Jump to content

Barendrecht

From Wikipedia
Barendrecht
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Locatie van de gemeente Barendrecht (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
COROP-gebied Groot-Rijnmond
Coördinaten 51° 51′ NB, 4° 32′ OL
Algemeen
Oppervlakte 21,73 km²
- land 19,75 km²
- water 1,98 km²
Inwoners
(1 januari 2024)
48.689?
(2465 inw./km²)
Bestuurs­centrum Barendrecht
Belangrijke verkeersaders A15 A29
Politiek
Burgemeester (lijst) Ronald Schneider (partijloos)
Zetels
EVB
SGP/CU
CDA
VVD
PvdA
GL
D66
29
20
3
2
1
1
1
1
Economie
Gemiddeld inkomen (2019) € 30.500 per inwoner
Gem. WOZ-waarde (2019) € 288.000
WW-uitkeringen (2014) 36 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 2990-2994
Netnummer(s) 0180, en een gedeelte 010
CBS-code 0489
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.barendrecht.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Barendrecht
Bevolkingspiramide (2023)
Topografische kaart
Kaart van Barendrecht
Topografische kaart van de gemeente Barendrecht
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Barendrecht (uitspraak) is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 48.689 inwoners en heeft een totale oppervlakte van 21,73 km², waarvan 19,75 km² land en 1,98 km² water (1 januari 2024, Bron: CBS[1]). Een inwoner van Barendrecht wordt een Barendrechter genoemd.[2] De gemeente ligt op het eiland IJsselmonde. Ze was een van de BAR-gemeenten en behoort tot de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Geografie

[edit | edit source]

De kern van het oude Barendrecht wordt gevormd door het oude dorp rond de watertoren, maar tegenwoordig is de Middenbaan het centrale winkelgebied. Aan de oostrand hebben veel transportbedrijven hun opslag- en distributiehallen, voornamelijk, maar niet uitsluitend, voor verse groenten en fruit. In 1997 is begonnen met de aanleg van een Vinex-wijk op het grondgebied ten westen van de A29 met ongeveer 7600 woningen. Deze wijk heeft de naam Carnisselande gekregen. Sinds 25 oktober 2004 rijdt tramlijn 25 van de RET vanaf Rotterdam Schiebroek naar het nieuwe winkelcentrum Carnisse Veste gelegen in die nieuwe wijk.

Aan de Oude Maas zijn het natuurgebied Carnisse grienden, het bouwdok, het tunnelgebouw van de Heinenoordtunnel, de Modelvliegclub Europoort (MVE), recreatiegebied de Oude Maas, de toerit van de voormalige Barendrechtse brug, een pannenkoekenhuis, de modelspoorvereniging 'Maasoever Spoorweg' en camping de Oude Maas gelegen.

Buiten het dorp Barendrecht behoren tot de gemeente: Smitshoek (voormalig dorp) en de voormalige buurtschappen Carnisse, Barendrechtse Veer, Koedood, Middeldijk en Noldijk.

Geschiedenis

[edit | edit source]

De huidige gemeente Barendrecht ligt op het gebied van drie ambachtsheerlijkheden, namelijk Oost-Barendrecht, West-Barendrecht en Carnisse. De oudste vermelding van het ambacht Oost-Barendrecht stamt uit het jaar 1264. Deze ambachten lagen in de Riederwaard, een gebied dat vanaf de 12e eeuw bedijkt werd en in de 13e en 14e eeuw regelmatig met dijkdoorbraken werd geconfronteerd. Vanaf 1484 werd de definitieve indijking gestart met de Binnenlandse polder (het gebied ten noorden van de Voordijk, de Middenbaan en de Dorpsstraat). De Buitenlandse polder ten zuiden van die lijn werd in 1555 van een dijk voorzien. De Zuidpolder ten zuiden van de Middeldijk werd in 1649 drooggelegd. Ten slotte werd in 1748 de Vredepolder van een dijk voorzien. In de Franse tijd werden de drie ambachten samengevoegd tot één gemeente Barendrecht. Na de Franse tijd werd Barendrecht gesplitst in Oost-Barendrecht en West-Barendrecht en in 1836 werden deze gemeenten wederom herenigd. De grens tussen West- en Oost-Barendrecht lag ongeveer op de huidige Barendrechtseweg, de grens tussen West-Barendrecht en Carnisse lag ter hoogte van de (voormalige) Carnisseweg.

Politiek

[edit | edit source]

Gemeenteraad

[edit | edit source]

De gemeenteraad van Barendrecht bestaat uit 29 zetels. Hieronder de behaalde zetels per partij bij de gemeenteraadsverkiezingen sinds 2006.

20
3
2
1
1
1
1
20 
De 29 zetels zijn als volgt verdeeld:
Gemeenteraadszetels
Partij 2006 2010 2014 2018 2022
Echt voor Barendrecht - - 9 14 20
ChristenUnie-SGP 4 4 4 3 3
CDA 6 6 5 4 2
VVD 7 9 5 3 1
PvdA 6 4 2 2 1
GroenLinks 3 3 1 2 1
D66 1 3 3 1 1
Totaal 27 29 29 29 29

Stedenband

[edit | edit source]

Infrastructuur en vervoer

[edit | edit source]

Door Barendrecht loopt een bundeling van 9 sporen: in volgorde van west naar oost twee voor de HSL-Zuid (links rijdend, net ten noorden van Barendrecht is de overgang van rechts naar links rijden), drie goederensporen voor de combinatie Betuweroute en goederenlijn KijfhoekIJsselmonde, en vier sporen voor de spoorlijn Rotterdam - Dordrecht, met station Barendrecht. De Kap van Barendrecht overkluist deze sporen over een lengte van 1,5 km; de breedte is 60 meter, de hoogte 9 meter. Binnen de kap zijn er vanaf de westkant gerekend tussenmuren na het tweede, derde, vijfde en zevende spoor (laatstgenoemde niet op het station zelf). De kap dient om de visuele en geluidsoverlast voor de omgeving te beperken. Bovendien is er op de kap een dakpark met wandelpaden, en parkeergelegenheid. Over de lengte van het station is voor wat betreft de vier sporen van de spoorlijn Rotterdam - Dordrecht het dak van glas.

Openbaar vervoer

[edit | edit source]
Station Barendrecht

Barendrecht heeft veel openbaarvervoerfaciliteiten. Vier OV-bedrijven doen Barendrecht aan via bus, trein of tram, en wel de RET per bus en tram, de NS per trein, Qbuzz per bus (vanuit de Drechtsteden) en Connexxion per bus (vanuit de Hoeksche Waard).

Op 24 september 2009 botsten nabij Barendrecht twee goederentreinen op elkaar. Hierbij viel 1 dode. De machinist van een naderende passagierstrein kon een botsing met de ontspoorde goederenwagons voorkomen. Het opruimen van de wrakstukken nam meerdere dagen in beslag. Om de twee goederentreinen los van elkaar te halen werden twee Leopardtanks van defensie ingezet.[3]

Cultuur

[edit | edit source]
Barendrechtse watertoren

Monumenten

[edit | edit source]

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, en oorlogsmonumenten, zie:

Natuur en recreatie

[edit | edit source]

In de gemeente zijn er aantal plekken waar natuur en recreatie plekken zijn, zie;

  • Zuidpolder
  • Park Buitenoord
  • Park Nieuweland
  • Park Station Middeldijk
  • Oude Maas
  • Kooiwaalbos

Muziek

[edit | edit source]

Poppodium De Beuk is een zelfstandig poppodium, waar naast optredens van (lokale) bands ook het jongerenwerk muzikale activiteiten heeft. Regionaal bekend is het jaarlijkse muziekfestival Along the TraX.

Kunst in de openbare ruimte

[edit | edit source]

In de gemeente Barendrecht zijn diverse beelden, sculpturen en objecten geplaatst in de openbare ruimte, zie:

Onderwijs

[edit | edit source]

Barendrecht heeft twaalf basisscholen en vier vestigingen van scholen voor middelbaar onderwijs, onder andere van het Dalton Lyceum Barendrecht, Edudelta College en de CSG Calvijn bestaande uit de locaties Portus Groene Hart en Focus Beroepsacademie.

Sportverenigingen

[edit | edit source]

Verder zijn er in Barendrecht ook verenigingen actief in de sporten tennis en handbal.

Bekende inwoners

[edit | edit source]

Geboren

[edit | edit source]

Overleden

[edit | edit source]

Aangrenzende gemeenten

[edit | edit source]
   Aangrenzende gemeenten   
        Vlag Rotterdam Rotterdam       Vlag Ridderkerk Ridderkerk 
           
 Vlag Albrandswaard Albrandswaard    
           
        Vlag Hoeksche Waard Hoeksche Waard       Vlag Zwijndrecht Zwijndrecht 

Zie ook

[edit | edit source]

Externe bron

[edit | edit source]
Zie de categorie Barendrecht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.