Portaal:In het nieuws/Sport/2007/december

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

30 december[brontekst bewerken]

29 december[brontekst bewerken]

28 december[brontekst bewerken]

27 december[brontekst bewerken]

  • Tennis - Evonne Goolagong blijkt 31 jaar na dato alsnog de beste tennisser ter wereld te zijn geweest. De WTA heeft een rekenfout gecorrigeerd, waaruit volgt dat niet Chris Evert maar Goolagong gedurende twee weken vanaf 26 april 1976 de wereldranglijst aanvoerde. Inmiddels heeft de WTA de Australische tennisster de kristallen trofee overhandigd die tegenwoordig aan de nummers 1 van de wereld wordt uitgereikt. Het totaal aantal vrouwen dat ooit de wereldranglijst heeft geleid komt hiermee op 16.

26 december[brontekst bewerken]

  • Kunstschaatsen - Kevin Van der Perren, Belgische beste kunstschaatser, moet een heupoperatie ondergaan. De operatie is noodzakelijk om zijn carrière voort te kunnen zetten. Omdat het geen acuut probleem is, gaat Van der Perren pas in april onder het mes. Hij doet gewoon mee aan het EK in Zagreb waar hij zijn bronzen medaille verdedigt.
  • Wielersport – de Oostenrijkse profrenner Andreas Matzbacher van Team Volksbank komt maandagavond 24 december om het leven bij een auto-ongeluk. Matzbacher verliest op kerstavond in de buurt van zijn woonplaats Graz de controle over het stuur en slaat te pletter tegen een paal. De onfortuinlijke renner loopt zware verwondingen op aan het hoofd en sterft ter plekke. Hij zou op 7 januari 26 jaar geworden zijn.
    Matzbacher startte zijn profcarrière in 2004 bij Saeco, in 2005 kwam hij uit voor Lampre. Sinds vorig jaar was hij actief bij Team Volksbank. Hij heeft één profzege op zijn palmares staan: de GP Judendorf in 2004. Het jaar ervoor was hij Oostenrijks kampioen bij de beloften geworden.

23 december[brontekst bewerken]

  • ZwemmenMarleen Veldhuis verbetert haar eigen Europese record op de 100 m vrije slag. Tijdens het NK kortebaan in Amsterdam zwemt ze naar een tijd van 52,08 seconden. Hiermee wordt ze tevens Nederlands kampioene. Het vorige record zwom ze in november, toen ze een tijd van 52,14 seconden noteerde. Bastiaan Tamminga zwemt naar een nieuw Nederlands record op de 50 m vlinderslag. Tamminga laat 23,46 seconden klokken. Hiermee is hij een fractie sneller dan het oude record van december 2001, dat op naam stond van Joris Keizer.

22 december[brontekst bewerken]

21 december[brontekst bewerken]

  • Zwemmen - Bij het Nederlands kampioenschap kortebaan in Amsterdam is er op de 200 meter wisselslag succes voor Femke Heemskerk. De zwemster van Dolfijn zwemt met een tijd van 2.10,68 een nieuw Nederlands record. Heemskerk is daarmee ruim twee seconden sneller dan de vorige toptijd, de 2.12,72 die Marianne Muis in 1990 zwom.
  • WielersportJoseba Beloki geeft te kennen, dat hij stopt met wielrennen. De 34-jarige Spanjaard heeft voor het komende seizoen geen nieuwe ploeg meer kunnen vinden. Beloki werd in 2000 en 2001 derde in de Ronde van Frankrijk en in 2002 zelfs tweede achter Lance Armstrong. In datzelfde jaar werd hij in eigen land derde in de Vuelta a España. Beloki was in 2006 een van de renners die een startverbod kregen in de Tour vanwege hun vermeende betokkenheid bij Operación Puerto. De Spanjaard werd nooit veroordeeld, maar is van mening dat het startverbod hem toch beschadigd heeft: 'Het is paradoxaal. Ik ben niet bestraft, maar kan toch geen ploeg vinden,' aldus Beloki eerder deze week.

20 december[brontekst bewerken]

18 december[brontekst bewerken]

  • Tennis - Het Russische persbureau Ria Novosti meldt, dat de Russische tennisster Anna Tsjakvetadze in haar op korte afstand van Moskou gelegen vakantiehuis door drie gemaskerde mannen is overvallen en beroofd. Afgelopen maandagnacht vielen de overvallers het huis van Chakvetadze binnen en bonden de 20-jarige nummer zes van de tenniswereldranglijst en haar eveneens aanwezige ouders vast. Vervolgens gingen de criminelen er met goederen en geld ter waarde van 140.000 euro vandoor.

16 december[brontekst bewerken]

  • Voetbal - AC Milan wint in Japan voor de vierde keer de wereldbeker. Met 4-2 wordt het Argentijnse Boca Juniors verslagen. Door deze overwinning zijn de Milanezen recordhouder geworden. Als de Argentijnen hadden gewonnen, waren zij de recordhouder geweest. De Braziliaan Kaká speelde een belangrijke rol voor Milan. Hij wordt uitgeroepen tot de beste speler van het toernooi. Een dag later wordt hij door de FIFA zelfs gekroond tot wereldvoetballer van het jaar.
  • ZwemmenInge Dekker revancheert zich op het EK kortebaan op de juiste wijze voor haar eerdere zilveren medaille op de 50 m vlinderslag. Op de dubbele afstand is de 22-jarige zwemster veel te sterk voor de concurrentie. Met een tijd van 56,82 zet de Nederlandse en passant een nieuw persoonlijk record neer. De Française Alena Popchanka (57,55) pakt zilver en de Poolse Olylia Jedrzejczak (58,40) het brons. Chantal Groot, de tweede Nederlandse in de finale, wordt vijfde in een tijd van 58,55.
    In navolging van Inge Dekker wint Marleen Veldhuis op de 50 m vrije slag eveneens goud. In tegenstelling tot op de 100 m vrije slag verslaat Veldhuis nu wel de Duitse Britta Steffen (23,77 om 23,80). Hinkelien Schreuder pakt haar tweede bronzen medaille van het EK kortebaan door in een nieuw persoonlijk record van 24,29 derde te worden. Veldhuis brengt met haar overwinning in Debrecen het totaal aantal gouden medailles voor de Nederlandse equipe op drie.

15 december[brontekst bewerken]

14 december[brontekst bewerken]

  • Zwemmen – Op de tweede dag van het EK kortebaan in Debrecen is er opnieuw eremetaal weggelegd voor de Nederlandse afvaardiging, al is het niet overal goud wat er blinkt. Marleen Veldhuis grijpt tot haar eigen teleurstelling naast de gouden medaille op de 100 meter vrije slag. De Nederlandse gaat iets te rap weg en ziet op het laatste stukje de Duitse Britta Steffen voorbij komen (52,20 om 52,30). Even later redt Inge Dekker het in de finale van de 50 meter vlinderslag met een tijd van 25,74 evenmin tegen de Zweedse Anna-Karin Kammerling, die met 25,70 het goud pakt. Hinkelien Schreuder zwemt in een nieuw persoonlijk record van 25,90 naar het brons.
    Eventuele opgelopen frustraties zwemmen de dames daarna echter van zich af op de 4x50 m vrije slag, waarop Inge Dekker, Hinkelien Schreuder, Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis de Europese titel winnen in een geweldig nieuw wereldrecord van 1.34,82. Dat is veel sneller dan het vorige wereldrecord (1.36,27) dat ook in Nederlandse handen was. Het zilver gaat naar Duitsland en het brons naar Zweden. De Hongaar László Cseh tekent voor zijn tweede wereldrecord in twee dagen. In eigen land duikt Cseh op de 400 m wisselslag voor de eerste keer in de historie onder de vier minutengrens. Met 3.59,33 blijft hij Luca Marin (4.04,10) uit Italië en Ioannis Drymonakos (4.05,08) uit Griekenland voor.
  • Voetbal - De Engelse voetbalbond (FA) benoemt de Italiaanse trainer Fabio Capello tot bondscoach. Nadat de FA en Capello woensdag voor het eerst met elkaar aan de onderhandelingstafel hadden gezeten, kwam het al gauw tot een akkoord. Capello en de FA zijn het eens over een contract tot de zomer van 2012, waarin de eindronde van het EK op het programma staat in Oekraïne en Polen. De succescoach incasseert naar verluidt een jaarsalaris van bijna zes miljoen euro. Dat hij de Engelse taal verre van machtig is, schijnt geen probleem te zijn.
    De voormalige international heeft een reputatie van succestrainer. Capello veroverde in totaal negen landstitels met AC Milan, Real Madrid, AS Roma en Juventus, hoewel er later twee kampioenschappen van Juve zijn geschrapt vanwege het Italiaanse voetbalschandaal. Met AC Milan won hij in 1994 de Champions League.

13 december[brontekst bewerken]

  • Honkbal - Oud-senator George Mitchell presenteert zijn rapport over het gebruik van steroïden in het Amerikaanse honkbal. 'Meer dan tien jaar lang was het gebruik van anabolen wijd verspreid in het honkbal,' luidt een van de belangrijkste conclusies van het uitgebreide onderzoek. De publicatie van Mitchell's onderzoek kan grote gevolgen hebben voor het honkbal in de Verenigde Staten. Volgens de pers zouden er veel grote namen worden genoemd en zouden veel records en Hall of fame benoemingen kunnen sneuvelen. Ook de naam van honkballegende Barry Bonds is uiteraard vaak gevallen.
  • Zwemmen - De Nederlandse mannen wisselslagploeg sleept op het EK kortebaan 2007 in het Hongaarse Debrecen een bronzen medaille in de wacht. Nick Driebergen, Robin van Aggele, Bastiaan Tamminga en Mitja Zastrow voltooien de 4x50 m in de nieuwe Nederlandse recordtijd van 1.35,35. De Duitsers pakken het goud in 1.34,39 voor het team van Rusland (1.34,99). Het oude Nederlandse record stond vanaf 2005 op naam van Zastrow, Van Aggele, Tamminga en Mark Veens met 1.35,70.
    Er sneuvelen ook twee wereldrecords. De Hongaar László Cseh verbetert het wereldrecord op de 200 m wisselslag van 1.53,14 naar 1.52,99 en de Poolse Otylia Jędrzejczak zet op de 200 meter vlinderslag een nieuwe wereldbesttijd neer van 2.03,53, een verbetering van het oude record met ruim een halve seconde.
  • Atletiek – Tegenover de nabestaanden van Foekje Dillema betuigt de Atletiekunie haar medeleven met het overlijden van de ex-sprintster. Bovendien biedt de Atletiekunie bij monde van voorzitter Rien van Haperen haar welgemeende verontschuldigingen aan voor de wijze waarop de omstreden Friezin na de beruchte seksetest begin jaren 50 aan haar lot is overgelaten.
    Met de familie Dillema is overeengekomen dat de prestaties van Foekje weer in de ranglijsten aller tijden worden opgenomen. Op een passend moment zal er namens de familie en de Atletiekunie een krans worden gelegd ter nagedachtenis aan Foekje Dillema.

12 december[brontekst bewerken]

  • Voetbal - Boca Juniors en AC Milan proberen beiden op het WK voor clubs voor de vierde keer de wereldbeker te winnen. Dit zou een absoluut record zijn. De Argentijnen liggen op koers door in de halve finale met het Tunesische Étoile du Sahel af te rekenen met 1-0. Morgen moeten de Italianen hetzelfde doen tegen het Japanse Urawa Red Diamonds. De finale is op 16 december.

10 december[brontekst bewerken]

9 december[brontekst bewerken]

8 december[brontekst bewerken]

7 december[brontekst bewerken]

  • WielersportAleksandr Vinokoerov beëindigt per direct zijn wielerloopbaan. De Kazach werd donderdag wegens het gebruik van verboden middelen voor een jaar geschorst. In juli 2008 loopt deze schorsingsperiode af. Inmiddels heeft hij echter het Franse blad L'Equipe laten weten, dat hij heeft besloten met fietsen te stoppen. Vinokourov zat zonder ploeg sinds hij na zijn positieve dopingcontrole tijdens de afgelopen Tour de France door zijn toenmalige ploeg Astana was ontslagen.

6 december[brontekst bewerken]

  • Hockey – Ook het zesde duel van Oranje op het toernooi om de Champions Trophy tegen Australië eindigt in een gelijkspel (3-3). Nederland lijkt nu uitgeschakeld voor de finale. Er is nog slechts sprake van een theoretische kans. Nederland komt door treffers van Jeroen Hertzenberg, Taeke Taekema (strafcorner) en Matthijs Brouwer tot drie keer toe op voorsprong, maar heeft niet het geluk van de scheidsrechter aan zijn zijde. Twee arbitrale beslissingen in het nadeel van Nederland zorgen voor veel ophef bij de ploeg van Roelant Oltmans. Bij een stand van 3-2 lijkt Rob Reckers de beslissende treffer te maken, maar de arbiter keurt het doelpunt onterecht af, zoals later ook uit videobeelden blijkt.
    Nederland moet zaterdag winnen van Pakistan en is afhankelijk van de andere wedstrijden om nog een finaleplaats te behalen.
  • Atletiek – Het ANP bericht, dat in haar woonplaats Kollum woensdag voormalig atlete Foekje Dillema op 81-jarige leeftijd is overleden. Vrijwel niemand kent deze Friezin, maar ze was bijna zestig jaar geleden een grote concurrente van het Nederlandse idool Fanny Blankers-Koen. De fysiek sterke Dillema versloeg, zo ongeveer vanuit het niets, de meervoudig olympisch kampioene in 1950 zowaar, maar verdween naderhand vrij geruisloos uit alle uitslagenlijsten. Op grond van een omstreden geslachtstest verbood de KNAU de atlete, volgens de één een groot talent, volgens de ander een hardlopend 'manwijf', nog langer tegen seksegenotes uit te komen. Diep beledigd ging Dillema spoorslags terug naar het noorden. Ze liep nooit meer een wedstrijd en heeft altijd geweigerd op de affaire in te gaan.
    Dillema, geboren in het dorp Burum, versloeg Blankers-Koen indertijd in Amsterdam op de 200 m. Haar winnende tijd was 24,1, een verbetering van het Nederlands record. De toptijd zou snel worden geschrapt. Volgens ex-KNAU-arts Els Stolk zou Dillema nooit zijn uitgesloten als ze aan het eind van de twintigste eeuw had gelopen. De KNAU heeft echter nooit besloten het door Dillema gelopen nationaal record op de 200 m weer in de boeken op te nemen.
  • VoetbalPim Verbeek wordt benoemd tot bondscoach van Australië. De 51-jarige Verbeek krijgt de opdracht de 'Socceroos' naar het WK in Zuid-Afrika te loodsen. De kwalificatiecampagne van de Australiërs voor het WK van 2010 begint in februari met een duel tegen Qatar. De oud-trainer van onder meer Feyenoord en Sparta heeft veel ervaring opgedaan als assistent-bondscoach van Zuid-Korea (eerst onder Guus Hiddink, later onder Dick Advocaat). In 2006 nam hij het roer van Advocaat over. In juli stapte hij op na een derde plaats bij de Azië Cup.

5 december[brontekst bewerken]

  • Hockey – Het Nederlands hockeyelftal herstelt zich in het toernooi om de Champions Trophy van de zware nederlaag tegen Zuid-Korea. In Kuala Lumpur wordt het in een zinderend duel 3-3 tegen wereldkampioen Duitsland. Al na vier minuten brengt Taeke Taekema Oranje op voorsprong via een strafcorner, maar enkele minuten later is er weer evenwicht door een treffer van Florian Keller. Rogier Hofman zorgt ervoor dat Nederland de rust met een 2-1 voorsprong in kan gaan. In de tweede helft domineert Nederland opnieuw, maar doelpunten blijven uit. Integendeel, Jan-Marco Montag laat eerst 2-2 aantekenen, waarna Florian Keller Duitsland zelfs op voorsprong brengt. Nederland zet daarna alles op de aanval en die tactiek loont, want Rob Reckers zet Nederland met een mooi schot op 3-3. De winnende treffer valt echter niet meer.

4 december[brontekst bewerken]

  • VoetbalMarco van Basten stopt als bondscoach van Nederland. De oud-international beëindigt zijn activiteiten voor het Nederlands elftal na het EK in Oostenrijk en Zwitserland volgend jaar. 'Als EURO 2008 is afgelopen, hebben we vier jaar het Nederlands elftal met veel plezier geleid', aldus Van Basten. 'Na de eindronde van het WK 2006 zien we in het komende Europees kampioenschap een nieuwe grote uitdaging. Na vier jaar wordt het tijd voor een nieuwe omgeving.'
    In het kielzog van Van Basten neemt ook John van 't Schip afscheid. Hoewel de KNVB bij monde van directeur Henk Kesler niet rekende op een snel besluit, maakte het technische duo in een onderhoud kenbaar geen verlenging te willen.

3 december[brontekst bewerken]

  • Hockey – Het Nederlands hockeyteam loopt in Kuala Lumpur op het toernooi om de Champions Trophy tegen zijn eerste nederlaag aan. Zuid-Korea trakteert de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans op een ouderwets pak rammel: 6-2. Nederland neemt aanvankelijk de leiding door een benutte strafcorner van Wouter Hermkens, maar vlak voor rust komen de Zuid-Koreanen op gelijke hoogte. Na rust brengt Matthijs Brouwer Nederland opnieuw op voorsprong, maar het doelpunt is omstreden en levert veel discussie op. De gepikeerde Zuid-Koreanen schakelen daarna een hogere versnelling in en binnen de kortste keren krijgt Nederland vier doelpunten om de oren.
    Nederland staat nu derde met zeven punten uit vier duels. Zuid-Korea staat tweede met dezelfde score, maar een beter doelsaldo. Duitsland is met negen uit drie de koploper.

2 december[brontekst bewerken]