Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Pompidom (overleg | bijdragen) op 22 dec 2014 om 11:54. (Versie 42806205 van Pompidom (overleg) ongedaan gemaakt. terug)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.152.375
Aantal actieve gebruikers: 3.820
Portaal van de week: Jalisco

Uitgelicht

Hughes Glomar Explorer

Project Azorian

Project Azorian was een geheime operatie van de Amerikaanse veiligheidsdienst CIA, om een onderzeeboot van de Sovjet-Unie die maart 1968 verloren was gegaan, te bergen van de bodem van de Grote Oceaan. Het was een van de meest complexe, dure en geheime operaties tijdens de Koude Oorlog. In april 1968 leidde de inlichtingendienst van de Amerikaanse marine uit activiteiten van de Russische marine in de Grote Oceaan af, dat daar vermoedelijk een onderzeeër was gezonken. De Russen zochten naar de K-129 maar staakten hun werk uiteindelijk zonder resultaat. Dankzij hydrofoon-gegevens wisten de Amerikanen waar de duikboot ongeveer moest zijn gezonken. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft om in alle erkende talen informatie te bieden die objectief, verifieerbaar en vrij herbruikbaar is. Het project is gebaseerd op vijf basisprincipes. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is met meer dan 2,1 miljoen artikelen de op vijf na grootste van circa 330 taalversies.

De encyclopedie is vrij bewerkbaar. Dat houdt in dat iedereen tekst en afbeeldingen kan toevoegen of aanpassen, met inachtneming van de basisregels. Voor de bewerkers zijn er diverse hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwelingen. Zaken uitproberen kan in de zandbak en vragen kunnen gesteld worden bij de helpdesk. Voor privacyvragen kunt u hier terecht.

Wist je dat ...

The Sounds of Earth

Afbeelding

Actueel

Afbeelding

Russische invasie van Oekraïne sinds 2022

De Russische invasie van Oekraïne is een aanvalsoorlog die begon op 24 februari 2022, toen Rusland buurland Oekraïne vanuit meerdere kanten binnenviel in een grote escalatie van de Russisch-Oekraïense Oorlog die sinds 2014 gaande is. (Lees verder)

Recent overleden

4 mrt Kees Rijvers (97), Nederlands voetballer en voetbaltrainer
3 mrt Agbéyomé Messan Kodjo (69), Togolees politicus
3 mrt Makoto Shinohara (92), Japans componist en muziekpedagoog
2 mrt Søren Pape Poulsen (52), Deens politicus
1 mrt Iris Apfel (102), Amerikaans mode-icoon en interieurontwerpster

In het nieuws

2 mrt Droneaanval op flat in Odessa
In de Oekraïense stad Odessa vallen zeker zeven doden en acht gewonden door een aanval met een Russische drone op een flatgebouw.
1 mrt Begrafenis Aleksej Navalny
De uitvaart van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny met enkele duizenden aanwezigen vindt plaats in het Maryino-district van Moskou. Tot in de avond komt de menigte zijn begraafplaats bezoeken.
29 feb Bloedbad bij voedselbedeling in Gazastrook
Het Israëlisch leger schiet op Palestijnen bij een humanitair hulpkonvooi in Noord-Gaza. Er vallen meer dan honderd doden en honderden gewonden.

5 maart in de geschiedenis

1133 Hendrik II van Engeland
Hendrik II, onder andere koning van Engeland, wordt geboren in de stad Le Mans. Hij regeert van 1151 tot zijn overlijden in 1189 over Engeland en delen van Frankrijk.
1953 Jozef Stalin
Jozef Stalin komt te overlijden. Hij was sinds halverwege de jaren twintig dictator van de Sovjet-Unie en wordt opgevolgd door Nikita Chroesjtsjov.
1979 Voyager 1
De op 5 september 1977 gelanceerde onbemande ruimtesonde Voyager I passeert de planeet Jupiter. De ruimtesonde raakt steeds verder van de Aarde verwijderd.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Commons Commons
Vrije media
Wikidata Wikidata
Vrije database
Wikifuncties Wikifuncties
Bibliotheek met codefuncties
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
MediaWiki MediaWiki
Ontwikkeling wiki-software