Les Engagés (politieke partij)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Centre Démocrate Humaniste)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Les Engagés
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene gegevens
Partijvoorzitter Maxime Prévot
Actief in Vlag Waals Gewest Wallonië
Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Hoofdkantoor Handelsstraat 123[1]
1000 Brussel
Vlag van België België
Mandaten
Europees Parlement
1 / 8
Senaat
2 / 24
Kamer
5 / 61
Waals Parlement
10 / 75
Brussels Parlement
6 / 72
Franse Gemeenschaps-
parlement
11 / 94
Fractieleiders
Supranationaal:
Europees Parlement

Benoît Lutgen
Nationaal:
Senaat

André Antoine
Kamer Catherine Fonck
Regionaal:
Waals Parlement

François Desquesnes
Brussels Parlement Céline Fremault
Franse Gemeenschaps-
parlement
Alda Greoli
Ideologie en geschiedenis
Richting Centrum tot centrumrechts[2][3][4]
Ideologie Christendemocratie[5]
Conservatisme[6][7][8][9]
Voormalige namen 1884: KP
1921: KU
1936: KB
1945: PSC-CVP
1969: PSC
2002: cdH
2022: Les Engagés
Verwante organisaties
Jongerenorganisatie Génération Engagée
Europese fractie EVP-fractie
Europese organisatie EVP
Media
Website www.lesengages.be
Portaal  Portaalicoon   Politiek
België

Les Engagés ("De geëngageerden") is een Franstalige centristische politieke partij in België. De partij heette hiervoor van mei 2002 tot maart 2022 Centre démocrate humaniste[10] (afgekort als cdH, "Humanistisch Democratisch Centrum"), waarin het modern humanisme centraal stond als ideologie. Voor 2002 heette zij Parti social chrétien (PSC, "Christelijke Sociale Partij") en had een christendemocratische signatuur.

Les Engagés is de zusterpartij van de Nederlandstalige CD&V en de Duitstalige CSP.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De partij werd opgericht op 18 augustus 1945 als de tweetalige Parti Social Chrétien/Christelijke Volkspartij (PSC/CVP).

Tussen 1968 en 1972 vond het scheidingsproces plaats tussen de Waalse en de Vlaamse afdeling van de partij (zie ook CD&V), dit door kwesties als Leuven Vlaams. De Parti social chrétien werd opgericht op 31 mei 1969 te Brussel als "een nieuwe democratische en progressieve volkspartij, die voor iedereen openstaat, op het christelijk humanisme steunt en op een autonome wijze de belangen van de Walen, de Franstaligen en de Duitstalige gemeenschap ter harte neemt".[11] De eerste verkiezingen die de nieuwe partij aanvatte waren die van 1971.

In het midden jaren 90 van de 20e eeuw scheurt een deel van de partij rond Gérard Deprez zich af om een nieuwe politieke beweging te vormen, de Mouvement des citoyens pour le changement (MCC), die ondertussen is opgegaan in de MR.

Bij de federale verkiezingen op 13 mei 1999 behaalde de PSC, met 16,8% van de stemmen in Wallonië, 10 zetels in de Kamer van volksvertegenwoordigers en 5 in de Senaat. Dit was een zwaar verlies ten opzichte van het resultaat van 1995, 22,5%. De partij zat van 1999 tot 2007 in de oppositie. Na de verkiezingen van 1999 werd Joëlle Milquet partijvoorzitster. Zij trachtte de partij een nieuw elan te geven met het nieuwe politieke concept van het ‘democratisch humanisme’, dat rond de notie ‘broederlijkheid’ (fraternité) de tegenstelling wilde overbruggen tussen vrijheid en verantwoordelijkheid enerzijds en gelijkheid en solidariteit anderzijds.[11] Op 9 juni 2001 nam het partijcongres van de PSC het Charte de l'humanisme démocratique ("Handvest van het Democratisch Humanisme") aan. Op 18 mei 2002 leidde dit ertoe dat de naam Parti social chrétien (PSC) werd veranderd in Centre démocrate humaniste (cdH).[12] Twee dagen later, op 20 mei, scheidden een aantal dissidenten in de partij zich af en richtten de Parti des Chrétiens Démocrates Francophones (CDF; "Partij van Franstalige Christendemocraten") op. Zij herkenden zich niet in een partij die zich niet meer expliciet christelijk noemde.

Bij de federale verkiezingen op 18 mei 2003 behaalde de cdH 8 zetels in de Kamer van volksvertegenwoordigers. In 2007 groeide dat aantal tot 10, in 2010 viel de partij terug op 9 zetels. Sinds december 2011 behoorde ze tot de meerderheid van de regering-Di Rupo. Bij de federale verkiezingen op 25 mei 2014 behaalde cdH eveneens 9 zetels in de Kamer.

Bij de Europese, federale en regionale verkiezingen van 26 mei 2019 leed het cdH een zware nederlaag. Haalde de partij bij de vorige verkiezingen doorgaans 15 procent, goed voor de positie van derde grootste partij in Franstalig België, dan hield de partij daar nu nog tien procent van over en was ze nog maar de vijfde partij van Franstalig België, waarbij ze de groene partij Ecolo en de marxistische PTB moest voorlaten. Als gevolg van dit slechte resultaat besliste cdH-voorzitter Maxime Prévot om zijn partij te laten herbronnen en startte hij in januari 2020 onder de noemer Il fera beau demain (morgen wordt het mooi weer) een reeks participatieve oefeningen op die de toekomst van het cdH moesten vormgeven.[13]

Op 12 maart 2022 riep cdH een partijcongres bijeen om te stemmen over de vernieuwing en de reorganisatie van de partij tot een participatieve burgerbeweging. Op deze vergadering werd de nieuwe naam van het cdH bekendgemaakt, Les Engagés. Daarnaast kreeg de partij een nieuw logo en een nieuw kleur, turquoise in plaats van oranje. In een toespraak kondigde voorzitter Maxime Prévot aan dat de partij een "resoluut centristische en progressieve" koers zou gaan varen, waarbij het concept regeneratie (de ontwikkeling van mens en aarde zonder de planeet uit te putten) centraal stond. De nieuwe koers van de partij werd vastgelegd in een nieuw manifest dat voortvloeide uit de herbronningsoperatie Il fera beau demain, dat op een partijcongres op 14 mei 2022 werd aangenomen.[14]

Zusterpartijen[bewerken | brontekst bewerken]

Les Engagés is in België een zusterpartij van de Nederlandstalige CD&V en de Duitstalige CSP. Ze behoort tot de Europese Volkspartij, samen met christendemocratische partijen als het CDA in Nederland en de CDU in Duitsland.

Partijfunctionarissen[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitters CVP-PSC[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitters PSC[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitters cdH[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitters Les Engagés[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]