Gebruiker:The Banner/Geldpakhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het geldpakhuis is een fictief gebouw in veel van de stripverhalen die zich afspelen in Duckstad en in de animatieserie DuckTales. Het is het gebouw waar Dagobert Duck zijn hoofdkantoor heeft. Ook heeft hij er een deel van zijn geld opgeslagen.[1]

Het geldpakhuis kwam voor het eerst voor in The Pixilated Parrot, een verhaal van Carl Barks uit 1950.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In De bezetter van Fort Duckburg, een verhaal van Keno Don Rosa uit 1994 dat onderdeel is van De jonge jaren van Oom Dagobert, wordt onthuld dat het pakhuis in 1902 in zes maanden tijd werd gebouwd op het terrein van het voormalige Fort Duckburg, op een heuvel centraal gelegen in Duckstad.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

In het kantoor staat een bureau met allerlei benodigdheden voor het zakendoen. Het bureau staat vlak voor een raam, zodat Dagobert overdag geen licht aan hoeft te doen, wat geld zou kosten. Voor het bureau bevindt zich een valluik waarmee Dagobert lastige bezoekers desgewenst snel eruit gooit. Er staat ook een stolp met daarin het geluksdubbeltje.

Verder is er een 'trofeekamer' waar Dagobert de schatten uit zijn verleden als goudzoeker bewaart.

De belangrijkste ruimte is de geldkluis. Het geld ligt er, in tegenstelling tot bij een bank, niet ordelijk in rekken. Het is als bulkgoed in de kluis gestort. De kluis dient tevens als zwembad. Er is dan ook een springplank. Dagobert houdt er namelijk van om in zijn geld te zwemmen.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw is van buiten te herkennen aan het logo, met in de Nederlandse verhalen een guldenteken dat na 2002 werd vervangen door een euroteken. In de Amerikaanse versies van de verhalen is het logo een dollarteken.

Rondom het geldpakhuis staan waarschuwingsbordjes voor ongewenste bezoekers. Verder zit het pakhuis zelf vol met boobytraps en camera's. Het pakhuis moet met name worden beveiligd tegen de Zware Jongens en Zwarte Magica, die uit is op het geluksdubbeltje.

Personeel[bewerken | brontekst bewerken]

Naast Dagobert zelf werken er meer mensen in het geldpakhuis. Donald Duck is bij zijn oom vaak in dienst als muntenpoetser.

Juffrouw Eugenia is in de meeste verhalen de secretaresse van Dagobert Duck. In sommige verhalen is dit iemand anders, bijvoorbeeld Katrien Duck of Pennings.

Bertus is in veel verhalen de vaste butler van Dagobert. In Ducktales is dit Van Stoetenwolf.

Buitenlandse namen[bewerken | brontekst bewerken]

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Govert Goudglans, Dagoberts grootste concurrent, blijkt in sommige verhalen eenzelfde soort geldpakhuis te hebben.[3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Locatie in Donald Duck]] [[Categorie:Voorwerp uit verhalen met Donald Duck]] [[Categorie:Fictief bouwwerk]]