Veghel (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Veghel
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Veghel Wapen van de gemeente Veghel
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Veghel
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Coördinaten 51° 37′ NB, 5° 32′ OL
Algemeen
Oppervlakte 78,92 km²
- land 78,16 km²
- water 0,76 km²
Inwoners (1 mei 2014) 37.655? (482 inw/km²)
Hoofdplaats Veghel
Belangrijke verkeersaders A50 N279 N606N616N622 Zuid-Willemsvaart
Politiek
Burgemeester (lijst) Ina Adema
Bestuur Jan van Burgsteden (wethouder), Riny van Rinsum (wethouder), Annemieke van de Ven (wethouder),Caroline van den Elsen (wethouder), Ruud Kleijnen (gemeentesecretaris)
Economie
Gemiddeld inkomen (2006) € 13.200 per inw.
Gem. WOZ-waarde (2008) € 295.000
WW-uitkeringen (2007) 14 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 5460-5467
Netnummer(s) 0413
CBS-code 0860
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Amsterdamse code 10985
Website www.veghel.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Veghel
Bevolkingspiramide (2008)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Topografische gemeentekaart van Veghel, september 2014
Rivier de Aa met de Sint-Lambertuskerk in de achtergrond
Stadhuis van de gemeente Veghel

Veghel (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch[1]. In 1994 is de gemeente Veghel samengevoegd met de gemeente Erp onder behoud van de naam Veghel. De hoofdplaats van de gemeente is Veghel. De inwoners van Veghel kregen in 1310 van Hertog Jan II van Brabant het gewaarborgde gebruik van de gemeentegronden. Die van Erp verkregen het recht op het gebruik van gemeentegrond in 1300 van Hertog Jan I van Brabant.

Inwoners[bewerken]

De gemeente telt 37.655 inwoners (1 mei 2014, bron: CBS).

Kernen[bewerken]

Woonplaatsen (BAG)[bewerken]

Aantal inwoners per woonplaats* op 1 januari 2015[2]:

Veghel       31.032
Erp 6.743

Bron: CBS

Kerngebieden[bewerken]

Aantal inwoners per kerngebied* op 1 januari 2015[3]:

Veghel 26.491
Erp 4.761
Zijtaart 1.727
Mariaheide 1.449
Eerde 1.365
Keldonk 1.204
Boerdonk 778

Bron: CBS

Buurtschappen[bewerken]

Binnen de gemeente bevinden zich de volgende buurtschappen:
Dorshout, Havelt, Kempkens, Driehuizen, Hazelberg, Bus, Beukelaar, Heuvel, en Zondveld.

Waarvan in de voormalige gemeente Erp: Dijk, De Laren, Hurkske, Heuvelberg, Kraanmeer, Looieind, Morsche Hoef, Hoek,

Buurtschappen die van oudsher deels onder Veghel en deels onder Erp vallen: Ham en Bolst

Door stedelijke ontwikkeling zijn de volgende buurtschappen momenteel in de kern Veghel opgegaan: Hezelaar, Leest, Middegaal, Doornhoek en 't Ven.

Ligging[bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
 Schijndel   Bernheze   Uden 
   Brosen windrose nl.svg  Boekel 
 Sint-Oedenrode   Laarbeek   Gemert-Bakel 

Politiek[bewerken]

De gemeenteraad van Veghel bestaat uit 25 zetels. Hieronder staat de samenstelling van de gemeenteraad sinds 1998:

Gemeenteraadszetels
Partij 1998 2002 2006 2010 2014
Democratisch Dorpsbelang 7 8 7 7 6
CDA 6 7 5 6 6
Hart voor Veghel* 4 4 5 5 5
De Gemeentelijke Partij 6 3 - - -
VVD 2 2 2 3 3
SP - - 3 2 3
Gemeentebelangen - - 3 1 -
Transparant, Evenwichtig, Leefbaar - - - 1 2
Leefbaar Veghel - 1 - -
Totaal 25 25 25 25 25

Regionale functie van de gemeente[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Haven van Veghel
Industrie langs de Zuid-Willemsvaart
Industrie langs de Zuid-Willemsvaart
Industrie langs de Zuid-Willemsvaart

De gemeente Veghel heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot een groot werkgelegenheidscentrum in Noordoost-Brabant. De provincie Noord-Brabant beschouwt Veghel in haar visie als een regionaal centrum voor werkgelegenheid, dienstverlening en voorzieningen. Door de provincie is de gemeente ingedeeld in de stedelijke regio Uden-Veghel. Het belang van de Veghelse industrie wordt onderstreept door de derde plaats van Veghel in de top honderd van de sterkste zakensteden in Nederland. Veghel is zelfs de gemeente met het hoogste percentage aan winstgevende bedrijven (bron: magazine Bizz 2000); in totaal zijn er 2.750 bedrijven gevestigd. Het aantal arbeidsplaatsen bedraagt zo'n 29.000. Ruim 60% van de werknemers woont buiten de gemeente.[4] Het werkloosheidspercentage van 3,4% (peildatum: maart 2001) ligt zelfs nog bijna 2% onder het regionaal percentage en ruim onder het landelijk gemiddelde. Ook de buurgemeente Schijndel deelt nog altijd veel industriële en infrastructurele (A50) belangen met Veghel en versterkt met haar nabijgelegen industrieterreinen de economische kracht van de regio Veghel.

Overzicht Bedrijventerreinen[bewerken]

Gemeenschappelijke regelingen[bewerken]

 • Stedelijke regio Uden-Veghel.De gemeente Veghel werkt momenteel intensief aan gemeenschappelijke regelingen met buurgemeente Uden vanuit de nieuwe stedelijke regio Regio Uden-Veghel. Hiervoor is onder andere een Intergemeentelijk Bureau Economie (IBE) opgericht. Het IBE is ingesteld om Uden en Veghel zo veel mogelijk te laten profiteren van één gemeenschappelijk sociaal-economisch en ruimtelijk-economisch beleid.
 • Masterplan De Vlagheide vormt een intermeentelijk project in samenwerking met Sint-Oedenrode en Schijndel. Doel is om het landschap bij de voormalige vuilstort De Vlagheide te versterken en een nieuwe impuls te geven met natuurontwikkeling, ecologie en toerisme.
 • Het Groene Woud. Hoewel het dorp Veghel zelf niet meer tot het nationaal landschap Het Groene Woud wordt gerekend, maakt het westelijk gedeelte van de gemeente, rond het dorp Eerde, wel deel uit van dit gebied. Hier is het oude Meierijse cultuurlandschap nog redelijk bewaard en er zal in de toekomst meer aandacht uitgaan naar het behoud van dit typisch stukje Veghels landschap.

Jumelage[bewerken]

De gemeente Veghel heeft een jumelage met de Duitse gemeente Goch. Het vriendschapsverdrag tussen beide plaatsen werd getekend op 25 september 1971. Grote stimulator achter de jumelage was Theodorus van den Tillaart, een Veghelse missionaris (later bisschop van Atambua op West-Timor), wiens zuster in Goch woonde.

Gemeentewapen[bewerken]

Wapen van de gemeente Veghel (1817 - 1994)

Met de gemeentelijke herindeling van 1994 werd het wapen van de gemeente Veghel aangepast. Het wapen van de Heren van Erp, met schuinkruis, werd aangenomen als gemeentewapen.

Het wapen van de voormalige gemeente Veghel is een samenstelling van het wapen Brabant-Limburg, de patroonheilige Sint-Lambertus en het wapen van Erp in sterk verbasterde vorm (afgebeeld als kroezen), allen in rijkskleuren (azuur en goud).

Media[bewerken]

Dagblad[bewerken]

 • Het Brabants Dagblad is sinds 1770 de regionaal verschijnende krant, uitgegeven door Wegener en gedrukt in Best. De redactie van de editie Uden-Veghel heeft nog haar redactieburelen aan de Margrietstraat in Uden. Het dagblad is overgegaan op compact-formaat zoals een aantal andere landelijke en regionale titels.

Huis-aan-huisbladen[bewerken]

 • De Koerier, Weekblad voor Uden, Veghel en omstreken is een van de regionale titels van Wegener Media en de opvolger van de oorspronkelijke weekbladen van Brabant Pers (Groep) en Peel en Maasuitgevers (Cuijk). Verschijnt in compact formaat op woensdag (oplage 24.000 ex.).
 • Stadskrant Veghel, Nieuwsblad en advertentiekrant sinds 1991. De krant verschijnt 2 wekelijks in de gemeente Veghel op zowel woensdag als vrijdag. Stadskrant Veghel is gevestigd aan de Hoofdstraat in Veghel. De Stadskrant Veghel is voortgekomen uit het nog immer verschijnende Udens Weekblad. Verschijnt op woensdag (in een oplage van 41.200 ex.) in twee of meer katernen en op vrijdag (oplage 43.300 ex.) met accent op weekeinde alle keren in een compact formaat.
 • Zondags Nieuws, Editie Uden/Veghel.
 • Tot en met de 100e jaargang in 2002 verscheen ook nog de Veghelse Courant, oudste weekkrant van Veghel en omgeving en lang uitgegeven door uitgeverij Bek. Door hevige concurrentie door uitgeefgroep 'De Winter media groep' uit Uden (onder andere uitgever van de Stadskrant Veghel) is de krant ter ziele gegaan.

Omroep[bewerken]

 • Stichting Lokale Omroep Veghel-Uden (SLOVU) en is licentiehouder van de Lokale Omroep voor Uden en Veghel: SkyLine FM/SkyLine TV.
 • De regionale omroep is Omroep Brabant.

In het nieuws[bewerken]

2008[bewerken]

 • Rond 11 januari 2008 gaat gemeentesecretaris Rick Maas met verlof c.q. wordt op non-actief gesteld naar aanleiding van een vertrouwensbreuk met de ambtelijke organisatie en al dan niet uitgelekte publicaties in de regionale media (onder andere Brabants Dagblad) daarover. Na onderhandelingen krijgt hij per 1 juni 2008 eervol ontslag met een compensatie c.q. aanvullende inkomensvergoeding van 15 maanden. Maas werkte midden jaren 1990 in Prinsenbeek als gemeentesecretaris en verkaste vlak voor de herindeling van 1997 naar Breda waar hij hoofd communicatie werd. In 2001 begon hij als gemeentesecretaris van Heemskerk en op 1 juli 2005 trad hij aan in Veghel, waar hij al per 14 april 2008 werd opgevolgd door een interim-gemeentesecretaris van buiten, Jo Horn, welke totdien bezig was als interim-gemeentesecretaris van Moerdijk.
 • op 20 mei 2008 heeft de VVD-Veghel haar eigen wethouder uit het College van B. & W. teruggetrokken en op 21 mei zijn de resterende 4 wethouders opgestapt; waardoor nu alle 6 de leden van B & W in Veghel hun functie ter beschikking hebben gesteld.
 • op 22 mei 2008 heeft Arno Frankfort bekendgemaakt af te treden als VVD-burgemeester van de gemeente Veghel per 1 juli 2008. Hij heeft dan ca. 10 jaar aldaar gediend en is op 64-jarige leeftijd; nagenoeg één jaar voor zijn pensionering in juni 2009. De aanleiding hiervan is gelegen in een rapportage over de organisatie, verhoudingen, bestuurlijke aansturing en ontstane cultuur ten gemeentehuize.
 • mei/juni 2008: er is een demissionair Dagelijks Bestuur van de gemeente Veghel en er vinden (nieuwe) coalitie-onderhandelingen plaats welke naar verwachting voor het zomer-reces zijn/worden afgerond.

Monumenten[bewerken]

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten en oorlogsmonumenten, zie:

Geboren in gemeente Veghel[bewerken]

Externe links[bewerken]

 1. Kaart Gebiedspaspoorten/Kenmerken - Provincie Noord-Brabant
 2. "Aantal inwoners per kern op 01-01-2015", Gemeente Veghel, 1 januari 2014.
 3. "Aantal inwoners per kern op 01-01-2015", Gemeente Veghel, 1 januari 2014.
 4. "Het te kleine dorp", Elsevier, 12 juli 2014. Geraadpleegd op 21 juli 2014. “Veghel bood in 2013 onderdak aan 2.750 bedrijven. Die bedrijven zijn goed voor zo'n 29.000 banen, waarvan zo'n 40% wordt ingenomen door inwoners van de gemeente.”
 5. "Marieke Niestadt CV". Geraadpleegd op 3 augustus 2014. “Naam: Marieke Niestadt; Geb: 29-01-1969 in Veghel; Opleiding: Middelbare Onderwijs; Talen: Nederlands, Engels (Goed) Duits en Spaans (Redelijk)”
 6. "Apostolische oorkonde Mgr. Hubertus van Stiphout", Heemkundekring Vehchele. Geraadpleegd op 3 augustus 2014. “Hubertus van Stiphout is geboren op 1 december 1849 te Veghel. Hij ging op 14-jarige leeftijd in 1863 naar het gymnasium van de Kruisheren in Uden. Een jaar later vertrok hij naar het seminarie in St. Michielsgestel. In 1870 ging hij naar Brugge voor de hogere opleiding. In 1874 werd hij priester gewijd. Daarna vertrok hij meteen naar Schotland, waar hij een gerespecteerde priester was. Hij werd kanunnik en vierde zijn 50-jarig priesterfeest in 1924. In 1926 is hij overleden, bijna 77 jaren oud. Hij is begraven op het St. Jozefkerkhof te Rochsoles.”
 7. "History of St. Margaret's, Airdrie - 1836-1986 — Canon Hubert Van Stiphout". Geraadpleegd op 3 augustus 2014. “Listening to the Bishop’s praise of the late Canon was the new priest-in-charge of St. Margaret’s, Father Hubert Van Stiphout, and he must have considered it a daunting prospect to follow in the footsteps of such a great priest. Born at Veghal in North Brabent, Hubert Van Stiphout studied for the priesthood at Mechlin, and during that time he met Charles Reid Brown who came from Airdrie, and was later to be the first local boy to return as a priest to St. Margaret’s. Along with several other Dutch priests, he volunteered to serve as a missionary in Scotland — as the country was still regarded in 1874.”