Gebruiker:Mexicano/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


De naam Amsterdam heeft vrijwel altijd betrekking op de stad Amsterdam of de gemeente Amsterdam. Daarnaast wordt Amsterdam gebruikt voor verschillende kleinere plaatsen in de wereld, een aantal eilanden en schepen, zoals aangegeven in de verwijzingen hiernaast.

Locatie gemeente Amsterdam

Etymologie

Het oudste document dat verwijst naar de nederzetting Amsterdam, toen onder de naam Aemstelledamme, komt uit 1204. Aemstelledamme is een samenstelling uit Aem, riviermonding, stelle, plaats of nederzetting, en damme, waterkering. De naam Aemstelledamme betekent dus zo veel als "Plaats aan een riviermonding, die met een waterkering is versterkt". De Amstel heette in die tijd Ammerak, daar komt het Damrak (c.f. d’Ammerakke) vandaan – nog steeds het centrum van Amsterdam.

Amsterdam kan verwijzen naar:

Eilanden
Personen
Plaatsen in de Verenigde Staten
Overige plaatsen
Schepen
Overige verwijzingen

Zie ook

Alle pagina's die met Amsterdam beginnen


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Amsterdam of met Amsterdam in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Amsterdam inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Amsterdam en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.