 95 95 95 75 95 130 120 105 90 82 40 Geen bond
Vlag van Mongolië Mongolië 80 80 80 80 80 80 82 82 82 82 Geen bond
Vlag van Ierland Ierland 75 75 75 75 75 75 75 150 150 150 75 60 60 60 Geen bond
Vlag van Malta Malta 60 60 60 Geen bond
Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika 58 58 58 58 58 58 100 100 Geen bond
Vlag van Argentinië Argentinië 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 Geen bond
Vlag van Servië Servië 36 36 36 67 67 67 71 85 82 82 72 65 65 63 Geen bond
Vlag van Portugal Portugal 20 20 38 38 51 100 84 84 84 84 84 84 84 Geen bond
Special Olympics 34.000 36.375 26.108 26.040
Totaal 350.688 376.967 361.666 354.640 320.829 309.397 300.236 297.474 293.088 284.282 279.621 272.656 266.939 258.100 258.306 249.409 236.697 220.009 192.504 180.232 165.151 152.610 144.844 128.295

* 30.06.2004

Cursief: ledenaantal zijn niet geüpdatet door de betreffende bond, de ledenaantallen zijn overgenomen van het voorgaande jaar door de iFF

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Floorball van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.