Portaal:In het nieuws/Sport/2008/februari

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

28 februari[brontekst bewerken]

25 februari[brontekst bewerken]

  • Atletiek - De IAAF maakt bekend, dat de Keniaanse atletiekbond Susan Chepkemei voor een jaar heeft geschorst na een positieve dopingtest. Chepkemei testte op 10 september vorig jaar bij een onaangekondigde test van de IAAF positief op Salbutamol, onder meer bekend als anti-astma medicijn. De Keniaanse bond schorst haar tot 18 oktober van dit jaar en schrapt haar resultaten met ingang van 10 september 2007.
    Chepkemei is in Nederland bekend van talrijke optredens en successen en woonde jarenlang in Limburg. Zo won zij onder meer de marathon van Rotterdam in 2001, de halve marathon van Egmond in 2001, 2002 en 2006 en de Dam tot Damloop in 2001 en 2004.

24 februari[brontekst bewerken]

  • Tennis - De Fransman Michaël Llodra wint het ATP-toernooi van Rotterdam. In de finale tegen Robin Söderling valt de beslissing pas in de tiebreak van de derde en laatste set. Opvallend was dat geen enkele geplaatste speler de kwartfinale haalde, inclusief Rafael Nadal. Voor Llorda, de nummer 58 van de wereld, is het de derde ATP-titel in het enkelspel en al de tweede van dit seizoen. In het dubbelspel heeft hij 13 titels op zijn naam staan, waaronder drie Grand slams.

23 februari[brontekst bewerken]

19 februari[brontekst bewerken]

  • Voetbal - Johan Cruijff keert terug bij Ajax. Hij zal het technisch beleid bij de club vorm gaan geven. Het huidige bestuur, onder voorzitterschap van John Jaakke, vertrekt nog voor het eind van dit seizoen. Door de komst van Cruijff lijkt het zo goed als zeker dat Marco van Basten volgend seizoen hoofdtrainer van Ajax wordt.
  • Wielrennen - De Tour de France start in 2010 in het Nederlandse Rotterdam of Utrecht of in het Duitse Düsseldorf. Christian Prudhomme, de directeur van de tour-organisatie, maakt dit in een interview met het Franse persbureau AFP bekend. De besturen van deze drie steden zijn hiervan in december per brief op de hoogte gesteld.

17 februari[brontekst bewerken]

16 februari[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Bij de Nederlandse indoorkampioenschappen in Gent verbetert kogelstoter Rutger Smith zijn eigen nationale record tweemaal: bij zijn eerste poging stoot hij 20,80 meter, 1 centimeter verder dan het record uit 2005. In zijn laatste poging haalt hij nog eens flink uit en komt zelfs tot 20,89. Smith wordt er voor de negende keer op rij Nederlands kampioen mee.
  • Atletiek - De Russische Jelena Isinbajeva verbetert haar eigen indoorwereldrecord polsstokhoogspringen tot 4,95 meter. De 25-jarige doet dit in het Oekraïnse Donetsk. Met 5,01 meter heeft ze ook het outdoorrecord op haar naam staan. Voor Isinbajeva is het in totaal de 21ste keer dat ze een wereldrecord breekt.
    In Birmingham is Kenenisa Bekele ook de beste aller tijden, maar de incourante twee mijl (in 8.04.35) geldt bij de IAAF niet als officieel wereldrecord. In Birmingham is Bekele 0,34 seconde sneller dan landgenoot Haile Gebrselassie vijf jaar geleden, eveneens in Birmingham.

10 februari[brontekst bewerken]

  • Tennis - Met het winnen van de laatste twee wedstrijden redt het Belgische team de eer in de eerste ronde van de Davis Cup. Tsjechië was na de eerste twee dagen al op een onoverbrugbare 3-0 voorsprong gekomen. De topper tussen Rusland en Servië wordt door de Russen gewonnen.
  • Voetbal - Egypte prolongeert de titel in de Afrika Cup 2008 die het twee jaar eerder ook al wist te halen. In een magere finale wordt Kameroen met 1-0 verslagen door een doelpunt van Mohamed Abo Treka. Het is voor de zesde keer, een record, dat de "Farao's" de titel mee naar huis nemen. Afgezien van de finale was het een aantrekkelijk toernooi waarin veel werd gescoord; maar liefst 99 keer in 32 wedstrijden, net iets meer dan drie doelpunten per duel.
  • Atletiek – De Zweedse atlete Susanna Kallur is de nieuwe wereldrecordhoudster op de 60 m horden indoor. De 26-jarige hordenloopster laat bij een indoormeeting in het Duitse Karlsruhe een tijd klokken van 7,68. Daarmee snoept Kallur één honderdste af van het oude wereldrecord. Dat stond al zeventien jaar op naam van haar landgenote Ludmila Engquist.
  • Atletiek - Een dag nadat zij een fabuleuze 800 metertijd van 1.56,49 neerzette, heeft Jelena Soboleva in Moskou haar eigen wereldrecord op de 1500 m van 3.58,28 uit 2006 verbeterd tot 3.58,05. Soboleva is met haar prestaties de absolute ster van de Russische indoorkampioenschappen. Zaterdag werd ze (met nog drie landgenotes onder de twee minuten) de vierde atlete ooit op de 800 m indoor, slechts 0,67 seconde boven het zes jaar oude wereldrecord van Jolanda Čeplak. Zondag volgt de wereldrecordprestatie op de 1500 m van de 25-jarige nummer twee van de wereldkampioenschappen 1500 m (zowel indoor 2006 als outdoor 2007)
  • Schaatsen - Paulien van Deutekom wordt in Berlijn verrassend wereldkampioen allroundschaatsen. Zij laat Ireen Wüst in een spannend toernooi achter zich. Van Deutekom won eerder dit seizoen al het zilver op het Europees kampioenschap. Sven Kramer prolongeert zijn titel bij de mannen. Met een uitstekende 5000 meter op de eerste dag legde hij een stevig basis. De Noor Håvard Bøkko wint zilver, de Amerikaan Shani Davis wordt derde.
  • AtletiekNOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra neemt in Schoorl een exemplaar van ‘Het meisje van de nacht’ in ontvangst. Dat is de titel van het boek dat de Alkmaarse journalist Marco Knippen schreef over de levensgeschiedenis en de sportieve successen van Lornah Kiplagat, inwoonster van het Noord-Hollandse Groet, in Schoorl zelf het trotse middelpunt van alle belangstelling. Minister-president Balkenende ontving het boek vrijdag al. Hij had zich geëxcuseerd omdat hij niet bij de presentatie aanwezig kon zijn en liet zich het boek daarom in Den Haag uitreiken. Balkenende noemde Kiplagat iemand die het beste uit zichzelf wil halen, maar ook iemand die een icoon is door haar inzet voor maatschappelijke doelen. 'Zulke mensen hebben we hard nodig in onze samenleving', aldus de premier.
  • Biatlon - Op de WK biatlon behaalt de vijfvoudig Olympisch kampioen Ole Einar Bjørndalen zijn tiende titel. Dit keer is de Noor de sterkste op de 12,5 km achtervolging. De wedstrijden in het Zweedse Östersund duren nog tot en met 17 februari.

7 februari[brontekst bewerken]

  • Voetbal - Kameroen en Egypte spelen komende zondag 10 februari in de finale om de Afrika Cup 2008. De ontembare leeuwen ontdoen zich in de halve finale moeite van het thuisland Ghana, terwijl de Farao's listig counterden tegen Ivoorkust. De finale is een herhaling van de groepswedstrijd die Egypte met 4-2 won. Op dit moment heeft Egypte het vijf keer het record in handen wat betreft het aantal gewonnen Afrika Cups. Een overwinning van Kameroen brengt die ploeg op gelijke hoogte.

4 februari[brontekst bewerken]

  • Atletiek - Oud-olympisch en wereldkampioen op de 100 m Maurice Greene gooit de handdoek in de ring. De Amerikaanse sprinter zegt de wil om na een zoveelste blessure weer op topniveau te komen niet meer op te kunnen brengen. Tijdens de Olympische Spelen van Sydney in 2000 won Greene goud op de 100 m, nadat hij een jaar eerder in Sevilla de wereldtitels op de 100 en 200 m had veroverd. In 1999 zette hij in Athene zijn beste tijd ooit van 9,79 neer. Dat was op dat moment een wereldrecord.

3 februari[brontekst bewerken]

  • American football - De New York Giants winnen in Phoenix de 42e editie van de Super Bowl. In de finale is het met 17-14 te sterk voor de New England Patriots dat nog ongeslagen was. Het is voor de derde keer in de historie dat de Giants de Vince Lombardi Trophy winnen.
  • Tennis - In de Fed Cup lukt het het Belgische team niet om een promotiewedstrijd af te dwingen die recht geeft op promotie naar de Wereldgroep I. Uit in Oekraïne wordt met 2-3 verloren, na een voorsprong van 2-1. Hierdoor speelt België eind april thuis een wedstrijd tegen Colombia die het moet winnen om degradatie naar de regionale groep I te voorkomen.

2 februari[brontekst bewerken]

  • Rugby - Met onder andere een verrassende 26-19 overwinning van Wales op Engeland gaat in Twickenham het Zeslandentoernooi van start. Het is voor het eerst in twintig jaar tijd dat de Welshmen een uitzege boeken op Engeland. In de eerste helft waren de Engelsen de betere ploeg, maar mede doordat ze tegen veel blessures opliepen, kwam Wales sterk terug.
  • Tennis - In de Fed Cup slaagt het Nederlandse team er niet in zich te plaatsen voor een promotiewedstrijd die recht geeft op promotie naar de Wereldgroep II. In de slotwedstrijd is Servië de tegenstander. Arantxa Rus, een week eerder nog winnaar van de Australian Open bij de junioren, én Renée Reinhard maken het de Servische wereldtoppers Ana Ivanović (nr. 2 van de wereld) en Jelena Janković (nr. 4) lastig, maar moeten uiteindelijk het onderspit delven. Hierdoor speelt Nederland ook volgend jaar in de regionale groep I. Het team was door de afzegging van de geblesseerde Michaëlla Krajicek, de nummer 33 van de wereldranglijst, behoorlijk verzwakt.