De Valkenier (pretpark)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Valkenier
De Valkenier
Slagzin Familiepark met pret-effect
Eigenaar A. Otermans
Opening 1934
Seizoen april - oktober
Bezoekers gemiddeld 180.000 per jaar
Attracties
Achtbanen 2
Darkrides 1
Waterattracties 3
Locatie
Locatie Valkenburg, Nederland
Officiële website
De Valkenier op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

De Valkenier is een attractiepark, gelegen in Valkenburg aan de Geul in Limburg. Het park en zijn attracties zijn vooral gericht op jonge kinderen.

Snoopie de Clown is de mascotte van het park. Deze mascotte is als entertainer in het park te vinden. Er zijn verschillende clownshows. Ook is de clownskop van Snoopie op verschillende attracties terug te vinden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Pretpark de Valkenier

Het park werd in 1934 gesticht door Jan Albert Otermans. Hiermee is het park een van de oudste in Europa. Geruime tijd was er niet meer dan een speeltuin. Grotere attracties worden pas na decennia toegevoegd. Het park is al die tijd in familiebezit gebleven.

Het park vestigde zich centraal in Valkenburg. Hierdoor waren door de jaren heen investeringen met betrekking tot het uitbreiden van het terrein slechts in beperkte mate mogelijk. De meeste investeringen bestonden dan ook uit het maken van ruimte voor nieuwe attracties op de eigen grond. De attracties staan daarom in dit park vrij dicht op elkaar.

In mei 2004 overwoog directeur Otermans om het attractiepark naar het recreatiegebied Steinerbos in Stein te verhuizen, vanwege de zogenaamde 'attractietaks' die de gemeente Valkenburg aan de Geul wilde doorvoeren. Van dat plan kwam niets terecht. In hetzelfde jaar 2004 vierde het park zijn zeventigste verjaardag, onder andere door tijdelijk een entreeprijs door te voeren van 2,50 euro per persoon in de plaats van de gebruikelijke 6,95 per persoon. Het park verhoogde haar toegangsprijzen in de jaren daarna tot 14,95 euro in 2017.

In juli 2021 werd het park, dat vlakbij het riviertje de Geul ligt, getroffen door de overstroming van de Geul. Doordat ook de technische installaties door het hoogwater aangetast waren en door de mogelijke verontreiniging van het achtergebleven slib, sloot het park voor minimaal vijf weken. Daarmee is mogelijk definitief het doek gevallen voor De Valkenier. Al eerder was bekend geworden dat 2021 het laatste seizoen van het pretpark zou zijn. Eigenaar Albert Otermans verkocht het park aan een projectontwikkelaar, die er mogelijk een woonwijk wil realiseren.[1]

Het park[bewerken | brontekst bewerken]

De attracties in het park zijn voornamelijk gericht op kinderen van jonger dan 12 jaar en hebben een zekere kermis-uitstraling. De attracties zijn:

Shows[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een show in het pretpark. De show is een sprekende boom die verhalen vertelt, zoals Hans en Grietje.

Ook zijn er shows met de mascotte van het pretpark Clown Snoopie onder de naam "Snoopie's Minidisco". In 2020 zijn er meerdere shows te zien bij Pretpark de Valkenier. Zo zijn er shows met nieuwe typetjes met de naam Beau Ballon, Lizzie, Lollige Lola & Kitta Kat. Beau Ballon kun je ook zien met zijn eigen show onder de naam "Beau Ballon's Meeleeftheater", maar er zijn ook shows met alle typetjes. Ook zijn er een karaokeshow, een comedyshow en een aparte ontmoeting met Clown Snoopie.

Souvenirs, eten en drinken[bewerken | brontekst bewerken]

In het park staan een zelfbedieningsrestaurant en een fastfoodrestaurant. Daarnaast staan er een suikerspinnenkraam en een ijswinkel (Snoopie IJsparadijs). Ook is er een souvenirwinkel te vinden (Snoopie Shop).

Snoopie[bewerken | brontekst bewerken]

Clown Snoopie is de mascotte van het pretpark. Clown Snoopie loopt door het park en is te zien bij zijn shows. Ook lopen typetjes Beau Ballon, Lizzie, Lollige Lola & Kitta Kat rond door het park.